E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Gazinin Yaşama Azmi 

Vatani görevini yaptığı sırada yaralanan ve bir bacağına protez takılan gazi Baran Timuçin (26), çeşitli yerlerinden 3 yılda 26 kez ameliyat oldu.

15.08.2011 - 21:14
Gazinin Yaşama Azmi

Defalarca ameliyat edilmesine rağmen iyileşmeyen diğer bacağına, Türk mühendislerinin kemik rahatsızlıklarının tedavisi için geliştirdiği cihaz takılan gazi, yıllar sonra yürümeye başladı. Hastanede tedavi gördüğü sırada tanıştığı kızı kaçırarak evlenen Baran Timuçin, şimdi baba olmanın mutluluğunu yaşıyor.

AA muhabirine yaşadıklarını anlatan Timuçin, teskere almasına 4,5 ay kala sırtından, omzundan ve bacaklarından yaralandığını kaydetti.
Doktorların kendisine bir ağabey gibi davrandığını, çok destek olduğunu aktaran Timuçin, “Onların motivasyonu çok önemliydi. Manevi yardımları çok oldu. Ailemden o desteği görmedim. Ayağımı gördüğümde kesileceğine yüzde 100 emindim. Ayağımın kesilmesine 23. gün karar verildi” diye konuştu.

Diğer ayağındaki yaranın bir türlü kapanmadığını, kemiğin bir türlü kaynamadığını ifade eden Timuçin, hastanede 26 ameliyat geçirdiğini, ayağının ise 18 kez ameliyat edildiğini vurguladı.

“3 YIL YÜRÜYEMEDİM”

Ayağına, kemiğin kaynaması için birçok cihazın takıldığını ama iyileşemediğini dile getiren Timuçin, şunları söyledi:
“Protez takıldı ama diğer ayağımdaki kemik kaynamadığı için yürüyemedim. Doktorum, hastanede olduğum sırada, Türk mühendislerinin Amerika'da kemik rahatsızlıkları için 'Adam Frame' adında bir fiksatör geliştirdiklerini, bu cihazı deneyeceklerini, cihazın çok iyi olduğunu söylediler. Bu cihazdan çok memnunum. Kemiğin kaynadığını hissediyorum. Geçen gün 5. kata yürüyerek çıktım. 3 yıl hiç yürüyemedim. Hep tekerlekli sandalyeyle yaşadım. Bu cihaz takıldıktan sonra yürümeye başladım. Protezsiz bile yere basabiliyorum. Bazen bu ayağımın da kesileceğini, hastaneden hiç ayrılamayacağımı düşünmeye başlamıştım. Diğer cihazlarda hastaneden ayrılamıyordum, eve gelemiyordum. Şimdi evimdeyim, hiç hastaneye gitme gereği duymuyorum. Ben zaman zaman hastaneden hiç çıkamayacağımı düşünüyordum. Ama Allah'a şükür bu cihaz eve dönmemi sağladı. O günlerde geride kaldı.”

“HASTANEDEN KAÇIP, KIZ KAÇIRDIM”

Eşiyle Gülhane Askeri Tıp Fakültesinde (GATA) tedavi olduğu süreçte tanıştığını kaydeden Timuçin, sözlerine şöyle devam etti:

“10 ay önce evlendim. 18 gün öncede bir kızımız oldu. Baba olmak güzel bir duygu. Her şeyin çaresi zaman. Zamanla acılar az da olsa hafifliyor. Eşimin dayısının oğlu GATA'da ameliyat olmuştu. Onu ziyarete geldiği sırada tanıştık. Çocuk olduktan sonra hayatımız değişti, güzel bir duygu.Eşimin annesiyle aramız hala düzelmedi ama zamanla düzelecek. Ne kadar kızsa da haklı, sonuçta kızını kaçırdım. Bu kadar da kızacak. Adam Frame cihazının ayağıma takılacağı dönemde kız kaçırdım. Ameliyattan sonra evlenmeyi düşünüyordum ama eşimin ailesi olumsuz cevap verince kaçırdım. Düğün ameliyattan sonra oldu. Hastaneden kaçtım, kız kaçırdım. Hastanedekiler hayırlı bir iş olduğu için kızmadılar sağ olsun. Çok zor dönemlerden geçtik ama şükürler olsun bugünlerimizi de gördük.”

