Alman hükümet kaynakları tarafından da doğrulanan iddiaya ilişkin bir açıklama da Başbakan Angela Merkel'den geldi. Konuyla ilgili yorum yapmaktan kaçınan Merkel, "Alman istihbaratının çalışmasıyla ilgili bilgi veremem" dedi. Der Spiegel dergisi, Alman istihbaratının 2009 yılından beri Türkiye’yi izlediğini iddia etmiş ve Alman yetkililerin hafta başında Türk hükümeti nezdinde girişimlerde bulunarak özür dileyeceğini yazmıştı.
Bazı bakanların isteği doğrultusunda alınan karara; PKK, aşırı sol ve sağ örgütlerin Almanya'da uyuşturucu ve insan kaçakçılığı gibi eylemleri gerekçe gösterilmişti. NE OLMUŞTU? Almanya'nın yayın hayatında önemli bir yere sahip olan Der Spiegel dergisi geçtiğimiz günlerde Alman hükümeti tarafından 2009 yılında verilen görev kapsamında Türkiye'nin dinlendiği yönünde yaptığı haberle dünya gündemine bomba gibi düşmüştü. Alman hükümetinden gelen ilk açıklamada söz konusu kişilerin doğrudan dinlenilmediği tesadüfi şekilde dinlemeye takıldıkları cümleleri yer alıyor. Türkiye'de büyük bir yankı uyandıran dinleme iddialarına bir çok bürokrat, bakan ve vekilden tepkiler gelmişti. 2 ülke arasında gerilime sebep olan iddialara yönelik, Almanya hükümeti de dinleme iddialarına yönelik olarak muhalefetin sert eleştirilerine maruz kalmıştı. Davutoğlu dinleme olayını değerlendirdi Davutoğlu, Artvin Belediyesini ziyaretinde basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Alman istihbaratının Türkiye'yi dinlediği iddialarına ilişkin bir soruyu yanıtlayan Davutoğlu, iddiaları yakından takip ettiklerini vurguladı. Bugün sabah saatlerinde Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Eberhard Pohl'un resmen bakanlığa çağrıldığını ve konuya ilişkin izahat verdiğini hatırlatan Davutoğlu, akşam da Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ile görüşeceğinin altını çizdi. Uluslararası politikada dikkat edilmesi gereken bazı temel ilkeler bulunduğunu hatırlatan Davutoğlu, iddiaların doğru olması halinde bu açıdan da kabul edilemeyeceğine ve mazur görülemeyeceğine dikkati çekti. "Mutlaka izahat verilmesi gereken bir durumla karşı karşıyayız. O bakımdan bugün bu izahat, Alman Büyükelçi'den istendi" diye konuşan Bakan Davutoğlu, izahat beklemenin kendilerinin en doğal hakkı olduğunu dile getirdi. Davutoğlu, şöyle devam etti: "Bu, ittifak ilişkimizden gelen ahlaki bir sorumluluktur da aynı zamanda. O bakımdan Alman yetkililerden izahat bekliyoruz. Eğer bu iddialar gerçek değilse, onunla ilgili adımlar atılmalı ve basındaki ifadeler açıklığa kavuşturulmalıdır. Eğer bu iddialarda herhangi bir gerçeklik payı var ise de bu konularda bize en tutarlı izahat verilmesi zarureti vardır. Başbakanımızla da biraz önce istişarede bulunduk. Gerekli diplomatik girişimlerde bulunuyoruz. Yakından takip edilen bir konudur."
Alman Der Spiegel dergisi, Alman istihbarat servisi BND'nin hükümet tarafından 2009 yılında kendisine verilen talimat gereği Türkiye'ye yönelik istihbarat ve dinleme faaliyetlerini yürütmeye devam ettiğini yazmıştı. Dinleme ve istihbarat faaliyetleri hakkındaki iddialar üzerine Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Eberhard Pohl, bugün Dışişleri Bakanlığı'na çağrılmıştı. AK Parti'nin ilk yorumu Almanya'da yayımlanan Der Spiegel dergisi, Alman istihbaratının Türkiye'yi dinlediği iddiasını ortaya attı. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Der Spiegel'in bu haberiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Şahin şu görüşleri dile getirdi: "Almanya'da çıkan bir dergi var onun bir haberi, bizdeki ajanslara da yansıdı. Ancak Alman Der Spiegel dergisi, Türkiye ile ilgili hayırlı rüya görmeyen bir dergidir. Özellikle AK Parti ve Recep Tayyip Erdoğan'la ilgili çok haksız haberler yapmış olan bir dergidir.
O nedenle onun bu haberini ihtiyatla karşılamak gerekir. Ancak üzerine de ciddiyetle gitmek gerektiği kanaatindeyim. Mutlaka hükümetimiz ve Dışişleri bakanlığımız bu dergideki bu iddialarla ilgili gerekli incelemelerini araştırmalarını yapacaktır. Böyle bir haberin doğruluk ihtimali üzerine de mutlaka gerekli çalışmaların hükümetimizce ve dışişleri bakanlığımızca yapılması gerekir kanaatindeyim."
GelecekTeknolojisi.Com
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...