Küba'da yarım asra yakın bir sürenin ardından ilk kez devlet başkanlığında Castro adı olmayacak.
Küba Devrimi'nin lideri Fidel Castro'dan devlet başkanlığını devralan kardeşi Raul Castro görevini Devlet Başkanı Yardımcısı Miguel Diaz-Canel'e devredecek.
CASTRO'NUN YERİNE DİAZ-CANEL'İN GEÇMESİ BEKLENİYOR
Yarın toplanacak ulusal meclisin, ikinci 5 yıllık başkanlık döneminin sonunda görevini bırakacağını açıklayan Raul Castro'nun yerine Diaz-Canel'i başkanlığa seçmesi bekleniyor.
605 milletvekili ayrıca Ulusal Meclis başkanını, devlet başkanı yardımcısını ve Devlet Konseyi'nin 29 üyesini seçmek için oy kulanacak.
Küba Anayasası'na göre Devlet Konseyi başkanı aynı zamanda devlet başkanı ve hükümetin başı.
Görev değişimiyle birlikte, Küba Cumhuriyeti'nin kurulduğu 1959 yılından bu yana ilk kez devlet başkanlığı makamında Castro soyadını taşımayan biri oturmuş olacak.
57 yaşındaki Diaz-Canel'in devlet başkanı olması ayrıca ülkenin kurucu kadroları içinde yer almayan, devrim döneminde yetişmiş kuşaktan bir ismin ilk kez başa geçmesi anlamına geliyor.
Öte yandan 86 yaşındaki Castro, devlet başkanlığı görevini bıraksa da ülkeyi yöneten Komünist Partinin başında kalacak. Dolayısıyla görev değişimi Castro'nun tamamen iktidardan çekilmesi anlamına gelmiyor.
Fidel Castro da 2008 yılında sağlık nedenleriyle devlet başkanlığı görevini kardeşine devretmişti. Castro, 2016 yılında 90 yaşında vefat etmişti.
Devlet başkanlığını devralması beklenen Diaz-Canel, 25 yıldır Komünist Parti içinde görev yapan bir isim. Santa Clara'daki Merkez Las Villas Üniversitesinde elektronik mühendisliği eğitimi alan Diaz-Canel, bir süre silahlı kuvvetlerde görev yaptıktan sonra kendi üniversitesinde öğretim üyesi olarak çalıştı. Komünist Parti gençlik misyonlarında da görev yapan Diaz-Canel, 2013 yılında Raul Castro tarafından devlet başkan yardımcılığına getirilmişti.
ABD: DEMOKRATİK BİR GEÇİŞ OLARAK GÖRMÜYORUZ
ABD ise 'demokratik olmadığı gerekçesiyle' Küba'daki lider değişikliğinden 'endişeli' olduklarını açıkladı.
ABD Dışişleri Sözcüsü Heather Nauert "Biz bunu kesinlikle demokratik bir geçiş olarak görmüyoruz. Demokratik bir geçiş göremediğimiz zaman da bu bizi ciddi olarak endişelendiriyor" dedi.
ABD'nin Küba halkının ülke siyasetinde söz hakkı olduğunu görmek istediğini belirterek, yeni Küba liderinin 'halkı dinlemesini' umduklarını söyleyen Nauert "Umarız Küba'nın yeni başkanı halkını dinler. Ancak bunun olacağından emin değiliz.
Daha özgür ve demokratik bir Küba görmek isteriz. Takip edeceğiz ancak tamamen iyimser değiliz çünkü bu demokratik bir süreç değil" ifadelerini kullandı.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...