Başbakanlık Gümrük Müsteşarlığı Teftiş Kurulu'nun raporunda Koç Topluluğuna bağlı Setur Servis Turistik A.Ş.'ye ait Gümrüksüz Satış Mağazasında muazzam bir vergi kaçakçılığının meydana geldiği ifade ediliyor. Raporda sadece yurtdışına seyahat edecek yolcuların faydalanabilecekleri vergisiz alışveriş imkânından büyük ölçüde hak sahibi olmayanların faydalandırıldığı vurgulanıyor.
Koç'un free shop'undan bir yılda tam 500 bin alışveriş yapıldı. İhbar üzerine bunun ne kadarının usulsüz olduğunu tespite çalışan müfettiş ekibi, bütün alışverişleri inceleme imkânına sahip olmadığı için rastgele 150 adet örnek alışverişi seçerek inceledi. Raporda bu 150 alışverişin 99'unun "Vergi kaçakçılığı niteliğinde olduğu" ifade ediliyor. Bu 500 bin alışverişe oranlandığında yaklaşık 332 bin alışveriş "kaçakçılık" suçunun konusu oluyor.
ADLİ İŞLEM TALEBİ
Raporun sonuç bölümünde kanuna aykırı olarak vergisiz alışveriş yapanlarla birlikte Koç'un Setur yöneticileri hakkında da kanuni işlem yapılması isteniyor. İşte raporun o bölümü:
"Tespit edilen kaçakçılık vakalarının belli bir mağaza, personel veya coğrafi bölge ile sınırlı olmaması, müfettişliğimizce işbu raporumuza konu edilen 150 adet kredi kartlı satış işleminden 99 tanesinin hak sahibi olmadığı halde alışveriş yapmış olduğunun tespit edilmesi karşısında tüm bu yaygın sistematik kaçakçılık eylemlerinin firmanın üst yönetiminin bilgisi dışında gerçekleştirilmiş olamayacağı değerlendirmekte olup Setur Servis Turistik A.Ş. ve veya gümrükten muaf mağazalar işletmeleri namına imzaya yetkili;
1- Setur Servis Turistik A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı S.A.
2- Setur Servis Turistik A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü V.B.
3- Setur Servis Turistik A.Ş. Gümrükten Muaf Mağazalarından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı O.G.
4- Setur Servis Turistik A.Ş. Mali İşler Müdürü M.M.
5- Setur Servis Turistik A.Ş. Muhasebe Müdürü S.G.
6- Setur Servis Turistik A.Ş. Duty Free Muhasebe Şefi C.S. HAKLARINDA; a-765 Sayılı mülga kanunun evrakta sahtekarlık hükümlerinin yanı sıra mezkur kanunun 10. maddesi ve iştirak hükümleri delaletiyle 4926 sayılı Kanunun 3/c, 3/h, 4c, 4/h, 4/4, 5/2, 8/1 maddeleri ile
b-5237 sayılı kanunun "Belgede sahtecilik" hükümlerinin yanı sıra aynı Kanunun 5. maddesi ve iştirak hükümleri delaletiyle 5607 sayılı Kanunun 3/2, 3/8, 4/1 ve 4/4 maddeleri ile yine 5607 sayılı kanunun 13/1 maddesi delaletiyle 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 54 ve 55. maddeleri hükümlerinden TAKİBATTA BULUNULMASI; İşbu Soruşturma Raporumuzda tespit edilen kaçakçılık fiillerinin işlenmesinde konu eşyaların satıldığı gümrüksüz satış mağazasının sağlı bulunduğu Setur Servis Turistik A.Ş. hakkında 5607 sayılı KAÇAKÇILIKLA MÜCADELE KANUNU'NUN 4/3 delaletiyle Türk Ceza Kanununun "Tüzel kişiler hakkında güvenlik tedbirleri" başlıklı 60. maddesi uyarınca Güvenlik Tedbirlerinin uygulanmasına hükmedilmesi…"
ALIŞVERİŞ YAPANLARA DA TAKİBAT
Başbakanlık Gümrük Müsteşarlığı Teftiş Kurulu'nun, Koç Topluluğuna bağlı Setur'la ilgili "Kaçakçılıktan işlem" talebinin yanı sıra Raporu'nda ayrıca, usulsüz alışveriş yaptıkları tespit edilenler hakkında da Kanuni Tâkibat talebinde bulunuluyor.
Öte yandan, konu hakkında sorularımıza yazılı olarak cevap verilebileceğini belirten Koç Topluluğu Halkla İlişkiler Başkanlığına "Kaçakçılık iddialarına ilişkin açıklama" talebinin dile getirildiği bir soru metni gönderdik.
Kaynak: Vakit