E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Hisarcıklıoğlu'na Göre Nasıl Zengin Olunur? 

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, zengin olmak için Türkiye'nin girişimcisini artırmak zorunda olduğunu söyledi.

29.11.2008 - 22:08
Hisarcıklıoğlu na Göre Nasıl Zengin Olunur?

Hisarcıklıoğlu, Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası'nda (KÜTSO), ihracat ve istihdama katkı sağlayan oda ve borsa üyelerinin ödüllendirildiği törende yaptığı konuşmada, Türkiye'nin en büyük sorununun işsizlik olduğunu ve her yıl 700 bin kişinin istihdam piyasasına girdiğini bildirdi.

Türkiye'de şu an için yaklaşık 2,5 milyon kişinin işsiz olduğunu ve 2 milyon 600 bin kişiye iş bulunması gerektiğini belirten Hisarcıklıoğlu, 1990'lı yıllarda dünyada küreselleşme olgusunun ağırlık kazandığını anımsattı.

Hisarcıklıoğlu, bunun da zenginliği ortaya çıkardığına işaret ederek, küreselleşmeden az ya da çok her ülkenin yararlandığını anlattı.

1990 yılında 3 trilyon dolar olan dünya ticaretinin 2007'de 17 trilyon dolara çıktığına dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu:

''Biz maalesef bu küreselleşmenin 1990-2000 devresini kaybettik. Kardeş kavgaları ve kendi içimizdeki kısır siyasi çekişmelerle birbirimize düştük. Dünyada ne oluyor ne bitiyor, farkında bile değildik. Ne zamana kadar? 2001 krizi olana kadar. 2001'de şok dalgasını yeyince gözümüzü açtık. Anladık ki, dünya almış başını gidiyor. Bundan 2008'e gelene kadar dünyadaki küreselleşmeden hep pozitif olarak faydalandık. 2001'den 2008'e, 7 yılda yüzde 49 büyüdük, müthiş bir başarı hikayesi. 2008 gelince şimdi herkes ne yapacağını şaşırdı. Dünya ekonomisinin 4'te 3'üne hükmeden ABD'de çıkan kriz, bütün dünyayı etkilemeye başladı. Şimdi artık herkes arayış içinde. (Daha önceden haritası çıkarılmamış topraklardan geçiyoruz) sözü, şu an içinde bulunduğumuz ekonomik durumu en iyi şekilde anlatıyor.''

-''KRİZ, ŞİMDİ REEL SEKTÖRE GEÇMEYE BAŞLADI''-

Hisarcıklıoğlu, küresel kriz nedeniyle son 3 ayda 38 ülkenin kamulaştırma ve fona devir, merkez bankasına faizde düşüş, mevduat garantisi gibi önlemler aldığını bildirerek, bir ülkenin zenginleşmesini ve ekonomisinin iyiye gidişini ortaya koyan en önemli göstergenin, büyüme olduğunu söyledi.

Büyüme olmayan ülkelerde istihdamda artış kaydedilemeyeceğine işaret eden Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:

''Mali sektörde yani bankacılık sektöründe ortaya çıkan kriz, şimdi reel sektöre geçmeye başladı. Buna ilişkin olarak her ülke farklı tedbirler aldı. Türkiye'nin en önemli sorunu ise istihdam, işsizliktir. Bizim birinci önceliğimiz bu. Bunu önlemenin tek yolu yatırımdan geçiyor. 2001'de eksi büyüme yaşadık krizle beraber. 2002 ile birlikte 85 yıllık tarihinde olmadığı bir büyüme oranına doğru geldi. 2005, 2006'da yapısal reformları yapmaktan vazgeçerek işleri iyi gidiyor zannedip durağanlığa geçtik. 2007 geldi, birbirimizi 'öteki' görerek kamplaşmaya başladık. Ne oldu? Birlik ve beraberlik kaybolduğu zaman bereket kaçmaya başladı. Dünyada bereketin kaçmaya başlaması 2008 ise bizde 2007. 2007'den itibaren büyüme oranı aşağıya doğru inmeye başladı. 2008'de aşağıya iniyor ve en iyimser öngörüyle yüzde 2'de tutturulabilmesini iyi diye karşılıyorlar.''

