Görüşme liderler arasında baş başa başladı.
Lefkoşa ara bölgedeki görüşmeye tarafların heyetleri ile BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer ve BM Genel Sekreteri Kıbrıs Özel Temsilcisi Taye Brook Zerihoun da katılıyor.
Yeni başlıkla birlikte liderlerin heyetlerinde de değişiklik oldu. KKTC heyetinde, Başbakanlık AB Koordinasyon Merkezi Başkanı Erhan Elçin, Kıbrıs Rum heyetinde ise eski Rum liderlerden, Rum yönetimin AB ile müzakerelerinde heyet başkanı olan Yorgo Vasiliu yer alıyor. Elçin ve Vasiliu, çalışma grubunda da görev yapıyor.
Taraflar, bugün, müzakerelerde üçüncü ana başlık olan Avrupa Birliği (AB) konularını ele almaya başlayacak.
Bugünkü görüşmede, AB konularının nasıl ele alınacağına son şeklinin verilmesi bekleniyor. Kıbrıs Türk tarafı, AB konularının ilk tur müzakeresinin 4 görüşmede tamamlanmasını hedefliyor.
-DAHA ÖNCE İKİ BAŞLIK GÖRÜŞÜLDÜ-
Taraflar, Kıbrıs sorununa çözüm bulmayı amaçlayan ve Lefkoşa'da 11 Eylül 2008'de başlayan müzakerelerde, daha önce ''Yönetim ve Güç Paylaşımı'' ile ''Mülkiyet'' başlıklarıyla ilgili ilk tur görüşmeleri tamamladı.
11 Eylülde ele alınmaya başlanan ''Yönetim ve Güç Paylaşımı'' ile ilgili görüşmeleri 16 Ocak 2009'da tamamlayan ve bu başlıkta 16 görüşme yapan liderler, konunun görüşülmesini temsilcileri Özdil Nami ile Yorgos Yakovu'ya devretmişti. Temsilciler de bu başlıkla ilgili, liderlerin de üzerinde mutabık kaldığı, tarafların yakınlaştığı ve yakınlaşamadığı konuları belirleyen 15 ortak tutum belgesi hazırlamıştı.
Müzakerelerde ikinci başlık olan ''Mülkiyet''le ilgili görüşmelere 28 Ocakta başlayan ve bu görüşmeleri 21 Martta tamamlayan liderler, mülkiyetle ilgili 6 görüşme yapmıştı. Liderler bu başlıkla ilgili görüşmelerin sürdürülmesini de temsilcilerine havale etmişti.
Mülkiyetle ilgili görüşmelerde, konulara bakışlarını, tezlerini ve pozisyonlarını ortaya koyan tarafların, mülkiyet konusunda hemen hemen hiçbir konuda uzlaşamadığı belirtiliyor.
Müzakerelerde Yönetim ve Güç Paylaşımı, Mülkiyet, AB konuları, Garantiler, Toprak ve Harita, Ekonomi olmak üzere 6 ana başlık bulunuyor.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |