Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye ödülü alan Kış Uykusu filmi konuşulmaya devam ediyor. Yönetmenliğini Nuri Bilge Ceylan'ın yaptığı Kış Uykusu filmi büyük yankı uyandırmıştı. Türk halkı tarafından da büyük ilgi gören Kış Uykusu filmi Prof. Dr. Orhan Kural tarafından şikayet edildi. Kural, Kış Uykusu filminde ata işkence yapıldığını iddia etti.
Nuri Bilge Ceylan'ın en beğenilen ve en çok izlenen filmi Kış Uykusu, Prof. Dr. orhan Kural tarafından mahkemey taşındı. Kural, Nuri Bilge Ceylan hakkında suç duyurusunda bulundu. Kural'a göre Kış Uykusu filminde ata işkence yapılıyor. Nehirde atın üzerine binildiğini, ata işkence çektirildiğini iddia eden Kural, tavşanların öldürüldüğünü ve avcılığın teşvik edildiğini de belirtti. Kural suç duyurusunun ardından arandığını söyledi. Kendisine açıklama yapmaya çalıştıklarını söyleyen Kural, "Demek ki korkuyorlar" dedi.
Filmde, insanların kanun dışı avcılığa da özendirildiği öne sürülen dilekçede, şu ifadeler yer aldı:
"Çekimlerde atı kullanmak için herhangi bir izin alınmamıştır. Veteriner yoktur, raporu yoktur. Zaten atı tesadüfen gördüklerini kendileri ifade ettiler. Şahit, Ömür Gedik. Bu görüntüleri basına yansıtarak filmin belki de reklamını yapmak uğruna halkın duyguları ile oynanmış ve galeyana getirilmiştir. Çok kişi ağlayarak sinema salonunu terk etmiş. Çocukların ise ruhsal durumları etkilenmiştir."
Filmdeki sahnelerin Hayvan Hakları Evrensel Beyannamesi'ne ve 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'na aykırı olduğu savunulan dilekçede, Cannes Film Festivali yönetimine bir mektup yazılarak, bu yapıma Altın Palmiye ödülü verilmesinin kınandığı kaydedildi.
Dilekçede, filmin bir kopyasının istenmesi, işkence olduğu iddia edilen iki sahnenin incelenmesi ve yönetmen Ceylan'ın ilgili kanun hükümleri geregince cezalandırılması talep edildi. Suç duyurusu ilekçesini sunduktan sonra savcı Abdurrezzak Aydın'a ifade veren Orhan Kural, adliyeden ayrıldığı sırada gazetecilere yaptığı açıklamada, şikayetini reklam için yapmadığını, hayvanlara işkence edildiği için film hakkında şikayetçi olduğunu söyledi.
Nuri Bilge Ceylan Kimdir?
Boğaziçi Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra Mimar Sinan Üniversitesi’nde iki yıl sinema eğitimi gördü. Boğaziçi Üniversitesi'ndeki eğitimi sırasında üniversitenin fotoğrafçılık (BÜFOK), dağcılık ve mağaracılık kulüplerine katılarak, doğa etkinlikleri ile ilgilendi. 1980'lerde kimi portföyleri Gergedan gibi dönemin nitelikli kültür ve sanat dergilerinde yayınlanan Ceylan, yaptığı dört filmin de, yönetmenliğini, senaryo yazarlığını ve yapımcılığını üstlendi. Sinemaya Koza adlı kısa filmiyle adımını atan Ceylan bu filmiyle, Cannes Film Festivali'nin ilgili bölümüne katılma başarısını gösterdi. Ceylan 1997'de ilk uzun metrajlı filmi olan ve başta Berlin Film Festivali olarak pek çok dünya festivalinde gösterilen üç bölümlü, otobiyografik ve pastoral Kasaba filmini, 1999 yılında da bir meta-film olan ve ilk iki filmdeki otobiyografik izleği sürdüren ve büyük başarı kazanan Mayıs Sıkıntısı'nı çekti. Film, Berlin Film Festivali'nin yarışmalı bölümünde gösterilmişti.
56. Cannes Film Festivali’nde yarışan ve favori filmler arasında gösterilen Nuri Bilge Ceylan’ın 2002 yapımlı dram filmi Uzak, Altın Palmiye’den sonra festivalin ikinci önemli ödülü olan ‘Büyük Jüri Ödülü’nü (‘Grand Prix’) aldı. Filmde yalnız ve yabancılaşmış iki kuzeni oynayan filmin başrol oyuncuları Muzaffer Özdemir ve film tamamlandıktan hemen sonra bir trafik kazasında ölen Mehmet Emin Toprak da ‘En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’nü paylaşarak Türk sinema tarihinin en parlak başarılarından birine imza attılar.
Ceylan'ın dördüncü uzun metrajlı filmi olan İklimler, 2006 Cannes Film Festivali'nin yarışma bölümüne kabul edildi. Ceylan'ın o güne kadar çektiği en büyük bütçeli eser olan film, dijital görüntü teknolojisiyle kotarıldı ve görüntü yönetmenliğini Ceylan'ın kendisinin üstlenmediği ilk filmi olma özelliğini kazandı. Filmin bir diğer önemli özelliği ise, Nuri Bilge Ceylan'ın bu kez kamera önüne de geçerek, eşi Ebru Ceylan'la başrolleri paylaşmış olmasıdır.
2008 Cannes Film Festivali'nde küçük zaafların büyük yalanları doğurmasıyla parçalanan bir ailenin, gerçeklerin üzerini örterek bir arada kalma çabasını anlatan Üç Maymun filmiyle "En İyi Yönetmen Ödülü"nü aldı. Ödülü aldıktan sonra yaptığı teşekkür konuşmasında "Bu ödülü birisine adamak istiyorum: Tutkuyla sevdiğim, yalnız ve güzel ülkeme..." dedi.[1] 64.Cannes Film Festivalinde Bir Zamanlar Anadolu'da filmiyle Büyük jüri ödülüne layık görüldü.
Nuri Bilge Ceylan'in "Kış Uykusu" isimli filmi 2014 yılında 67. Cannes Film Festivali'nde büyük ödül olan Altın Palmiye'ye layık görüldü. Böylece Yılmaz Güney'in Yol filminin ardından ikinci kez bir Türk filmi bu ödülü kazanmış oldu.
milliyet
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...