Agos Gazetesi’nin haberine göre Türkiye’de gösterime girmesi yasaklanan Lars von Trier filmi ‘Nymphomaniac’, Ermenistan’da da yasak. Ermenistanlı sinema yazarları yasağa hazırladıkları ‘öfkeli’ afişle tepki gösterdi.
Kültür Bakanlığı’na bağlı Denetleme Üst Kurulu kararıyla Türkiye ’de gösterime girmesi yasaklanan ‘Nymphomaniac’, Gürcistan, Azerbaycan gibi ülkelerin yanı sıra Ermenistan’da gösterime giremedi. Agos Gazetesi’nde Evrim Kaya’nın haberi şöyle:
Türkiye’de alınan karar filme yönelik ilk sansür uygulaması değil. Birkaç hafta önce Romanya’da sansür kararı duyurulmuş ancak dağıtımcı şirketin girişimiyle yeniden gözden geçirilen karar geri alınarak filme vizyon yolu açılmıştı. Berlin Film Festivali’ndeki dünya prömiyeriyle aynı anda Yerevan’da da gösterilmesi planlanırken, sinema salonunun yöneticileri, filmin Ermenistan’da gösterilmesinin uygunluğundan şüphe eden ‘sayısız vatandaş ve sivil toplum örgütünün talepleri doğrultusunda’ gösterimin iptal edildiğini duyurdu. Ancak söz konusu kişi ve kurumların kim olduğuna, nasıl bir talepte bulunduklarına dair bir açıklama yapılmadı.
Rusya’dan bir firmaya ait olan Yerevan Cinema Star’ın yönetimi, iptal kararını muğlak bir ‘aile değerleri’ savunması ile açıklıyor. Yöneticiler, izleyici kitlesinin ailelerden oluştuğunu ve ailelerin ‘özgür, Avrupalı bir kadının maceralarına’ ayak uydurmak istemeyebileceğini öne sürüyorlar. Beyazperdede seks sahnelerine alışkın olmayan Gürcistan ve Azerbaycan’da da gösterilmeyen ‘Nymphomaniac’, Rusya’da vizyona girecek.
Ermenistanlı sinema yazarlarından afişli tepki
Ermenistan’daki bir grup sinema yazarı, ‘potansiyel protestolar’ gibi bir gerekçeyle bir filmin gösteriminin iptal edilmesinin, sansürden daha tehlikeli bir durum olan otosansürü akla getirdiğini söyleyerek bir imza kampanyası başlattı. İnternette en çok aranan sözcüğün ‘porno’ olduğu bir ülkede bir sanat filminin gösteriminin engellenmesinin ikiyüzlüce olduğunun altını çizen sinema yazarlar, filmin oyuncularının orgazm pozlarını içeren orijinal afişine referansla, duydukları öfke, şaşkınlık, hoşnutsuzluk gibi duyguları gösteren pozlar vererek alternatif bir afiş hazırlamış. Bu girişimde yer alan sinema yazarı Raffi Movsisyan, “Hiçbir sorunumuz yokmuş gibi bu filmi engellemekle uğraşmamız absürt” diyor.
sözcü
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...