29 Eylül Dünya Kalp Günü nedeniyle yazılı bir izah yapan Doç.Dr. Şakir Arslan, dünyada birinci sırada ölüm nedeni olan yürek ve damar hastalıklarına dikkat çekmek, sağlıklı hayat tarzları konusunda toplumları bilgilendirmek amacıyla Dünya Kalp Federasyonu'nun (WHF) işbirliğiyle her sene 29 Eylül'ün Dünya Kalp Günü olarak kutlandığını bildirdi.
Akdeniz tipi beslenme
Sebze, meyve, deniz ürünleri ve zeytinyağının ön planda olduğu Akdeniz tipi beslenmenin en ülkü beslenme şekli olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Şakir Arslan, şunları kaydetti:
'Bu tarz beslenenlerde yürek damar hastalığı sıklığının azaldığı görülmüştür. Kalp hastalığı açısından önlenebilir risk faktörlerinin başında sigara gelmektedir. Ülkemizde kapalı alanlarda sigara yasağının getirilmesi yürek hastalığının ortaya çıkmasının önlenmesi açısından fazla mühim olup bireysel anlamda da sigara bırakılmalıdır. Modern toplumların en mühim sorunlarından bir tanesinin de sedanter hayat dediğimiz, hareketsiz hayat tarzıdır. Bu cin hayat tarzı yürek damar hastalıklarına davetiye çıkarmaktadır. Bu nedenle kişiler iş yaşamları içinde spora ve yürüyüşe vakit ayırmalıdır. Bunu daha pratik olarak merdivenleri yürüyerek çıkarak, belli mesafelere yürüyerek giderek yapabilirler.'
Kalp hastalığı çocukta gelişiyor
Kalp hastalığının çocukluktan itibaren yavaş yavaş gelişmekte olduğunu bildiren Dr. Arslan açıklamasında, 'Çocukların yürek sağlığı konusunda bilinçli bir şekilde devinim etmeleri konusunda ailelere devasa vazife düşmektedir. Bu nedenle ana ve babalar doğru beslenerek ve spor yaparak hem kendi sağlıklarını koruyabilir hem de çocuklara misal olarak onların da yürek damar hastalığı açısından korunmasını sağlayabilirler' diye söyledi.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...