Görgü tanıkları ölü sayısını 43 olarak verirken, Müslüman Kardeşler 300 kişinin öldürüldüğünü duyurdu. Müslüman Kardeşler liderlerinden Muhammed Bilteci'nin 17 yaşındaki kızının ölenler arasında olduğu iddia edildi. Mısır'da güvenliği yeniden tesis etmek için 1 aylık olağanüstü hal ilan edildi.
Mısır'ın başkenti Kahire'deki Adeviyye ve Nahda meydanlarındaki darbe karşıtlarına bu sabah güvenlik kuvvetleri müdahale etti. Güvenlik güçleri, biber gazı ve plastik mermi kullandı. Müslüman Kardeşler, saldırıda gerçek mermi kullanıldığını iddia etti. Mısır İçişleri Bakanlığı ise bu iddiaları yalanladı.
Mursi taraftarları ise kendilerini taş ve molotofkokteyleriyle savunuyor. Güvenlik güçleri, 47 gündür meydanda bulunan çadırları kaldırdı.
İHVAN: 300 ÖLÜ VAR
Müslüman Kardeşler Örgütü'nün (İhvan) liderlerinden Muhammed Bilteci, güvenlik güçlerinin darbe karşıtlarına yönelik katliamlarında, 300'den fazla kişinin hayatını kaybettiğini söyledi. Müslüman Kardeşler, ölümlere rağmen gösterilere ve meydanda toplanmaya devam edeceği açıklaması da yaptı.
'ÖLÜMLERDEN ÜZÜNTÜ DUYUYORUZ'
Mısır hükümetinden yapılan açıklamada ise, "Yaşanan ölümlerden üzüntü duyuyoruz" denildi. Açıklamada, kamu ve devlet binalarına saldırı düzenlenmemesi uyarısında da bulunuldu.
Devlet televizyonu, Mısır İçişleri Bakanlığı'ndan aldığı bilgiye göre, Mursi yanlılarına müdahale eden 6 güvenlik görevlisinin öldüğünü, 66'sının da yaralandığını açıkladı.
'İHVAN LİDERLERİ GÖZALTINDA'
Güvenlik güçleri, Mursi taraftarlarının çadırlarını kaldırırken, Müslüman Kardeşler'in (İhvan) birçok liderini de gözaltına aldı. İçişleri Bakanlığı'ndan General Abdülfettah Osman, "Müslüman Kardeşler'in birçok liderini gözaltına aldık. Ancak isimlerini kamuoyuna duyurmak için henüz erken" dedi.
İHVAN LİDERİNİN KIZI ÖLDÜRÜLDÜ
Müslüman Kardeşler liderlerinden Muhammed Bilteci'nin kızı Esma Bilteci Adeviyye meydanındaki operasyon sırasında göğsünden ve sırtından yaralandı. Esma Bilteci'nin kardeşi, 17 yaşındaki kız kardeşinin hayatını kaybettiğini söyledi. Bilteci, "Şehitlere Allah'tan rahmet diliyorum, benim kızım da şehit düştü" dedi.
ONLARCA ÖLÜ, YÜZLERCE YARALI
Fransız haber ajansı AFP, ölü sayısını 43 olarak duyururken, Müslüman Kardeşler 300 darbe karşıtının hayatını kaybettiğini açıkladı. Mısır güvenlik güçlerinin müdahalesinde yüzlerce kişinin de yaralandığı belirtiliyor. Mısır Sağlık Bakanlığı ise, ölü ya da yaralı konusunda henüz bir açıklama yapmadı.
'2200 ÖLÜ, 10 BİN YARALI'
Müslüman Kardeşler Gençlik Kolları Başkanı İslam Tevfik, Mısır'da ordunun müdahalesi sonrası 2 bin 200 kişinin öldüğünü, 10 bin kişinin de yaralandığını ileri sürdü.
SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI
Mısır'ın başkenti Kahire'de güvenlik güçlerinin darbe karşıtı göstericilere müdahalesinin ardından Suveyş Kanalı ve Kızıldeniz limanları 4 günlüğüne kapatıldı.
OLAĞANÜSTÜ HAL 1 AY SÜRECEK
Mısır Cumhurbaşkanlığı bugün saat 17.00 itibariyle olağanüstü hal ilan edileceğini açıkladı. Mısır Cumhurbaşkanlığı, güvenliği tesis etmesi için orduya İçişleri Bakanlığı'na yardım etmesi emri verdi. Olağanüstü halin bir ay süreyle geçerli olacağı belirtildi.
KAMERAMAN ÖLDÜRÜLDÜ
İngiliz haber televizyonu SkyNews'in kameramanı Mısır'daki olaylar sırasında yaşamını yitirdi.
ŞİDDET BAŞKA KENTLERE YANSIDI
Mısır'da şiddet olayları diğer kentlere de yansıdı. Süveyş kentindeki olaylarda 5 kişinin öldürüldüğü belirtildi. Mısır'ın Fayyum kentinde, Mursi taraftarlarıyla karşıtları arasında çıkan çatışmalarda 17 kişinin yaşamını yitirdiği iddia edildi.
TÜRK ELÇİ NTV'YE KONUŞTU
Türkiye'nin Kahire Büyükelçisi Hüseyin Avni Botsalı, NTV canlı yayınında Adeviyye ve Nahda meydanındaki müdahaleyi değerlendirdi.
Botsalı, "Adeviyye ve Nahda meydanlarına polis operasyonu bu sabah erken saatte başladı. Ateşli silahlar da kullanıldığı yönünde haberler var. Büyükelçi konutu direnişin devam ettiği ana meydanda bulunuyor. Konutumuzun etrafına iki tank konuşlanmış durumda. Büyükelçilik için şu anda endişe edilecek bir durum yok."
“’KATLİAM OLUR’ DENİYORDU”
Darbe öncesi ve sonrası Mısır’ın nabzını yakından tutan NTV’den Mete Çubukçu müdahaleyi değerlendirdi:
Yaklaşık 10 gündür askeri yönetimin, Adeviyye ve Nahda’nın boşaltılmasına yönelik ikazları söz konusuydu.
Özellikle Adeviyye darbenin ilk gününden bu yana milyonlarca kişiye ev sahipliği yapıyordu. Oradaki kitle, Mursi göreve gelene kadar alanı terk etmeyeceklerini söylüyordu.
Ordunun tehditleri sürerken, AB’den ABD’den önemli isimler hem siyasi atmosferi yatıştırmak hem de meydanları dağıtmaya yönelik hamleyi önlemek amacıyla görüşmeler yapıyordu. Adeviyye Meydanı’na yapılacak bir müdahalenin katliama neden olabileceği kaydediliyordu.
Oradaki kalabalık özellikle belli saatlerde çok artıyor ve bir kararlılık söz konusu. Darbe karşıtlarının her gün konuşma yaptığı bir meydan. Büyük bulvarlarla meydana bağlanılıyor, etrafta yerleşim bölgeleri var.
3 Temmuz darbesinden sonra önce alan merkezi, sonra bulvarlara doğru çadırlar kuruldu ve orada tam bir yaşam alanı oluştu. Orası çok fazla sayıda insan barındıran bir yer. Tahrir'den farklı. Tahrir büyük ve geniş bir alan; iş merkezlerinin olduğu bir yer iken Adeviyye mahallelerin ortasında olan bir alan...
ntv