Kurban alırken hayvanın besili ve sağlıklı olduğunu anlamak için küçükbaş hayvanların kulağında küpe olmasına, büyükbaş hayvanların ise veteriner hekim sağlık raporuna sahip olmasına dikkat edin. Bu hayvanların etleri hem daha sağlıklıdır hem de etleri daha lezzetli olacaktır.
Kurban etinizin lezzetini ve vitaminini kaybetmemesi için saklama koşulları da büyük önem taşıyor. Hayvansal gıdalarda yanlış uygulanan pişirme ve saklama yöntemleri etlerde protein, vitamin ve mineral kayıplarına neden olur.
Bu kayıpları yaşamamak için Türkiye’nin en iyi kasapları arasında gösterilen Cüneyt Asan kurbanlık etlerde dikkat edilmesi gerekenleri söyledi.
İşte Cüneyt Asan’ın AjansHaber’e yaptığı açıklamalar:
ETLERİNİZİ MUTLAKA KASABA PARÇALATIN
Kurban eti ile kasaptan alınan et aynı şey olmadığını söyleyen Asan Kurban eti hemen kesilip kullanılan bir et olduğu için yumuşak olma ihtimalinin olmadığını ve kurban etlerinin doğru parçalanması için mutlaka kasaba götürülmesi gerektiğini söyledi.
“ETİN SUNİ PİŞME SÜRESİ VARDIR”
Eti kemiğinin üzerinde en az 3 gün durması ve bu sürede etin suni pişme süresini tamamlayacağını belirten Cüneyt Asan “Daha sonraki 3 ile 5 gün dinlendirme etin daha yumuşak, daha lezzetli, daha aromalı olmasını sağlar. Bu büyükbaş hayvanlar için geçerlidir. Küçükbaş içinde aynı şeyler geçerli olmakla birlikte küçükbaşın büyükbaşa göre daha aromalı bir et olmasından dolayı insanlar onu daha farklı terbiye ya da marine edebilirler. Süt gibi, yağ gibi, sıvı yağ, limon, sarımsak, kekik, karabiber, yoğurt, salça gibi malzemeleri kullanarak daha farklı lezzetlere ulaşabilirler.” dedi.
ETİ DAHA LEZZETLİ PİŞİRMEK İÇİN ÖNERİLER
“Örnek veriyorum mesela şiş yapacaksınız; bunun için şişlik etinizi bir kaba koyun, üzerine çıkacak kadar süt, biraz tuz, birkaç damla zeytinyağı koyarak en az 24 saat, en fazla 48 saat bu sütün içinde tutun. Sonra bu sütün içinden çıkarın terbiyenin içine koyun şişe takın, ızgaraya koyun ve lütfen az pişirin. Şahane bir şiş olacaktır. Bu kuzu için yapılmalı. Dana için sadece yağ, tuz ve karabiber kullanılarak ızgaraya konulmalı. Mutlaka mümkün olduğu ızgara kadar az pişmiş olarak yenmeli. Mutlaka etin doğru kısmı kullanılmalı. Hangi yemek yapılacaksa ona göre yer seçilmeli. Ondan sonrada tencerede yavaş yavaş, demlene demlene pişirilmeli. Lezzetli bir kavurma için kuzunun ve dananın kol, but ve sırt kısımları olmalı.” şeklinde konuştu.
YAŞLILAR DİKKAT!
Kurban bayramında en büyük sıkıntılardan bir tanesi kurbanı keser kesmez kavurma yaptıkları için bu etler hem çok sert hem lezzetsiz hem de sinir sistemine büyük zarar vereceğini belirten Asan yaşlıların özellikle eti tüketirken miktarına dikkat etmeleri gerektiğini söyleyerek “Mutlaka çok az tüketmeliler. Özellikle yaşlıların çok daha az tüketmeleri gerekir. Çünkü taze çok serttir. Plastik gibidir. Midenize indiğinde sinir sisteminiz bunu eritemediği için kalbiniz ve beyniniz zorluk çeker. Kan basıncı yükselir, dolayısıyla rahatsız olursunuz. Yaşlılara fazla yediklerinde kalp rahatsızlığı bile yaşatabilir.” dedi.
“DOĞRU ET MARMARA HARİTASININ İÇİNDEDİR”
“Hayvanların cinsi vardır. Bunlar doğuştan olur, sonradan olmaz. Küçükbaşlarda en iyi olan Trakya’nın Kıvırcık kuzusudur. Büyükbaşta da Trakya ve Balıkesir Gönen Bölgesi daha iyidir. Bu cinsler orada bulunur ve doğru beslenme oralarda yapılır. Dolayısıyla doğru cins ve doğru beslenme bir araya geldiğinde en iyi eti elde etmiş oluruz. Genelde bilinen iyi et Doğu’da ve Güneydoğu’da değil Marmara haritasının içindedir.” diyen Asan bilinen bir yanlışlıda düzeltti.
KURBANI KESTİKTEN SONRA İÇİNDEKİ KANIN SOĞUMASI İÇİN BEKLEYİN
Kurban eti kesildikten sonra mutlaka hayvan bütünken hiç bıçak vurmadan, içinin kanı soğuyuncaya kadar oda sıcaklığında bir yere asılması gerektiğinin altını çizen Cüneyt Asan kurban etinin en az 2 saat bütün olarak bekletilmesi gerektiğine de vurgu yaptı. “ Adettendir sabah kavurma yapılır. Sadece bir butunu kesip, kavurma yapsınlar. Geri kalanını bütün olarak kasaba götürdükten sonra kasapta en az bir gün bütün olarak beklettikten sonra parçalatsınlar. Eve getirdikten sonra dağıtacaklarını dağıtsınlar. Geri kalanını günlük kullanma gramajına göre ayırsınlar. Hemen tüketilecek olan eti buzdolabının üst kısmına +4 dereceye koysunlar. Orada 3-4 gün saklanabilir. Eğer 10 gün sonra, bir ay sonra tüketeceklerse uzun vadede kullanacaklarsa -18 derecede saklasınlar. -18 derecede bekleyen eti eritirlerken de bir gün önceden dolabın alt kısmı olan +4 dereceye koysunlar ve +4 derecede dolabın içinde eritsinler. Buzdolabının dışında eritirlerse et ciddi anlamda bakteri üretir. “ dedi.
AKŞAM
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...