Bilimkurgunun dev ismi Isaac Asimov’un, Sovyet ajanı olduğu gerekçesiyle FBI tarafından araştırıldığı ortaya çıktı. ABD Komünist Partisi’nden sızdırılan bir listeye ulaşan FBI, listede adı geçen Asimov’un uzun süredir aradıkları “Robprof” kod adlı Sovyet ajanı olmasından şüphelenmiş.
Isaac Asimov’un FBI tarafından araştırıldığı, MuckRock adlı açık hükümet yanlısı bir grubun bilgi edinme yasası kapsamındaki talebi sonucunda gün yüzüne çıktı. Yeni açıklanan belgelere göre, FBI 1965’te Asimov hakkında kapsamlı bir soruşturma dosyası açmış. Komünist Parti’den sızdırılan ve Asimov’un da adının bulunduğu liste; partinin irtibat kurduğu veya “destekçilerinden etkilenen” isimlerden oluşuyor.
FBI, Asimov’un “biyokimya alanında kayda değer bir isim olan” Robprof kod adlı ajan olup olmadığını araştırmış. Zira, o dönemde 10 yılı aşkın bir süredir Boston Üniversitesi’nde ders vermekte olan Asimov da mikrobiyoloji alanında çalışıyordu.
Soruşturmalar sonucunda yazılan raporda “Boston (FBI’ın Boston şubesi) Asimov’un Robprof kod adlı ajan olduğunu öne sürmüyor. Ne ki, yazarın ABD’nin çıkarlarıyla örtüşmeyen geçmişinin de ışığında, bunun ihtimal dâhilinde olduğu da göz önüne alınmalıdır” ifadeleri yer alıyor.
FBI, iki yıl boyunca Asimov hakkında dosya tutmayı sürdürmüş. 1967 tarihli son raporda, yazarın adresini değiştirdiği ve göçmenlik belgelerinde ajan olduğuna ilişkin bir ayrıntıyla karşılaşılmadığı ifade ediliyor.
Belgelere göre; 1960’ta isimsiz bir kaynak, dönemin FBI Başkanı J. Edgar Hoover’a Asimov’un komünist olduğunu belirten bir mektup göndermiş. Asimov’un “ilk nükleer santralin Sovyetler Birliği’nde açıldığı yönündeki iddiası” ve Rusya doğumlu olması da mektupta, “kanıt” olarak gösteriliyor. FBI, bu “ihbar mektubunu” ise görmezden gelmiş.
Özellikle Vakıf dizisiyle tüm dünyada geniş bir hayran kitlesi edinen Isaac Asimov, tüm zamanların en önemli bilimkurgu yazarlarından biri olarak kabul ediliyor. Yapay zekânın davranış stilini belirleyen Üç Robot Yasası’nı da literatüre Asimov kazandırmıştı.
1920’de Rusya’da hayata gözlerini açan Asimov’un ailesi 1923’te New York’a taşınmıştı. Asimov, 1992’de kalp ve böbrek yetmezliği nedeniyle hayatını kaybetti.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...