Hamilelik ve doğum sonrası vücudun deforme olması ve bazı bölgelerde çeşitli izlerin kalması ve bölgesel yağlanma, çoğu zaman annelerin canını sıkabiliyor. Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ayşegül Sivri, bu dönemlerde vücudunda belirgin değişiklikler oluşan kadınların, doğum psikolojisinin de verdiği duygusallıkla, ‘hep böyle mi kalacağım?’ ya da ‘eski halime dönebilecek miyim?’ paniğine kapıldığını söylüyor.
Alınacak önlemler ve doğru uygulamalar ile panik halinden kurtulmanın ve özgüveni yeniden kazanmanın mümkün olduğunu dile getiren Dr. Sivri, “Kadın, özgüveninin artmasıyla daha mutlu bir anne olur ve bu durum bebeğin psikolojisine de yansır” diyor. Hamilelik ve doğum sonrası meydana gelen diğişiklikleri, “Karında oluşan çatlaklar, özellikle karın ve kalça bölgesinde yağlanma, göğüslerde sarkma ve deformasyon, cilt lekeleri, el ve ayaklarda büyüme, normal doğum sonrası vajinada esneme” diye özetleyen Dr. Sivri, bu sorunlardan kurtulmak için yapılması gerekenler hakkında ise şunları söylüyor:
“Egzersiz ve diyet çoğu şikayeti geri döndürmeye yardımcı olurken bazı durumlarda işe yaramamaktadır. Bunların başında deride oluşan çatlaklar gelmektedir. Bunlar için uygulanabilecek en uygun tedavi uzman ellerde yapılan lazerdir. Ayrıca alt karında oluşan çatlarlar için en etkin tedavilerden biriside mini karın germedir. Karın ve kalça bölgesinde yağlanma ile göğüslerde oluşan deformasyonda ise uygulanabilecek tek ve en etkin tedavi estetik cerrahidir. Fakat burada zamanlama çok önemlidir. Bu ameliyatları doğumun hemen sonrasında kesinlikle önermiyoruz. Emzirme ve hormonal değişiklikler en az 1 yıl devam ettiği için ilk 1 yıl içinde olunan ameliyatlar maalesef istenilen sonucu vermez.
DOĞUM SONRASI ESTETİK AMELİYATLAR NE ZAMAN YAPILMALI?
Karın germe ve yağ aldırma, ilk 1 yıl yapılan egzersiz ve diyet sonuç vermediyse düşünülebilir. Bu ameliyat ile çatlakların da çoğundan kurtulmak mümkündür. Meme toparlama, dikleştirme ve silikon protez yerleştirme, en çok yapılan ameliyatlar arasındadır. Silikon protezler kesinlikle emzirmeye engel değildir ayrıca kanser yapıcı etkisinin olmadığı da kanıtlamıştır. Günümüzde kullanılan son jenerasyon protezlerin artık patlama riski de yoktur. Yine bu operasyonları da doğumdan en erken 1 yıl sonra öneriyoruz. Cilt lekeleri hamileliğin olmazsa olmazlarındandır. Karında, meme başlarında, genital bölgede ve yüzde değişik renk ve boyutlarda olabilmektedir. Bunların çoğu ilk 1 yıl içinde geri dönüşümlüdür. Fakat geri dönmemesi halinde lazer, kimyasal peeling, PRP tedavisi, ışık dolgusu uygulanabilecek yöntemler arasındadır. Genellikle seçimi lekenin türüne göre yapıyoruz.
DEFORMASYONLAR ÇÖZÜMSÜZ DEĞİL
Doğum sonrası deformasyona uğrayan bir diğer bölge ise vajinadır. Bu bölgede oluşan gevşeme ya da sarkma sık karşılaştığımız şikayetler arasındadır. Bu durum estetik operasyonlarla giderilebilir. Bazı durumlarda beraberinde olabilen idrar kaçırma problemini de operasyon esnasında tedavi edebiliyoruz.”
Kaynak : ntvmsnbc
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...