Malulen emeklilik, çalışanın sakatlanması veya tedavisi imkansız hastalık sebebiyle görevini yapamayacak duruma gelmesi halinde uygulanıyor.
En az 10 yıl sigortalı olanlar veya başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul olan çalışanlar bu haktan yararlanabiliyor.
Sosyal Güvenlik Kurumu 1965 yılında yürürlüğe giren Maluliyet Tespit Yönetmeliği'ni değiştirdi.
Resmi Gazete'de yayımlanan yeni yönetmelik 1 Eylül'de yürürlüğe girecek.
MALULEN EMEKLİLİK KAPSAMI GENİŞLİYOR
Yönetmelik malulen emeklilik kapsamını genişletiyor. Düzenlemeyle bazı kronik hastalıklar maluliyet kapsamına giriyor.
Yeni yönetmelik ile kemik iliği nakli olanlar hariç tüm organ nakilli hastalara maluliyet hakkı verildi.
Kemik iliği naklinden itibaren ise hastalar 12 ay süreyle malul kabul edildi. Böbrek nakli sonrası uygulanan kontrol muayeneleri de kaldırıldı.
Diyalize girmeyen kronik böbrek yetmezliği olan hastalara maluliyet hakkı getirildi. Yönetmelikte tüm kanser hastaları tanı aldıktan sonra tedavi süresi boyunca malul kabul edildi.
TEDAVİSİ OLMAYAN GENETİK HASTALIKLAR LİSTEYE ALINDI
Tedavisi olmayan ve kişinin çalışmasına imkan vermeyen genetik hastalıklar maluliyet listesine alındı. Şeker hastalığında, en az üç organının orta ve ileri düzeyde bozulması maluliyet kriteri olarak kabul edildi.
Tedaviye dirençli ve bulaşıcılığı yüksek olan verem hastalarına 2 yıl süreyle maluliyet hakkı getirildi. Otizm gibi yaygın gelişim bozuklukları malul sayılma kriterlerine eklendi.
Astım, KOAH ve uyku bozuklukları ile bazı kardiyolojik hastalıklarla ilgili yeni kriterler oluşturuldu.
Solunum yetmezliği sebebiyle solunum cihazlarını sürekli kullanan hastalar bakıma muhtaç olarak kabul edildi.
Yönetmelik, malullük başvurusu reddedilenlere tekrar başvuru hakkı getiriyor. Yeni yönetmeliğin yürürlüğe girmesiyle yaklaşık 5 bin sigortalının malul sayılması bekleniyor.
trthaber
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...