CENEVRE/ANKARA (AA) - Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR), Bangladeş hükümetine idam cezasını bir an önce kaldırma çağrısında bulundu.
OHCHR sözcülerinden Cecile Pouilly, Bangladeş'te hükümet tarafından kurulan savaş suçları mahkemesinde yargılanan muhalefetteki Cemaat-i İslami partisinin lideri Motiur Rahman Nizami'nin idam edilmesiyle ilgili AA muhabirine açıklama yaptı.
Nizami'nin yargılanma sürecinde hukuki yardıma erişim eksikliği gibi sorunların OHCHR ve diğer BM insan hakları uzmanlarınca gündeme getirildiğini hatırlatan Pouilly, yargılama sürecinin, Bangladeş'in de taraf olduğu Kişisel ve Siyasi Haklar Uluslararası Sözleşmesi'nde belirtilen uluslararası standartlara uyması gerektiğinin altını çizdi.
En ciddi uluslararası suçlar da dahil her koşulda idam cezasına karşı olduklarını ifade eden Pouilly, "Cemaat-i İslami partisinin lideri Motiur Rahman Nizami'nin idam edilmesinden üzüntü duyduk. Bangladeş hükümetine bir an önce idam cezasını kaldırması çağrımızı yineliyoruz." dedi.
-'Haksız ve siyasi'-
Dünya Müslüman Alimler Birliği Genel Sekreteri Ali Karadaği, yaptığı yazılı açıklamada, Nizami'nin idam edilmesini kınayarak, idam kararını "haksız ve siyasi" olarak nitelendirdi.
Bangladeş hükümetinin infazın durdurulması yönündeki çağrıları görmezden geldiğini belirten Karadaği, uluslararası toplumu da özellikle İslam ve Müslümanlar hakkındaki davalarda sessiz kalmakla eleştirdi.
-Hükümetin kurduğu mahkemede yargılandı-
Bangladeş'teki mevcut hükümet tarafından kurulan savaş suçları mahkemesinde yargılanan Cemaat-i İslami lideri Nizami dün akşam idam edilmişti.
Yüksek Mahkeme, 1971'deki bağımsızlık savaşı sırasında bazı olaylardan sorumlu tutulan Nizami hakkındaki idam kararının gözden geçirilmesi talebini geçen hafta reddetmişti.
Bağımsızlık savaşı sırasında Pakistan ordusuyla iş birliği yapmak ve sivillere yönelik eylemlerin de aralarında bulunduğu 16 suçlamayla yargılanan Nizami, hükümetin kurduğu savaş suçları mahkemesi tarafından 2014 yılı sonlarında ölüme mahkum edilmiş, Yüksek Mahkeme de geçen ocak ayında kararı onamıştı.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...