Soheir Sadi, Mısır’ın devrimci kadınlarından biri. ‘Gidiş Cuması’nda Tahrir Meydanı’ndaki kalabalıkta o da vardı. Üzerinde siyah bir elbise, başında yeşil bir türban ve yanında 14 yaşındaki kızıyla birlikte, cesurca bağırdı: Defol Mübarek!
“Buraya, tıpkı diğer Mısırlıların yaptığı gibi hakkımı aramaya geldim. Evim kira. Karnım doğru dürüst doymuyor. Çocuğumun geleceği ne olacak? Kızımı buraya getirirken hiç korkmadım. Çünkü bu meydandaki herkes büyük bir aile. Burada hepimiz, küçücük kız çocukları bile, hakları için isyan ediyor. Onlar bu sayede, haklarını nasıl savunacaklarını ve kendilerini nasıl koruyacaklarını öğrendiler.” diyor Sadi.
‘İrademizle buradayız’
Mısır’da devrim oluyor ve bu devrimde, başörtülü ve saçı röfleli kadınlar, bir köşede Kuran okuyan ya da akşamları bira kuyruğuna giren kadınlar var. Çocuklarının ellerinden tutmuş kararlılıkla yürüyorlar, polisle çatışıyor, yollarından çekilmesi için suratlarına haykırıyorlar. O kadınlardan bir diğeri de 20 yaşındaki Samia. Ağzında sigarasıyla anlatıyor: “Dört gündür meydanda uyuyorum. Burayı terk etmeyeceğim. Direnişimizi kırmaya çalışan insanların herhangi bir davaya inandığını sanmıyorum. Ama bizim inancımız var. Onlara burada durmaları için para ödeniyor, biz ise kendi irademizle buradayız. Yani onlardan güçlüyüz.”
Mısırlı kadınların bu devrimin neresinde olduğunun en güzel özetini ABD’li radyocu Amy Goodman yapmıştı aslında. Mısırlı muhalif Naval El Saadavi, ABD’den yayın yapan ‘Demokrasi şimdi’ radyosu yayıncısı Amy Goodman’la telefon söyleşisinde ayaklanmayı konuşmuş ve Goodman’e sormuştu: Bu isyanda kadınların rolü nedir? Goodman’ın cevabı şuydu: Kadınlar ve kızlar sokaklarda erkeklerin yanındalar. Adalet, özgürlük, eşitlik, yeni bir anayasa, kadın-erkek, Müslüman-Hıristiyan eşitliği ve bizi yönetenleri değiştirmek istiyoruz. Kadınlar ve erkekler bunu haykırıyor. Bu devrimi kadınlar yapıyor ve en çok da onlar hak ediyor.
Dört kadından biri çalışıyor
Mısırlı kadınlar Mübarek döneminde pek çok hakkını kaybetti. Antik Mısır zamanında erkeklerle eşit olan Mısırlı kadınlar Mübarek döneminde yoksullaştı.
Örneğin boşanma hakkını bile 1 Mart 2000 tarihi itibariyle kazandı. Daha önce boşanmak isteyen kadının eşinin kendisini dövdüğünü ya da geçimini sağlayamadığını veya kısır olduğunu mahkemede en az iki erkek tanıkla kanıtlaması gerekliydi. Mısırlı kadın aktivistlerin baskıları sonucu boşanma hakkı kazanıldı.
Mısır parlamentosunda kadın temsili yüzde 3.7.
Geçen şubat ayında Devlet Konseyi kadınların konseyde görev yapmasını yasakladı; karar anayasa mahkemesinden dönse de konseyde kadın üye yok; yargıda da kadınlar çok az.
Kadın sünneti 2008’de cezalandırılmaya başlandı.
Dört kadından biri istihdam piyasasına katılıyor.
100 bin doğumda kadın ölüm sayısı 130.
Yeter, yeter, yeter artık
Kahire’deki gösterilere katılanlar Mübarek’in 30 yıllık iktidarına isyan etti. Bu gösterici elindeki pankarta Arapça ve İngilizce ‘yeter’ yazmış.
Rengârenk devrim
Protestolar, genelde karnavalhavasında geçiyor. Devrim isteyen kadınlardan biri yüzünü Mısır bayrağının renklerine boyatıyor.
Altı ölü 800 yaralı var
3 Şubat günü Tahrir Meydanı’nda Mübarek’in paralı askeri olduğu iddia edilen bir grup, Mübarek karşıtlarına saldırdı. Bu kadın taş yağmurundan kendini korumaya çalıştı.
RADİKAL
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...