Bilmiyordum doğrusu. Çocuk bir şeyden korkuyor ve o an tutulup kalıyor. Tutulma denen şey, nefesin tutulması. Şiddetli korku yaşayan kişinin ilk tepkisi nefesini tutmak oluyor çünkü. Tutulma o tutulma! Konuşma organları kasılıyor ve zamanla alışkanlık hâline geliyor bu kasılma. Ardından da doğru nefes alamama problemi başlıyor!
Daha geçen ay Şanlıurfa'da ilköğretim okulu öğrencisi 15 yaşındaki kekeme M.Ç., arkadaşlarının alay etmesine tahammül edemedi ve okulun üçüncü kat penceresinden kendini aşağı atıp intihar etti. Geriye sadece, "Benim için hayat çok zordu" diye yazdığı not kaldı. Ne acı değil mi? Kekemeliğin çaresi varmış halbuki. Hem de bir, bilemedin iki haftalık bir eğitim sonunda normal insanlar gibi konuşması mümkünmüş kekemenin.
Beyaz Sanat Konuşma Merkezi'nden Konuşma Ustası İsrafil Hancı ile görüştüm kekemelik meselesini. Çok enteresan bilgiler aldım kendisinden. Geliştirip adını "kekemelodi" koydukları eğitim programından bahsederken, kendilerine gelen kekemelere asla hasta muamelesi yapmadıklarını ve bu kelimeyi katiyen kullanmadıkların söyledi, üstüne basa basa. "Öğrenci" diyorlar. Çok da mantıklı aslında. Tedavi yapmıyorlar zaten. Sadece eğitim. Eğitimin esası ise kekemeye güven telkin etmek ve doğru nefes almayı öğretmekten ibaret.
Eğitimin ilk günlerinde eğitime tabi tutulan öğrenci konuşturulmuyor. Bu susma hâli kişiden kişiye değişiyor tabii. Kimi öğrenci 3, kimi öğrenci ise 5 gün konuşmuyor. Bu dönemde eğitimi veren konuşma ustası konuşuyor sadece. Bir nevi koçluk yapıyor öğrencisine. Söylediği her söz ve sorduğu her soru, öğrencinin şuuraltına girip onun karanlık noktalarına ışık tutuyor. Öğrencinin kendine olan güveni arttırıcı telkinler yapıyor ve bu arada doğru nefes alıp vermeyi öğretiyor kendisine.
İsrafil Hancı, "En önemli husus öğrencinin nefes vermeyi öğrenmesi" dedi. Çünkü, kekemeliğin nedeni bu; nefesi tutmaktan kaynaklanıyor. Bir kelime söylüyor ve nefesini tutuyor. İşte bu eğitimde nefes vermeyi öğreniyor ki, susmadan konuşsun. "Kekemelodi" eğitiminden geçen öğrenci, diksiyon eğitimi de almış oluyor yani bir bakıma. Üçü İstanbul'da olmak üzere 15 şubede verdiği "Melodik Konuşma" eğitimiyle kekemeliğe çare bulan İsrafil Hancı ve arkadaşları, bir yeni model daha geliştirmişler. Hipnotik Konuşma. Bu sistemin de gayet verimli olduğunu belirten Hancı, "Gelen öğrenci yeter ki zihin engelli olmasın. Yüzde 99'u normal konuşmayı öğreniyor" dedi.
ZAMAN
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...