Livni, "İsrail topraklarının yarısından vazgeçmeliyiz" dedi. Livni, 'İsrail toprakları' tabiriyle bugünün İsrail'ini, Gazze ve Batı Şeria'yı kastediyor. Livni, bu adımın İsrail'in yararına olacağını ve Yahudi devletinin yaşamasına imkan tanıyacağını kaydetti. Amerikalı Yahudi liderlere seslenen Livni, diğer önerilerin önüne geçmek için İsrail'in inisiyatifi ele alması ve kendi barış planını sunması gerektiğini söyledi.
İsrail'de son yapılan seçimlerden Livni'nin partisi, sağcı Kadima Partisi'nden bir vekil fazla çıkarmıştı.
ABBAS: YERLEŞİMLER DURMAZSA BARIŞ GÖRÜŞMELERİ YARARSIZ OLUR
Öte yandan Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas da, Ramallah'ta, Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov'la yaptığı görüşmeden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında, Batı Şeria'daki yerleşimlerle ilgili faaliyetler devam ederken, İsrail'le barış görüşmelerini sıfırdan başlatmayı kabul etmeyeceklerini söyledi.
''Sıfırdan başlamak söz konusu değil'' diyen Abbas, görüşmelerin yeniden başlayabilmesi için her türlü yerleşim faaliyetlerinin durdurulması yanı sıra Filistinlilerin önündeki yol engellemelerinin tümüyle kaldırılmasını, İsrail askerlerinin, Filistin intifadasının başladığı 2000 yılı Eylül ayı öncesi mevzilerine dönmelerini de istedi. Abbas, ''Bizimle İsrail arasındaki bir sonraki diyalog, her şeyin önünde olmalıdır. Eğer yerleşim faaliyetleri durmazsa, tüm barış görüşmeleri başarısız ve yararsız olacaktır'' diye konuştu.
Abbas ayrıca, İsrail'de hükümeti kimin kuracağının değil, bu hükümetin siyasi programı ve Yol Haritası barış planı çerçevesinde iki devletli çözüm doğrultusunda uluslararası kararlara bağlı kalıp kalmayacağının önemli olduğunu belirtti.
Lavrov da ülkesinin Gazze Şeridi'nde yaşanan krizin etkilerinin üstesinden gelinmesi, barış görüşmelerinin yeniden başlatılmasından yana olduğunu belirterek, bu konuda Rusya Devlet başkanı Dimitri Medvedev'in mesajını Abbas'a iletti.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, dün de İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres tarafından kabul edilmişti. Lavrov, İsrail'i, seçim sonuçlarının barış sürecini dondurmasına izin vermemeye çağırmıştı.
''Rusya, İsrail ve Filistinliler arasındaki barış sürecine büyük önem veriyor'' diyen Lavrov, ortaya çıkan seçim sonuçlarına rağmen, İsrail'in diplomatik sürecin geldiği ivmeyi muhafaza etmesini istemişti.
Lavrov ayrıca, ülkesinin bu yılın ilk yarısında bir Orta Doğu barış konferansı planladığını da belirtmişti.Söz konusu konferansın, ABD destekli Annapolis Konferansı'nın ve Arap inisiyatifinin devamı olduğunu söyleyen Lavrov, Arap ülkelerinin ve İsrail'in konferansa davet edileceklerini bildirmişti.
Peres de görüşmelere ilişkin yaptığı açıklamada, ''Daima ellerimizi barışa uzatacağız. Ama, vatandaşlarımıza roket saldırılarının sürdüğü bir durumu kabul edemeyiz'' demişti.
İsrail ile Batı Şeria'daki Filistin Yönetimi arasında, 2007 yılı sonundaki Annapolis zirvesinden sonra başlayan barış görüşmeleri, İsrail'deki seçim ortamı ve sonrasında Gazze Şeridi'ne düzenlenen operasyon nedeniyle durmuştu.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...