''Türkiye'de yüzde 2 büyüme, artan nüfusla beraber küçülme demek'' diyen Hisarcıklıoğlu, ülkede geçmişte beraber düşen faiz, kur ve enflasyonun, bundan sonra beraber yükseleceğini anlattı.

Eskisi gibi yurt dışından finansman bulmak zor olacağından ticari ve bireysel kredilerde azalma kaydedileceğini öngören Hisarcıklıoğlu, ekonominin ayakta kalabilmesinin tek yolunun para sirkülasyonu olduğunu ifade etti.

-PARA SİRKÜLASYONU VE BÜYÜMENİN GERİLEMESİ-

Rifat Hisarcıklıoğlu, para sirkülasyonu olmamasının krizi sonuçlayacağını dile getirerek, bu yılın eylül ayı verilerine göre Türkiye'de imalat sanayinde yüzde 6,4 küçülme kaydedildiğini bildirdi.

Daha önce büyüme olanlar dahil bütün sektörlerde küçülme yaşandığına dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, tüketici güven endeksinin 2002'den bu yana ilk defa bu yıl 60'lar seviyesine indiğinin görüldüğünü söyledi.

Bunun, tüketicinin tüketimden korktuğunun bir göstergesi olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, ''En somut gösterge katma değer vergisi. 2008'in 10 ayını geçen yılın 10 ayı ile kıyaslandığında katma değer vergisinin tahsilattaki oranı sadece yüzde 2. Bu oran enflasyonla mukayese edildiğinde az. Enflasyonun tam 11 puan altında kalmış'' diye konuştu.

Türk özel sektörünün yurt dışına bir yıldan uzun vadeli 191 milyar dolar, yurt içinde ise 264 milyar YTL borcunun bulunduğunu dile getiren Hisarcıklıoğlu, yatırımların yapılması için bu borçlanmaların oluştuğunu anlattı.

Hisarcıklıoğlu, bu yatırımların yapılmasıyla son 6 yılda 3 milyon kişiye istihdam sağlandığına işaret ederek, şunları kaydetti:

''Eğer zengin olacaksak, zengin olmak istiyorsak bunun tek çözümü var; Türkiye girişimcisini artırmak zorunda. Girişimcisini artıramazsa Türkiye'nin zenginleşmesi mümkün değil. Türkiye hızla büyüyecekse yatırım yapmaya, üretmeye, istihdam sağlamaya, ihracat yapmaya mecburdur. Onun için içerideki tasarruflar yetersiz. (Dışarıdan para alıp bunu yapalım) diyoruz, mümkün değil. Biz hem içeride hem dışarıda borçlanmışız. Türk özel sektörünün yurt dışında 191 milyar dolar, yurt içinde 264 milyar YTL borcu var.

2001 yılı Türkiye'de müthiş bir değişim ve dönüşüm noktası oldu. İlk defa Türkiye maliyesi, mali disipline dikkat etmeye başladı. Maliyenin borçlanma oranı her gün daha azaldı. Onun için de bankacılık sektörü eskiden devlete borç verirken, şimdi bize vermeye başladı. Bu Hazine açısından iyi bir şey, bunu devam ettirmek lazım. Ham madde fiyatlarında düşme var, bu bizim cari açığımızı azaltacak. Bankacılık sistemimiz, yurt dışındakilere göre sağlam.''

-SANAYİCİ VE İŞ ADAMLARINA ÖNERİLER-

Hisarcıklıoğlu, sanayici ve iş adamlarına önerilerde bulunarak, borç vadesiyle alacak vadesinin birbirine uyumlu olması gerektiğini belirtti.

Eskiden bankayı kullanarak borcun ödenebileceğinin düşünüldüğünü, şimdi ise bunun mümkün olmadığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, ''Para yok, varsa da pahalı. Alacağınız hangi para cinsindense borcun da o para cinsinden olması lazım'' dedi.

Hisarcıklıoğlu, krediyle yapılacak yatırımlarda bundan sonra verimlilik ve karlılığın ön plana çıkacağını anlatarak, şunları söyledi:

''Bugüne kadar girmediğimiz pazarlara gireceğiz. Güney Amerika, Afrika, Orta Doğu ve Uzak Doğu pazarları. Buralara yönleneceğiz. Küreselleşmeye entegre olmayan ülkeler bu krizden etkilenmeyecekler. Irak, Suriye gibi pazarlar krizden etkilenmeyecek. Onun için bu devirde en önemli yapmamız gereken iş, böyle küresel entegrasyonu olmayan ülkelere taşınmaktır. (Küçük olsun benim olsun) devri bitti.