Eşi Gamze Timuçin de, tanıştıktan kısa bir süre sonra kaçarak evlenmek zorunda kaldıklarını kaydederek, “Zor bir süreç geçirdik. Bu duruma alışmam zor oldu. Evden ilk ayrılışımdı, hatta İstanbul'a ilk gelişimdi. Kaçtıkta sonra Baran evde 15 gün kalabildi, sonra hastaneye dönmek zorunda kaldı. 1 ay sonra bende hastaneye gittim. Ayağına o cihaz takıldıktan sonra eve döndük. Tanışma sürecimiz azdı. Kısa bir süreçten sonra evlendik. Düğünümüz olduğunda Baran'ın ayağına cihaz takılmıştı ve ayakta durabiliyordu” şeklinde konuştu.

“BACAĞI KAYBEDECEĞİMİZ BİR POZİSYONA GELMİŞTİK”

GATA Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bahtiyar Demiralp da, Baran'ın hastaneye kaldırıldığında hayati tehlikesinin olduğunu, büyük bir tehlike atlattığını kaydetti.

Baran'ın ayağına kemiğin kaynaması için taktıkları fiksatörü en kısa zamanda çıkaracaklarını belirtti. Baran'ın kötü bir süreç geçirdiğini ifade eden Demiralp, “Amacımız Baran'ın bu bacağını kurtarmaktı. Bütün olanaklarımızı seferber ettik. Bir taraftan yumuşak dokunun iyileşmesi için uğraşıyorduk, bir taraftan enfeksiyonla mücadele ediyorduk. Ardından tam kemik kaynadı derken, kaynama yetersizliği gelişti. Kısır döngü şeklinde birbirini tekrarlayan sorunlarla uğraştık. Neredeyse bacağı kaybedeceğimiz bir pozisyona gelmiştik” ifadelerini kullandı.

Baran'ın 3 yıla yakın hastanede kaldığını, bu yüzden psikolojisinin bozulmaya başladığını kaydeden Demiralp, Baran'ı ayağa kaldırmak ve hastaneye bağımsız hale getirmek için çok uğraştıklarını bildirdi.
Tedavi sürecinde en sonra çare olarak, Türk mühendislerinin Amerika'da geliştirdikleri Adam Frame adlı fiksatör sistemini uyguladıklarını aktaran Demiralp, şunları kaydetti:

“Çok kolay uygulanan bir sistem. Baran, bu sistem uygulandıktan sonra ayağa kalktı. Ameliyat süresi gerçekten kısa sürüyor. Bilgisayar destekli ve navigasyonu içeren bir sistem. Bu sistemde hesaplamaları ve ölçümleri, navigasyon sisteminin desteğiyle bilgisayarda yapabiliyoruz. Hata payı ortadan kalkıyor. Hastanın, hastanede yatış süresi ortadan kalkıyor. Hasta hangi gün neler yapabileceğini biliyor. Çok kısa sürede hastayı taburcu edebiliyoruz. Örneğin Baran İstanbul'da biz Ankara'dayız düzeltmeler ve ayarlamalar için sık sık Ankara'ya gelmesi gerekmiyor. Çok rahat uzaktan takibini yapabiliyoruz. Gerektiği zaman düzeltmelerini bilgisayardan yapıp kendisine iletebiliyoruz. Hastanın hastaneye ve hekime bağlılığı ortadan kalkıyor.”

ZAMAN

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Midesi Ters Döndü
Konya'nın Ereğli ilçesinde 63 yaşındaki kadının, 25 yıl önce zayıflamak ...
Yüz Boyasına Toplatma Kararı
Sağlık Bakanlığı genellikle eğlenme amacıyla çocukların yüzlerini süslemede ...
KORKUTAN RAPOR:
Birleşmiş Milletler’den Dr. Broun, Türkiye’de AIDS hastalığının görülme ...
 
Yazın Cildinize Çamur Maskesiyle Bakın
Yaz mevsiminde sıcak havaların da etkisiyle ciltte yağlanmalar, gözenek ...
Östrojen krizden de koruyormuş
Kadınların erkeklere göre daha az kalp krizi geçirmelerinin nedeninin ...
Tümör Yok Oldu
Amerikalı doktorlar, 3 lösemi hastasında, hastalardan aldıkları hücrelerin ...
 
Kanseri Bile Geride Bırakacak
Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Psikiyatri Bölümü ...
Krizi Belirleyen Şiddet Değil
ABD'de yapılan bir araştırma, şiddetli göğüs ağrısıyla acil servise başvuranların ...
Bu İnsan Derisi Tedavide Çığır Açacak
ABD'li araştırmacılar, vücuda kolayca yapıştırılan ince ve küçük 'elektronik ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
Sosyal Medya
Ferit Şahenk
Kırgızistan
ygs soru ve cevapları
madenci
Bayer Leverkusen
türkiye
adliye
Avni Özgürel