Mısır’da 30 yıldır ükeyi demir yumrukla yöneten Mübarek rejimini devirmek amacıyla başlayan halk ayaklanması, muhalif grupların siyasi çıkar ve iktidar pazarlıkları nedeniyle kendi içinde bölünmesinin ardından heyecanını yitirdi. 14 gündür devam eden halk ayaklanmasının ilk haftasında çöküşün eşiğine gelen Mübarek rejimi, daha önce Mübarek gitmedikçe diyalog olmayacağı sözü veren muhaliflerin, bu tutumlarını gevşeterek masaya oturmasıyla yeniden kontrolü ele aldı. 14 gündür sokaklarda olan muhaliflerin Mübarek’in gitmesi ya da yetkilerini devretmesi taleplerini kesin olarak reddeden Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ömer Süleyman, muhataplarını, “müesses nizamın” baş rolde olacağı müzakere zeminine dahil olmaya da ikna etti.
AKİL ADAMLAR HER DEVRİN ADAMI
Londra’da yayımlanan Kuds El Arabi gazetesi, diyaloğa başlamanın devrim sürecini sekteye uğratacağına dikkat çekerek, bu çerçevede Müslüman Kardeşler’in, rejim ve ABD nezdinde “meşruiyet arayışı” nedeniyle Süleyman ile müzakerelere katılmasının, muhalif cephe arasındaki bölünmeyi derinleştirdiğini, kendilerini “akil adamlar” olarak nitelendiren ve çoğu mevcut rejimin önemli mevkilerinde görev yapmış isimlerden oluşan hareketin de, rejim değişikliği taleplerini frenlediğini belirtti. Süleyman’ın, hangi kıstaslar dikkate alınarak belirlendiği bilinmeyen bazı gençlik grubu liderleriyle görüşmesinin, isyan bayrağını taşıyan bu gruplar arasında da bölünmeye yol açtığı kaydedildi.
AKIBETİ HALKIN TEPKİSİ BELİRLEYECEK
Uzmanlar, müzakerelerin, başkanlık seçimi ve yetkileri gibi hukuki konular üzerinde odaklanacağını ve görüşmelerin de aylar süreceğini belirterek, bu zaman zarfında Mübarek’in iktidarda kalacağını, iktidar partisinin hakimiyetindeki meclisin de görevine devam edeceğini kaydettiler. Göstericilerin, yeni bir isyan dalgası başlatmasının ise dengeleri değiştireceği tahmin ediliyor.
ABD elçisi Mübarek’in adamı çıktı
Mısır Cumhurbaşkanı Mübarek’in görevinin başında kalması gerektiğini söyleyerek herkesi şaşırtan ABD’nin Mısır temsilcisi Frank Wisner’in Mısır iktidarıyla yakın ilişkileri olduğu ortaya çıktı. İngiliz Independent gazetesinin deneyimli Ortadoğu muhabiri Robert Fisk’in haberine göre Wisner’in New York ve Washington’da bulunan hukuk şirketi, Mısır ordusu ve Mısır Ekonomik Gelişim Ajansı’na danışmanlık yapıyor, Mübarek hükümetinin ABD ve Avrupa’daki davalarında danışmanlık hizmeti sunuyor. Patton Boggs isimli şirketin, “Mısır’ın önde gelen yatırımcı aileleri ve onlara ait şirketlerini temsil ettiği” ve “bu aileler adına petrol, doğalgaz ve telekomünikasyon altyapıları projelerinde bulunduğu”da öğrenildi.
Mübarek de biz de eve dönelim
Mısır’da muhalefetin iktidarla diyalog sürecini başlatmasına rağmen Tahrir Meydanı’ndaki protestocular, Mübarek ülkeden gidinceye kadar gösterilerine devam edeceklerini belirttiler. Tahrir Meydanı’na gelen yeni göstericileri ve medya mensuplarını ud eşliğinde şarkılarla karşılayan göstericiler, alanda hazırladıkları duvar gazeteleri ile gelişmeleri takip ediyor. Göstericilerden Mecdi Hayat “Bu elimdeki pankartta resmi bulunan kişiler Mısır’ın hırsızları. Bunlar gitmeden bende evime gitmeyeceğim” dedi. Muhalif grupların hükümet ile görüşmesinden bir sonuç çıkmayacağını savunan Hayat, ülkeye istikrar gelmesinin Mübarek’in gitmesine bağlı olduğunu ileri sürdü. (star)
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |