E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Merkez Bankası'ndan dalgalı sermaye akımı uyarısı! 

Merkez Bankası, küresel para politikalarının normalleşme sürecine dair belirsizlikler ve jeopolitik riskler nedeniyle gelişmekte olan ülkelere yönelen sermaye akımlarının dalgalı bir seyir izlediğini kaydetti.

27.11.2014 - 11:31
Merkez Bankası ndan dalgalı sermaye akımı uyarısı!

Merkez Bankası, küresel para politikalarının normalleşme sürecine dair belirsizlikler ve jeopolitik riskler nedeniyle gelişmekte olan ülkelere yönelen sermaye akımlarının dalgalı bir seyir izlediğini kaydetti. 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Finansal İstikrar Raporu’nu açıkladı. Raporda öne çıkan başlıklar arasında sermaye akımı ile ilgili dalgalanmalar da var. Gelişmiş ülke para politikalarının büyümeyi desteklemeye devam ettiğine dikkat çeken para otoritesi, ancak büyüme görünümlerindeki farklılaşmaya bağlı olarak merkez bankalarının politikalarının birbirinden ayrıştığına dikkat çekerek, "Genişletici para politikaları nedeniyle oluşan düşük faiz ortamı küresel ölçekte, özellikle banka dışı finansal kesimde, bazı finansal risklerin birikmesine yol açmaktadır. Gelişmiş ülkelerde, özellikle Euro bölgesinde, genişletici para politikası uygulamalarına rağmen bankacılık sektörünün ekonomik toparlanmaya hedeflenen düzeyde destek vermediği görülmektedir. Küresel para politikalarının normalleşme sürecine dair belirsizlikler ve jeopolitik riskler nedeniyle gelişmekte olan ülkelere yönelen sermaye akımları dalgalı bir seyir izlemektedir." değerlendirmesinde bulundu. 

Finans Dışı Kesim ile ilgili, "Hanehalkı finansal varlık/yükümlülük dengesindeki kademeli iyileşme devam etmektedir." ifadesini kullanan Merkez Bankası'nın bu konudaki diğer görüşleri şöyle: 

"Makro ihtiyati tedbirlerin de katkısıyla bireysel kredi kartı ve taşıt kredilerinin yıllık büyümesi yavaşlarken, ihtiyaç ve konut kredileri görece güçlü bir seyir izlemektedir. Hanehalkı varlıklarının en önemli bölümünü oluşturan tasarruf mevduatı tutarının, Türk parası (TP) tasarruf mevduatı kaynaklı olarak artış kaydettiği, teşvik sisteminin değişmesi sonrasında bireysel emeklilik fonlarının hanehalkı tasarruflarına katkısının arttığı görülmektedir. Reel sektörün finansal yükümlülüklerinin GSYİH’ye oranı, yurt içi kaynaklı olarak artmaya devam etmektedir. Yurt içi yükümlülüklerdeki artış, TP kredilerden kaynaklanmakta, yabancı para (YP) kredi kullanımları ise görece zayıf seyrini sürdürmektedir. Reel sektör firmalarının yurt içi bankalardan kullandıkları kredilerin koşullarının ve faiz oranlarının gelişimi, bankaların ticari kredi kullandırımlarında istekli bir duruş sergilediğine işaret etmektedir. Reel sektörün yurt dışı yükümlülükleri GSYİH’ye oranla istikrarlı bir seyir izlerken, yurt dışından sağlanan finansal kaynaklar içerisinde kısa vadeli finansal yükümlülüklerinin payı son Rapor döneminden bu yana bir miktar azalmıştır. Reel sektörün yükümlülükleri artarken, mevduatı zayıf bir büyüme patikası izlemeye devam etmektedir." 

Finansal Kesim ile ilgili olarak da "Bankacılık sistemi sağlıklı ve güçlü yapısını korumaktadır." vurgusu yapan para otoritesi bu konudaki açıklamasında şu ifadelere yer verdi: 

"Yapılan faiz şoku senaryo analizleri, sistemin faiz riskine olan duyarlılığının sınırlı olduğunu ortaya koymaktadır. Küresel finansal piyasalardaki dalgalanmalara rağmen bankaların yurt dışı borçlarını yenilemekte herhangi bir sorun yaşamadığı ve yurt dışı kaynaklı olası yabancı para likidite şoklarına karşı yeterli tamponlara sahip olduğu görülmektedir. Bankacılık sisteminin son yıllarda artan oranda mevduat dışı fonlama kaynaklarına yöneldiği gözlenmektedir. Bu durumun finansal istikrara etkileri dikkate alınarak TCMB tarafından zorunlu karşılıkların Türk lirası olarak tutulan kısmına faiz ödenmesi uygulaması çekirdek yükümlülükleri destekleyecek şekilde yürürlüğe konulmuştur. Önümüzdeki dönemde, finansal istikrarı desteklemek amacıyla, çekirdek dışı yükümlülüklerde vadenin uzamasını teşvik edici yönde zorunlu karşılık oranlarının yeniden düzenlenmesi ve rezerv opsiyonu katsayılarında istikrarı destekleyici yönde teknik ayarlamalar yapılması söz konusu olabilecektir. Böylelikle döviz rezervlerinin kısa vadeli dış borçları karşılama oranında 2015 yılında kayda değer bir artış sağlanabilecektir. Kredi/GSYİH oranında 2013 yılında yaşanan hızlı artış, makro ihtiyati tedbirler ve sıkı para politikası duruşunun da katkısıyla daha makul düzeylere gerilemiştir." 

Merkez Bankası'nın konuyla ilgili açıklamasında üzerinde durduğu diğer konular da şöyle: 

"Türkiye’de Tüketici Kredilerine Yönelik Makro İhtiyati Politikalar başlıklı çalışma, tüketici kredilerindeki hızlı genişlemenin önüne geçme amacıyla 2008 yılından itibaren uygulamaya konulan makro ihtiyati tedbirleri etki kanalları ile birlikte sunmaktadır. 'Türkiye’de Tüketici Kredilerine Yönelik Makro İhtiyati Politikaların Etki Analizi' başlıklı çalışmada, makro ihtiyati politikaların tüketici kredilerinde aşırı büyümenin önüne geçilmesinde etkili olduğu sonucuna varılmıştır. Ayrıca 2014 başında kredi kartlarına yönelik uygulamaya konan ihtiyati tedbirler de kredi kartı harcamalarındaki artışı önemli ölçüde yavaşlatmıştır. 'ROM ve Diğer Para Politikası Araçlarının Etkileşimi' başlıklı çalışmaya göre, Bankamız tarafından son dönemde zorunlu karşılıklara faiz ödenmesine dair yapılan düzenlemenin Türk lirası cinsinden zorunlu karşılık tutma maliyetinin politika faizine duyarlılığını azaltması ve ROM’un dengeleyici özelliğini güçlendirmesi beklenmektedir. 'Zorunlu Karşılıklar, Likidite Riski ve Banka Kredileri' başlıklı çalışmadaki analizler zorunlu karşılıkların likidite pozisyonu üzerinden bankaların kredi davranışını etkileyebildiğini göstermektedir. 'Finansal Koşullar Endeksi ve Kredi Büyümesi' başlıklı çalışmaya göre, Türkiye için oluşturulan finansal koşullar endeksi, gerek kredileri tahmin performansının yüksek olması gerekse bileşenlerinin güncel gelişmelere ışık tutması bakımından politika yapıcılara önemli bilgiler sunmaktadır. 'Gölge Bankacılık Kavramına Genel Bakış' başlıklı çalışmaya göre, alternatif kanallarla finansmana erişimi kolaylaştıran gölge bankacılık kuruluşları, finansal sistemde yeni risklerin doğmasına da yol açabilmektedir. Söz konusu riskleri doğru tespit edebilmek ve zamanında önlem alabilmek için veri eksikliklerinin giderilmesi önem arz etmektedir."

cihan

ETİKETLER:
Merkez Bankası
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tüketici güven endeksi yüzde 2,4 azaldı!
Tüketici Güven Endeksi, kasımda bir önceki aya göre yüzde 2,4 azaldı. ...
Dünya borsalarında sabah saatleri!
Borsa İstanbul (BIST) 100 Endeksi'nin yüzde 0,21 değer kazandığı günün ...
Borsa İstanbul güne yükselişle başladı!
Borsa İstanbul (BIST)'da Ulusal 100 Endeksi, güne yükselişle başladı.
 
Serbest piyasada bu sabah!
Dolar güne 2,2138 TL, Euro 2,7672 TL’den başladı.
Bakan Nihat Zeybekçi:
Bakan Nihat Zeybekçi, "Faiz lobisi, yüksek oranlı faiz kullandıran banka ...
Sanayide istihdam bir yılda yüzde 2.2 arttı!
Türkiye ekonomisine istihdamın payı arttı. Sanayi alanındaki yatırımlar ...
 
Dünyanın çorabını Türkiye örüyor!
Dünyanın en büyük üçüncü, AB pazarında ikinci büyük tedarikçi olanTürk ...
Borsa 4 ay sonra yeniden 84 bin puanın üzerinde!
Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi, 4 ay aradan sonra 84 bin puanın ...
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek:
Maliye Bakanı Şimşek, "Yolsuzlukla mücadele alanında çok önemli ilerleme kaydedildi" dedi.
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
Recep Tayyip Erdoğan
Ukrayna
Euro
Abdullah Ercan
Ezgi Mola
serdar ortaç twitter
çin
Basketbol
Kredi notu