AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, 60 gelirler kontrolörü, 140 vergi denetmeninin de yardımıyla, Perşembe günü 16 ildeki akaryakıt tesislerine ve depolarına giderek, sayıma başladı.
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile Denizcilik Müsteşarlığı'nın da katkıda bulunduğu inceleme, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Kırıkkale, Batman, Trabzon, Antalya, Artvin, Tekirdağ, Bursa, Çanakkale, Mersin, Gaziantep, Hatay, Mardin ve Samsun'da 60 noktada gerçekleştirildi. Perşembe sabahı başlayan denetim çalışması, dün tamamlandı.
Tüpraş'a ait rafineriler ile Petrol Ofisi, Opet, Total, Akpet, Alpet, Shell, BP, Petline, Molpet, Delta, Energy, Elf, Turquaz ve diğer kuruluşların antrepo ve depolarına giden denetim elemanları, gerek gümrük sahası dışında bulunan, gerekse gümrük işlemleri yapılarak millileştirilmiş olan akaryakıt ürünleriyle ilgili tespitlerde bulundu. Tüpraş'ın üretim ve satış rakamları ile stokları kaydedildi. Aynı şekilde akaryakıt dağıtım firmalarının Tüpraş'tan aldıkları akaryakıt miktarı ile ithal ettikleri akaryakıt, satış rakamları ve stok miktarları tek tek belirlendi.
MARKER KAÇAĞI VAR MI?
Denetim çalışması öncesinde Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'ndan (EPDK) işletmelerin yıl içinde aldıkları marker rakamları da istendi. Tespitler sırasında marker kaçağı olup olmadığı da ayrıca inceleme konusu edildi. Bu çerçevede firmalardan marker projeksiyonları alındı.
Akaryakıt sektöründe Mart ayında da geniş çaplı bir denetim yapıldığına dikkat çeken bir Maliye yetkilisi, AA'ya çalışmayla ilgili şu bilgileri verdi: ''Mart ayında yine Tüpraş ve akaryakıt dağıtım şirketlerine giderek, envanter çalışmasında bulunmuştuk. Firmalarda ne kadar akaryakıt var, antrepolarda ne kadar akaryakıt bekliyor, ne kadarı millileştirilmiş, bütün bunları tespit etmiştik.
O çalışmada, rafineri ve akaryakıt dağıtım şirketlerinden numuneler de almıştık. Bunları marker incelemesi için Tübitak'a gönderdik. Tübitak'ın analizleri sonucunda, bu numunelerin önemli bir bölümü marker açısından geçersiz bulundu. Yeterli marker ihtiva etmeyen ve kaçak akaryakıt sayılan ürünleri depolarında bulunduran ya da satan işletmeler için biz de EPDK'ya başvurduk. Ancak Mayıs ayından bu yana EPDK'dan bize bu konuda bir netice gelmedi.
Son çalışmada, numune almadık ancak bunun dışındaki tespitlerin tümünü bir kez daha yaptık. Bu denetimde markere özel bir önem verdik. Firmalar, EPDK'dan aldıkları markerın ne kadarını işaretlemede kullanmış, marker ve üretim arasında dengesizlik var mı, buna bakılacak. Yine Gümrüklerden aldığımız ithalat rakamları ile satış ve stoklar tek tek karşılaştırılacak. Bu şekilde akaryakıt sektörü bütün yönleriyle incelenmiş olacak.''
Maliye Bakanlığı yetkilileri, akaryakıt sektörüyle ilgili denetim sonuçlarının 2009 yılının Mart ayında alınmasının beklendiğini bildirdiler.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...