Dışişleri Bakanlığı kaynaklarına göre, Türkiye ile Mısır arasındaki ilk resmi ziyaretler, 1985 yılında Mısır Cumhurbaşkanı Mübarek'in Türkiye'yi ziyareti ile başladı.
Bu dönemde Cumhurbaşkanlığı görevini Kenan Evren yürütüyordu. Genelkurmay Başkanlığı sırasında 12 Eylül 1980 askeri müdahalesiyle Milli Güvenlik Konseyi başkanlığı ve Devlet Başkanlığı görevine gelen Evren, 7 Kasım 1982'de halkoyuna sunularak kabul edilen Anayasa ile Türkiye'nin 7. Cumhurbaşkanı olarak göreve başlamıştı. Kenan Evren, 9 Kasım 1989'da görev süresini tamamlayarak Cumhurbaşkanlığından ayrıldı.
1980 askeri müdahalesinden sonra kurulan hükümette ekonomik işlerden sorumlu Başbakan Yardımcısı olarak atanan Turgut Özal, 1982 yılında bu görevinden istifa etti. 1983 yılında Anavatan Partisini kuran Özal, aynı yıl yapılan genel seçimlerde partisinin birinci gelmesi üzerine hükümeti kurmakla görevlendirildi ve 19. Başbakan oldu. 31 Ekim 1989'da Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Türkiye Cumhuriyeti'nin 8. Cumhurbaşkanı seçilen Özal, 1993 yılında görevi sırasında hayatını kaybetti.
TBMM tarafından 16 Mayıs 1993'te Türkiye'nin 9. Cumhurbaşkanı olarak göreve gelen Süleyman Demirel de, 16 Mayıs 2000'de görev süresini tamamlayarak Cumhurbaşkanlığından ayrıldı. 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, 5 Mayıs 2000'de göreve seçildi ve 28 Ağustos 2007'de görevini tamamladı.
Mısır'da Enver Sedat'a yapılan suikastın ardından cumhurbaşkanlığı görevinin yanı sıra Ulusal Demokratik Parti'nin liderliğine de seçilen Mısır Cumhurbaşkanı Mübarek ise 1987, 1993, 1999 ve 2005 yıllarında yapılan ve muhalefetin katılımının kısıtlandığı seçimlerde arka arkaya dört kez göreve seçildi.
Hüsnü Mübarek, 1981'de ilan edilen ve halen devam eden sıkıyönetimle elde ettiği olağanüstü yetkileri muhalif sesleri bastırmak için kullandı.
MÜBAREK'İN SON ZİYARETİ 2009'DA
Mısır Cumhurbaşkanı Mübarek, Türkiye'ye son ziyaretini yaptığı Şubat 2009'da, 28 Ağustos 2007'de göreve gelen Türkiye Cumhuriyeti'nin 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından karşılandı.
Mübarek ile Gül'ün, görüşmelerinden sonra düzenledikleri ortak basın toplantısında konuşan Mısır Cumhurbaşkanı, Türkiye'nin Filistin sorunu için harcamakta olduğu çabaları övmüş, "görüşmenin, iki ülke halklarının tarihi ilişkilerinin özelliklerini yansıttığını" ifade etmişti. Mübarek, Türkiye'nin Medeniyetler İttifakı çerçevesindeki katkılarının da önemine işaret ederek Türkiye'nin Ortadoğu'daki önemli güçlerden biri olduğunu belirtmiş, "Türkiye'nin barışa büyük önem verdiğini" söylemişti.
Mübarek, "İki ülke arasındaki işbirliğinin her alanda güçlendirilmesi için gerekli olan çalışmaların sürdürülmesi için anlaşmaya varıldığını" ifade etmişti.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de 14-16 Ocak 2008 tarihleri arasında Mısır'a çalışma ziyaretinde bulunmuştu. Gül, 18 Ocak 2009 tarihinde de Şarm El Şeyh'te düzenlenen Gazze konulu zirveye katılmıştı.
MISIR'DAKİ TÜRK YATIRIMLARI
Türkiye ile Mısır arasında "giderek geliştiği" belirtilen ilişkiler kapsamında; son dönemde "Hükümlülerin Transferine Dair Sözleşme", "Konsolosluk Sözleşmesi", "Türk-Mısır Stratejik Diyalogu Çerçeve Muhtırası", "Suçla Mücadelede İşbirliği Anlaşması", "Serbest Ticaret Anlaşması", "Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunmasına İlişkin Anlaşma", "Gelir Üzerinden Alınan Vergilerde Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması" ve "Hava Taşımacılığı Anlaşması" imzalandı.
Türkiye ile Mısır arasındaki ilişkiler, 2005 Aralık ayında imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması'nın 2007 Mart ayında yürürlüğe girmesiyle ivme kazandı. Mısır'da Türk yatırımlarının artış gösterdiği kaydedilirken, 2007 Haziran ayında yaklaşık 500 milyon ABD Dolarına ulaşan toplam Türk yatırım hacmi, 2009 yılının ilk çeyreğinde 1,2 milyar dolar olarak belirlendi.
Dışişleri Bakanlığı kaynaklarına göre, 2008 yılında Türkiye'nin Mısır'a ihracatı 1,426 milyar dolara, Mısır'dan ithalatı ise 943 milyon dolara yükseldi. Türkiye'nin Mısır'a ihracatında ilk sırayı 121,5 milyon dolarla altın alırken, Mısır'dan ithalatında ise 193,2 milyon ABD Dolarıyla demir-çelik ürünleri ilk sırada yer aldı.
Öte yandan Mısır Cumhurbaşkanı Mübarek tarafından 18 Aralık 2008'de açılan Kahire Uluslararası Havalimanı'nın 3 numaralı terminali de yaklaşık 400 milyon dolar tutarla TAV firması tarafından inşa edildi.
Mısır ile Türkiye arasında "6 Ekim Şehri"nde Türk Sanayi Bölgesi kurulması amacıyla Ekim 2007 tarihinde de bir anlaşma imzalanmıştı. Sanayi bölgesinin temel atma töreni de Cumhurbaşkanı Gül'ün 2008'deki ziyareti sırasında yapıldı.
Bu arada iki ülke dışişleri bakanlıkları arasında düzenli olarak siyasi istişare toplantıları yürütülüyor. Dışişleri Bakanlığı verilerine göre bu çerçevede, 2003 yılından 2009 yılının ilk çeyreğine kadar Türkiye'den Mısır'a 64 resmi ziyaret, Mısır'dan Türkiye'ye ise 29 resmi ziyaret oldu.
AA
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |