Merkez Bankası'nın döviz cinsinden mevduat kaleminde geçen hafta itibarıyla 17 milyar 619 milyon lira bulunuyor. Bu paranın yaklaşık 10 milyar dolarlık (15 milyar lira) kısmı Hazine'nin yedek akçesinden oluşuyor. 2009 sonundaki rezerv tutarını gelecek yıl da korumak isteyen Hazine, ihtiyaç duyulmaması halinde bu kaynağa el sürmeyecek.
Hazine, borçlanmada faiz oranlarını etkilenmemek için bu dönemde yedek akçeden para kullanırken, sonraki aylarda tekrar aldığı parayı geri koydu. Dünya ekonomilerinde herhangi bir ani gelişme yaşanmaması halinde 2010 yılı borçlanmasında Merkez Bankası'nda tutulan kasaya dokunulmayacak. IMF anlaşması yapılmaması halinde ise faizlerin ve dövizin yükselme ihtimali ortaya çıkarsa buradan kaynak aktarımı yapılacak. 2010 finansman programında özelleştirmeden bütçe hedefi olan 10,4 milyar lira yerine 5,2 milyar liralık gelir öngörüsünde bulunulduğu için buradan gelecek fazla paranın da yedek akçede tutulması üzerinde duruluyor.
Hazine'nin gelecek yıla ilişkin olarak finansman programında 2010 yılında 9 milyar dolar dış borçlanma öngörülüyor. Bunun 5,5 milyar doları Eurobond tahvilinden, 3,5 milyar doları da Dünya Bankası ve Avrupa Yatırım Bankası'ndan temin edilecek kaynaklardan oluşacak. Yetkililer, Hazine'nin bu yıl esas aldığı stratejik ölçütlerin 2010 yılında da geçerli olacağını ifade ederek, vadeyi uzatmayı, Hazine rezervlerini güçlü tutmayı, döviz cinsi borçların oranını düşürmeyi ve döviz riskini azaltmayı esas aldıklarını söylüyor. Gelecek yıl 149,6 milyar lirası anapara, 50,7 milyar lirası faiz olmak üzere toplam 200,3 milyar lira tutarında borç servisi öngörülüyor.
Merkez Bankası'nın analitik bi-lançosuna göre Hazine, dövizin yanı sıra lira cinsi mevduat da bulunduruyor. 9 Aralık 2009 itibarıyla kamunun Türk Lirası cinsi mevduatı 12,3 milyar lira. Bunun içerisinde Hazine, Genel ve Özel Bütçeli İdareler, kamu iktisadi teşebbüsleri (KİT), iktisadi devlet teşekkülleri (İDT) ve diğer kamu kuruluşlarının birikimleri yer alıyor. Bu rakamın yaklaşık yüzde 90'ı Hazine tarafından tutuluyor. Vergi gelirleri döneminde miktar artarken maaş ödemelerinde mevduat azalıyor.
Merkez Bankası analitik bilançosu
Miktar (bin TL)
Toplum döviz yükümlülükleri 60.244.290
Döviz olarak takip olunan mevduat 17.625.226
Bankaların döviz mevduatı 19.487.899
Kamunun TL mevduatı 11.250.090
Bankaların mevduatı 17.509.269
Emisyon hacmi 37.911.751 (ZAMAN)
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...