Doç. Dr. Küçükerdönmez, kontakt lense bağlı gelişen rahatsızlıklarla alakalı bilgiler verdi.Kontakt lensin yapısının bozulması ya dagöz üzerinde oluşturduğu farklılıklarabağlı komplikasyonların en sık görülmüş olan sorunlar olduğunu belirten Küçükerdönmez, şunları söyledi: "Kontakt lensler gözümüzde bazı farklılıklara yol açar, özellikle de gözyaşında. Vücuda yabancı bir madde olan kontakt lens, bağışıklık sistemini harekete geçirir. Kirpik dibi hastalığı, kişinin kontakt lensi olumsuz kullanımı, kontakt lens materyalinin gözle uyumsağlamaması ya da kontakt lensin kendi parametrelerinin uyumsuz olması gibi sebepler bu türlü komplikasyonların çıkmasına yol açabilir."
Korneanın iltihaplanmasında kontakt lenslerin risk faktörü oluşturabileceğine işaret eden Küçükerdönmez, bu vakaların % 19-42'sinin kontakt lens kullanımıyla ilişkili olduğunu belirtti.
Kontakt lensle denize, havuza girmenin bu tür hastalıklara davetiye çıkardığını belirten Küçükerdönmez, "Bu her kontakt lensle denize girenlerde hastalığın çıktığı manasına gelmiyor, hatta çoğunda olmuyor. Ziragözyaşı fonksiyonları, kontakt lensin düzgün temizliği korumada etkili oluyor, gözün savunma mekanizmaları tarafından iltihaba yol açmıyor. Ama bir defa yol açarsa ciddi körlüklerle karşı karşıya kalınabilir. Zira tedavisi çok fazla zordur" diye söyledi.
Doç. Dr. Küçükerdönmez, devamlı temizlik görevi sağladığı için gözyaşının göz için çok büyük ehemmiyet taşıdığının altını çizerek, "Kontakt lens işte bu noktada etkili oluyor. Taşıyıcı görevi yapmış olduğu gibi hem gözyaşını bozabiliyor hem de mikroorganizmayı kendi içine hapseden biyofilmler daha basit oluşmakta ve tutunuyor. Bunun üzerine gözümüze mikroorganizmalar taşınmış oluyor" diye açıklamada bulundu.
Kontakt lens kullanımına bağlı gelişen iltihaplanma belirtileriyle alakalı bilgiler veren Doç. Dr. Küçükerdönmez, hastaların genellikle gözde yabancı cisim hissi, gözyaşında artma, sulanma veya kızarık gözle başvurduğunu dile getirdi.
Doç. Dr. Küçükerdönmez, böyle bir durumda çok fazla hızlı tedavi gerekmekde olduğunu , hemen damla tedavisine başlanması gerekmekde olduğunu kaydederek, gözden alınan kültürün hastalığın tanısında faydalı olduğunu belirtti .
KOMPLİKASYON GELİŞMEMESİ İÇİN ÖNERİLER
Doç. Dr. Küçükerdönmez, kontakt lens kullanımında komplikasyon gelişmemesi için şu şekilde uyarıda bulundu: "Kontakt lenslerin bakımı ve belirgin dönemlerde doktor ziyaretleri çok fazla mühim . Kontakt lensin göze uyumu sağlandıktan akabinde hastanın ve doktorun özellikle kontakt lens bakımı, gece çıkarılması, belirgin aralıklarla lens kabının ve solüsyonunun değiştirilmesi, hijyen, lensle yüzülmemesi gerektiği ya da yüzülüyorsa kesinlikle su geçirmeyen deniz gözlüklerinin, yüzme gözlüklerinin kullanılması, lensle banyo yapılmaması, gözde kızarıklık olduğunda hemen hekime gelinmesi konularında bilgilendirilmesi lazım geliyor ."
Kontakt lenslerin, düzgün kullanıldığında hiçbir sıkıntı yaratmadığını ve uzun yıllar rahatlıkla kullanılabildiğini bildiren Doç. Dr. Küçükerdönmez, kişilerin hijyen, lenslerin uyurken çıkarılması gibi konularda bilgilendirilmesinin gerekli olduğunu ifade etti.
spor12
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...