Para kazanmanın yollarından biri ortaklıktır. Bu devirde para kazanmak, ayakta kalmak istiyorsak aynı sektörde faaliyet gösterenler güçlerini birleştirecek. Türkiye'de geçen yıl 46 bin bakkal dükkanı kapandı. 46 bin orta yaş grubu insan işsiz kaldı. Kurtuluş nerede, bir araya gelmekte. Artık iş, büyük ölçekli iş üretmekten geçiyor. Ortaklık kültürü içinde kurumsallaşmamız lazım. Bazı ülkeler kendini marka yapmış. Ülkeyi marka haline getiremezsek para kazanamayız. Güçlü ekonomi ve kaliteli demokrasi, birbirinden ayrılmaz iki parçadır. Ekonomim güçlü olsun, zengin olayım diyorsanız; kaliteli demokrasiniz olacak, kaliteli ekonomi olmasını istiyorsanız; güçlü ekonominiz olacak. Bunun için de kayıtlı ekonomiyi tesis etmeliyiz. Kayıt altına alalım ki, hesap verebilsin hesap sorabilsin. Hesap veremeyen hesap soramaz.''

Konuşmadan sonra KÜTSO Başkanı Nafi Güral, ziyaretinin anısına Hisarcıklıoğlu'na üzerinde odanın amblemi bulunan büyük çini tabak hediye etti.

Daha sonra, ilde istihdama katkı sağlayan oda ve borsa üyelerine, Hisarcıklıoğlu tarafından teşekkür belgeleri verildi.

Hisarcık ilçesi Belediye Başkanı Nihat Helvacı da Hisarcıklıoğlu'na, ilçesi adına ''fahri hemşehrilik beratı'' sundu.

Kütahya Kadın Girişimciler İl Kurulu eğitim salonunun açılışının yapılmasıyla tören sona erdi.

Törene, MHP Kütahya Milletvekili Alim Işık, Eskişehir Ticaret Odası (ETO) Başkanı Cemalettin Sarar, Eskişehir Ticaret Borsası Başkanı Selim Öğütür, KÜTSO yönetim kurulu üyeleri, Tavşanlı, Gediz, Simav Ticaret ve Sanayi Odalarının başkanları ile yönetim kurulu üyeleri ve iş adamları katıldı.

YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.
Kerpeten 22 Kasım 2008 Cumartesi 16:56

Ayy kardeeeş.. Bu da adaletmi yanii.. Şimdik şu Ce Eyç Pi pardon Ce Ha Pe ye bu durumuzla bi biz mi üye giremiceez yaniii?.. (Kemer Çıplaklar Tatil Köyünden Şu, Bu ve O..)

Yorumu oyla      18      10  
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Doğalgaza Yeni Zam Yolda
Aralık ayındaki doğalgaz zammı ile ilgili açıklama yapan Enerji Bakanı ...
2009'da 2 Bin Personel Alacağız
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Fatih Acar, gelecek yıl 2 bin personel ...
AKŞAM RAPORU:
İMKB'de işlem gören hisse senetleri günlük bazda ortalama yüzde 1,31 değer ...
 
Piyasalarda Olumlu Hava
Hafta boyunca piyasalarda süren olumlu hava bugün de sürdü. Borsa günü ...
Kiracıya Bir İyi Bir Kötü Haber
Ev sahibi ve kiracının haklarını kapsayan kanun değiştiriliyor. Kiracıya ...
Kredi Borçluları Ekim Ayında %1,8 Arttı
Kredi kartı borcunu ödemeyenler ile gecikmeli ödeyenleri gösteren negatif ...
 
OPEC, Petrol Stoklarından Endişeli
Mısır'ın başkenti Kahire'de yarın gerçekleşecek olan OPEC bakanlar toplantısı ...
EPDK'dan Çerez Gibi Ceza
Önünde katrilyonluk ceza dosyaları bekleyen Enerji Piyasası Denetleme ...
"Küresel Sermayede Endişe Yok"
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, ’’Bugünkü 3. nesil lisansları bir kez ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
fransa
Chelsea
Elif Erbakan
hdp
Fernandao
İtalya
Çanakkale Savaşları
Borussia Dortmund
İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin