Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P, Türkiye'nin kredi notunu BB+, görünümünü negatif olarak korudu.
Görünümün negatif kalmasının nedeni 2015 yılında da Türkiye'nin dış finansmana bağımlı olmasının yaratacağı aşağı yönlü riskler olarak belirtildi.
S&P,'süregelen dış kırılganlıklar Türkiye'nin büyüme potansiyelini sınırlamaya devam edecek' dedi.
S&P, ayrıca Türkiye'de iç talebin yavaşlaması ve Türk Lirası'nın zayıflaması sonucunda cari açığın gayri safi yurtiçi hasılaya oranının bu yıl yüzde 5,2'ye gerileyeceğini öngördü.
Cari açık takip edilecek
InvestAZ Uluslararası Piyasalardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı ve UZMANPARA yazarı Fatih Yeğenoğlu konuya S&P'nin yaptığı değerlendirmeye ilişkin olarak şunları söyledi:
"Türkiye’nin kredi notunda bir değişiklik beklemiyorduk, ama görünümde bir değişikliğe gidilebilirdi. Ancak gördüğümüz kadarıyla dış finansmana bağımlılığımızın sürmesi nedeniyle S&P görünümde iyileşmeye gitmeyerek negatif görünümü korumuş durumda.
Büyük olasılıkla 2015’teki seçimi de görmek istiyorlar.
Mayıs ayındaki not kararlarında siyasi gelişmeleri ne kadar önemsediklerini ortaya koymuşlardı. Bu sefer ise vurgu ekonomik gelişmelere yapılmış. Geçtiğimiz günlerde açıklanan ekonomik programı da dikkate almamışlar. Büyük olasılıkla cari açık riskini ve dış borçtaki gelişmeleri takip edecekler.
Bu noktada cari açığın milli gelire oranının bu yıl %5.2’ye gerileyeceğini öngörmeleri olumlu. Ancak notta iyileştirme için hem ekonomik programdaki gelişmelerin hem de 2015 seçimine yönelik beklentilerin netleşmesini bekleyecekler gibi görünüyor."
BIST'te pozitif seyir yurt dışındaki pozitif iklimin sürmesine bağlı
Gedik Yatırım Yurtiçi Satış Müdürü Eral Karayazıcı da değerlendirmesinde şunları söyledi: "Karar sürpriz değil. Evet düşük olasılıkla görünümü durağana alabilir umudu vardı ama baz beklenti bir değişikliğe gitmemesi yönündeydi.
Piyasa etkisi olmayacaktır. Kararı takiben ABD de işlem gören Türkiyeendeks fonu yüzde % 0,5 kadar değer kaybı yaşadıysa da bu hareket ağırlıkla Dow Jones endeksinin gün açılışında sağladığı primin önemli bölümünü geri vermesinden kaynaklanıyor. Döviz sepetinde bir değişim yaşanmamış olması da bu durumu teyit ediyor.
O zaman Türkiye piyasaları pozitif seyri sürdürür mü derseniz, bu yurtdışındaki pozitif iklimin sürmesine bağlı. Dışarıda ise geride bıraktığımız 6 haftada 15.850 puandan 17.900 puana ulaşan Dow Jones liderliğinde aile bir düzeltme yaşanması ve buna BIST'in de katılması daha muhtemel görünüyor."
ALB Menkul Araştırma Müdürü Yeliz Karabulut ise petroldeki aşağı yönlü hareketin Türkiye için olumlu bir görünüm sergilediğini ve bu anlamda açıklama öncesinde görünümde pozitif yönlü bir beklentinin olduğunu hatırlatarak, şöyle konuştu:
"S&P'nin görünümü değiştirmemesi önümüzdeki dönem için olumsuz bir seyir beklentisi olarak algılanabilir. Borsa İstanbul tarafında aşağı yönlü hareketlerde 82 bin 500 seviyesi kırılırsa 80 bine gevşeme olabilir. Yukarıda ise 84 bin seviyesi takip edilmeli. Dolar/TL'de de 2.2250 üzerinde tutulması durumunda 2.24-2.25 seviyelerine tırmanış olabilir. Düşüş için ise 2.2160'ı kırması gerekiyor.
uzmanpara
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...