Sanayide işlerin nasıl gittiğinin en önemli göstergelerinden olan elektrik tüketimi kasım ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5 oranında azalarak 16.1 milyar kilovattan 15.3 milyar kilovat saate geriledi.
Oysa Enerji Bakanlığı’nın projeksiyonlarında kasımda elektrik tüketiminde azalma bir yana, yüzde 6.2 oranında artış öngörülüyordu. Kasım ayında elektrik tüketiminde yaşanan azalmanın sanayi üretimine etkisi, ocak ayında açıklanacak sanayi üretim verileriyle görülebilecek.
Haberler devam ediyor
Küresel finansal krizin Türk ekonomisinde yarattığı durgunluğun boyutları tartışılmaya devam ederken, değişik sektörlerden, ekonomideki durgunluğun boyutunun çok olumsuz olduğuna yönelik haberler gelmeye devam ediyor.
İhracattaki gerilemenin yanı sıra iç pazarda da talep daralması yaşayan sanayi sektörü üretiminde eylül ayında başlayan azalmanın kasım ayında zirveye ulaştığı, elektrik tüketim rakamlarında kendini gösterdi. Türkiye Elektrik İletim A.Ş.’nin (TEİAŞ) verilerine göre, geçen yıl kasım ayında 16.1 milyar kilovat saat (kWh) olan Türkiye’deki elektrik tüketimi, bu yılın kasım ayında yüzde 5 oranında azalarak 15.3 milyar kilovata indi. Halbuki geçen yıl kasım ayında elektrik tüketimi 2006 kasımına göre yüzde 6.3 artış kaydetmişti.
Tahminler şaştı
Enerji Bakanlığı’nın projeksiyonlarında bu yıl kasım ayında elektrik tüketiminin geçen yıla göre yüzde 6.2 oranında artarak 17.1 milyar kilovata ulaşacağı tahmin ediliyordu. Bu açıdan bakıldığında, kasımda elektrik tüketimi Enerji Bakanlığı’nın projeksiyonlarının yüzde 10.5 oranında altında gerçekleşti. Kasımdaki bu gelişmeler sonucu 11 aylık dönemdeki elektrik tüketimi artışı yüzde 5.2’ye geriledi. 11 aylık dönem itibarıyla 2007’de 173.2 milyar kilovat olan elektrik tüketimi bu yıl 182.3 milyar kilovat oldu.
Enerji Bakanlığı’nın 11 aylık dönemdeki elektrik tüketim tahmini 186 milyar kilovat seviyesinde bulunuyordu.
Etkisi ocakta görülecek
Elektrik tüketimindeki gerileme büyük ölçüde, sanayi üretimindeki azalmadan kaynaklanıyor. Elektrik tüketiminin yoğun olduğu demir-çelik ve seramik sektörü başta olmak üzere, birçok sanayi sektöründe üretimin azaltılması, otomotiv sektöründe üretime geçici sürelerle ara verilmesi gibi nedenlerle elektrik tüketiminin gerilediği kaydediliyor.
Elektrik tüketimi artışının, turizm faaliyetlerinin yoğun olduğu ağustos ayında bile bir önceki yıla oranla yüzde 4.5 düzeyinde kalması, ağustos ayında sanayi üretiminin yüzde 4.1 oranında gerilemesi sonucunu doğurdu. Eylül ayında elektrik tüketim artış hızı yüzde 2.4’e gerilediğinde, sanayi üretimi bir önceki yıla göre yüzde 5.5 oranında azaldı. Elektrik tüketiminde ekimde yüzde 2 oranında, kasımda ise yüzde 5 gerçekleşen azalmanın sanayi üretimine nasıl yansıdığını henüz bilmiyoruz. TÜİK ekim sanayi üretim verilerini yarın, kasım ayı verilerini de ocak ayının ilk haftasında kamuoyuyla paylaşacak. Böylece elektrik tüketimindeki azalmanın sanayi üretimine etkisi net bir şekilde ortaya çıkmış olacak. Enerji Bakanı Hilmi Güler, önceki gün elektrik tüketimindeki azalmaya ilişkin bir soru üzerine, tüketimdeki azalmada bakanlığının bir süreden beri yürüttüğü enerji verimliliği (enver) projesinin de etkisi olduğunu savundu. Sanayide tüketilen elektriğin yüzde 70’inin kullanıldığı sanayi motorlarında enerjiyi verimli kullanma konusunda kampanya yürüttüklerini kaydeden Güler, bu çalışmaların olumlu sonuçlarının ileride hissedileceğini söyledi.
Elektrikte arz sorunu
Türkiye’de elektrik tüketiminde 2003-2007 yılları arasında yılda ortalama yüzde 7.4 oranında artış yaşandı. Bu artış 2007 yılında yüzde 8.9 oranında gerçekleşti. Aralık ayında elektrik tüketimi geçen yılın aralık ayındaki seviyesinde kalsa bile Türkiye’nin bu yıl elektrik tüketimindeki artış yüzde 5.5’te kalarak 200 milyar kilovat saat düzeyinde olacak.
TEİAŞ’ın, geçmiş yıllardaki tüketim artışından hareketle hazırladığı projeksiyonlarında, Türkiye’de 2009 yılında elektrik üretiminin tüketimi karşılamakta zorlanacağı hesaplanıyordu.
Bu yılın ağustos ayından itibaren elektrik tüketiminde yaşanan gelişmeler dolayısıyla 2009 yılında elektrik arzında olası sıkıntıları ortadan kaldırmış oldu.
radikal
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
|
|||||
|
Bunlar da ilginizi çekebilir...