Etrafınızda ya da kendinizde sık sık fark ediyor, karşılaşıyorsunuzdur zaten. Boğazda yanmalar, kaşıntılar, burun akıntıları, ateş... Dört bir yanımız hastalık dolu. O zaman onları bir bir tanımanın, hangisine ne iyi gelir öğrenmenin de zamanıdır şimdi.
FARANJİT NEDİR ?
Üst solunum yolu rahatsızlıkları denince akla ilk olarak yutkunurken zorlanma, boğazda yanma, kaşıntı ve kuruluk hissi ile kendini gösteren burun akıntısı, ateş ve ses kısılmasının eşlik ettiği faranjit geliyor. Durum böyle olunca "Faranjite ne iyi gelir, faranjit belirtileri nelerdir?" sorusu çok daha önemli hale geliyor.
Faranjit bakteriyel etkilerle ortaya çıkan ve semptomları daha belirgin akut faranjit ve alerjen maddelere maruz kalma gibi sebeplerle ortaya çıkan, boğazda gıcıklanma, yanma ve yabancı cisim hissi gibi belirtiler gösteren kronik faranjit olmak üzere ikiye ayrılıyor.
FARANJİTE NE İYİ GELİR
Faranjit rahatsızlığı, akut ve kronik faranjit olarak ikiye ayrılıyor dedik, şimdi sıra onları bir bir tanımada, hangisine neyin iyi geldiğini öğrenmede.
Faranjit tedavisi esnasında antiseptik olarak bilinen kekik ve adaçayı gibi bitkileri demleyebilir, bal ile birlikte tüketerek boğazınızı bir miktar rahatlatabilirsiniz. Taze sebze ve meyve tüketiminizi arttırarak doğal yollardan vitamin almanız hem faranjitten korunmanızı hem de faranjit tedavinizin daha hızlı sonuçlanmasını sağlayabilir.
Aynı şekilde bol baharatlı, acı ya da ekşi yiyeceklerden olabildiğince uzak durmaya çalışmalı, daha çok sıvı tüketimine özen göstermelisiniz. Bu dönemde çorbalar, önemli destekçiniz olabilir, aklınızda bulunsun.
Boğazınızdaki şikayetler bir haftadan uzun süredir seyrediyorsa bir an önce doktora görünmenizi şiddetle tavsiye ederiz. Unutmayın zamanında tedavi edilmeyen faranjit kronikleşebilir.
Akut faranjit genellikle viral kaynaklıdır ve antibiyotiğe ihtiyaç duyulmadan gargara, sprey, ağrı kesici gibi ilaçlarla semptomatik tedavi yeterli olmaktadır. Yüksek ateşin eşlik ettiği ve/veya 1 haftadan uzun süren durumlarda boğazdan kültür alınarak rahatsızlığın bakteriyel olup olmadığı kontrol edilir ve eğer faranjit bakteriyel kaynaklı ise antibiyotiğe başvurulur.
NELERDEN UZAK DURMALI
Kronik faranjitte ise tedavi irritasyona sebep olan etkeni ortadan kaldırmaktır. Kronik faranjitin tedavisi akut faranjite göre epeyce zordur. Bunun temel sebebi kronik faranjitin altında yatan nedeni tedavi etmeden kronik faranjit semptomlarının ortadan kalkmamasıdır.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...