Ekonominin içinde bulunduğu durumun "çok ciddi" olduğunu belirten Maliye Bakanı Samir Radwan'a göre bankalar pazar günü, borsa da pazartesi yeniden açılacak. Uzmanlara göre ayaklanma ülke ekonomisine günde 310 milyon dolara mal oluyor. Dün başkent Kahire'nin merkezindeki Tahrir Meydanı'nda Cumhurbaşkanı Mübarek'in istifasını isteyen dev bir gösteri yapılmıştı.
GÖSTERİLER DEVAM EDİYOR
Mübarek Eylül ayında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminde aday olmayacağını ancak ülkede kaos çıkmasını önlemek için o zamana dek görevde kalması gerektiğini söylüyor. Protestocular Mübarek'in hemen görevinden ayrılmasını istiyor
Başkentteki gerilim sürerken, Mısır devlet televizyonu, İsrail sınırı ve Sina Yarımadası'nda Mısır'ın El Ariş kenti yakınındaki bir doğalgaz boru hattında patlama olduğunu, patlamanın yangına yol açtığını duyurdu.
Mısır ordusu, İsrail sınırı yakınındaki bir doğalgaz boru hattında meydana gelen patlamadan sonra hattaki doğalgaz akışını durdurdu. Devlet televizyonunun haberinde de doğalgaz boru hattındaki patlamanın, sabotajcıların işi olduğu belirtildi.
ŞİDDETİN BİLANÇOSU
Mısır sağlık bakanlığına göre, 25 Ocak'ta olayların çıkmasından bu yana sekiz kişi öldü ve 800 kişi yaralandı. Birleşmiş Milletler ise 300 kişinin öldüğünü, yaralı sayısının ise dört bini bulduğunu tahmin ediyor.
Ülkedeki kriz, bu hafta Mübarek yanlısı grupların da sokaklara çıkması ve karşıt görüşlü gruplar arasında çatışmalar çıkmasıyla büyüdü. Taşlı sopalı saldırıların, meydan dayaklarının yanı sıra, silah da kullanıldığı haberleri alındı, araçların hızla muhalif eylemcilerin üzerine sürüldüğünü gösteren görüntüler ortaya çıktı.
Eylemler öncesi önceki gece geç saatlerde bazı siyasi eylemcilerle, İnsan Hakları İzleme Örgütü ve Uluslararası Af Örgütü'nden yetkililerin de aralarında olduğu bir grup gözaltına alındı. Amerikalı yetkililer bu adımın endişe verici olduğu eleştirisinde bulundu.
Dışişleri sözcüsü Philip Crowley ayrıca, yabancı gazetecilerin kaldıkları otellere düzenlenen saldırıların dünkü eylemi izlemeye hazırlanan gazetecilerin işlerini yapmasını önlemeyi hedefleyen planlı bir girişim olduğu kaygısını dile getirdi. Gazetecileri tartaklananlar arasında pek çok yabancı basın kuruluşu var.
Washington Post gazetesinin Kahire bürosu başkanı ve bir fotoğrafçısı gözaltına alınırken, El Cezire, El Arabiya, ABC News, CNN, France 2, France 24, Radio-Canada ve Le Soir gazetecileri de saldırılara hedef oldu.(sabah)
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...