Uzmanlar, güneş gözlüğü ya da koruyucu gözlük kullanmadan uzun süre karlı ve buzlu zeminlere bakmanın, korneada güneş yanığı oluşturarak kar körlüğüne sebep olabileceği konusunda uyarıyor.
Gözde ağrı, batma, yanma, aşırı sulanma, ışıktan rahatsızlık duyma ve görme bozukluğu gibi şikâyetlere neden olan fotokeratit ya da diğer ismiyle kar körlüğü, kornea tabakasında oluşan güneş yanığı olarak da biliniyor. Karla kaplı alanlarda uzun süre yürüyen, araç kullanan ya da kış sporlarıyla ilgilenen kişilerde sık karşılaşılan kar körlüğüne, aynı zamanda parlak yapay ışık kaynağı olan solaryum ve fotoğraf makinesi ışıkları da sebep olabiliyor.
Deniz seviyesinden yükseldikçe ultraviyole ışınlarının etkisi arttığı için kayak merkezlerinde çok daha fazla dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Ebru Toprak Ün, göz sağlığı için kış mevsiminde de güneş gözlüğü kullanmanın önemli olduğunu belirtiyor.
Kar körlüğünün yoğun hasar yaratmadığı vakalarda şikâyetlerin birkaç gün içerisinde geçtiğini belirten Dr. Ün, tedavi edilmediği takdirde gözde yarattığı ağrıların rahatsız edici boyutlara ulaşabileceğine dikkat çekerek “Kar körlüğüne dair belirtilerle karşılaşıldığında mutlaka bir göz hekimine başvurularak gözde oluşan hasar tespit edilmeli ve geç kalmadan tedaviye başlanmalıdır” diyor.
"KALICI HASAR OLUŞTURABİLİR"
Kar körlüğünün, makula adı verilen görme noktasını ve ışığa duyarlı görme hücrelerini de etkilediğini söyleyen Op. Dr. Ebru Toprak Ün, bu durumun renk kontrastının kaybolmasına ve çevrenin sadece beyaz olarak görülmesine neden olduğunu belirtiyor. Etkilenme süresinin kar yoğunluğuna ve ortamda geçirilen süreyle doğrudan ilişki olduğunu vurgulayan Ün, “Kar körlüğü genelde geçici şikâyetlerle ortaya çıkmakla birlikte, nadiren de olsa görme noktasında kalıcı hasarlar oluşabilir” uyarısında bulunuyor.
"GÖZLERİNİZİ OVUŞTURMAYIN"
Kar körlüğü tedavisinde oluşan kuruluk sebebiyle yoğun gözyaşı tedavisi uygulandığını belirten Ün, “Göz pansumanla kapatılabilir ya da göz kapaklarının üzerine soğuk kompres uygulanabilir. Ancak gözleri ovuşturmaktan kesinlikle uzak durulmalıdır. Hastalık nedeniyle gözde oluşan kuruluk, göz kapağı ve gözün birbirine aşırı sürtünmesi sonucu hafiften ağıra doğru değişebilen tahriş bulgularına ve gözün kornea ile konjonktiva gibi yüzeysel dokularına hasar verebilir” diyor.
"KOYU RENKLERE BAKIN"
Dr. Ün, kar körlüğüne karşı alınacak en etkin önlemin koruyucu özellikli ultraviyole gözlük kullanmak olduğunu belirtiyor, “Gözlük olmadığı zamanlarda ise gözün karla temas etmesini önlemek için mümkün olduğunca koyu renklere bakılabilir” tavsiyesinde bulunuyor.
Sarı nokta, göz kuruluğu ve göz alerjisi bulunanlarla birlikte açık göz rengine sahip olanların kardan çok daha çabuk etkilenebileceğine dikkat çeken Ün, bu kişilerin özellikle soğuk havalarda gözyaşı tedavilerini ihmal etmemeleri gerektiğinin altını çiziyor.
ntvtürk
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...