Tekataş, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde düzenlenen basın toplantısında, insanlığın, varoluşundan itibaren baş ağrısından muzdarip olduğunu vurguladı. Neolitik çağlardan bu yana baş ağrılarına çözüm arandığını anlatan Tekataş, "Milattan önce 7000 yılından kalan kafataslarında, bir cihazla kafatasının delinmesi ve trepanasyon (baş deliği ameliyatı) denen bir işlemin bulguları mevcuttur" dedi.
KAFATASINA DELİK AÇARAK MİGREN TEDAVİSİ
Tekataş, kafatasındaki deliklerin migren tedavisi için açıldığı yorumlarının yapıldığını ifade ederek, "Bu işlemin, o dönemde kafanın içine bir cin girmesi ve bu cinin oradan çıkarılması inancıyla yapıldığı sanılıyor. Döneme ait değişik değişik çizimler var. Bu çizimler birleştirildiğinde migren tedavisi yapıldığını biliyoruz" ifadelerini kullandı.
Kadınların yüzde 95'inin, erkeklerin de yüzde 90'ının yılda bir kez baş ağrısıyla karşı karşıya kaldığına işaret eden Tekataş, toplumda en sık görülen baş ağrısının gerilim tipi ve migren olduğunu vurguladı.
"MEVSİMSEL GEÇİŞLER AĞRILARI TETİKLER"
Doç. Dr. Aslan Tekataş, Uluslararası Baş Ağrısı Derneği'nin baş ağrılarını 14 ana grup ve yüzlerce alt grup olarak sınıflandırdığını söyledi. Doğrudan doğruya baş ağrısı tablosuyla ortaya çıkan, başka bir hastalıkla ilişkisi olmayan baş ağrılarının, "primer baş ağrıları" olduğunu belirten Tekataş, şöyle devam etti:
"Bunlar migren, gerilim tipi ve küme baş ağrılarıdır. Sekonder baş ağrıları ise yüzde 10 oranında görülen, nedeni belli bir hastalığa bağlı olarak, beyin damar hastalıkları, sinir sistemi hastalıkları, beyin tümörleri, göz hastalıkları, sinüzit, menenjit gibi hastalıkların seyri sırasında çıkan ağrılardır."
Tekataş, baş ağrısı sorunu olanları doktora başvurmaları ve mevsimsel geçişlere karşı tedbirli olmaları yönünde uyararak, "Lodoslu ya da çok sıcak havalarda dışarı çıkmamalılar baş ağrısını tetikleyen yiyeceklerden uzak durmalılar. Günlük yaşam şartlarını değiştirmek baş ağrısı tedavisinin en önemli şartlarındandır" değerlendirmesinde bulundu.
hürriyet
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...