Uluslararası diplomaside ABD Başkanı olarak önemli rol üstlenme ve ülkeye başkomutanlık etme kapasitesine sahip olduğunu göstermeyi hedefleyen Obama için bu gezi önemli bir sınav olacak. Obama'nın yapacağı en küçük bir gafın bile, üzerindeki ''deneyimsiz'' etiketini teyit etmekte kullanılması riski bulunuyor.
Yanlış bir adım, Obama'nın bu yıl Kasım ayında yapılacak ABD başkanlık seçimindeki rakibi Cumhuriyetçi Parti Arizona Senatörü John McCain'in, ''Obama, Beyaz Saray'daki görev için çok riskli bir seçim'' görüşünü kuvvetlendirebilir.
Ancak gözlemciler Obama'nın bu riski göze alması gerektiğini belirtiyor ve ''Obama Başkan olmaya hazır olduğunu, ulusal güvenlik ve dış politikadan anladığını göstermeli'' diyor.
Güvenlik nedeniyle tam tarihleri açıklanmayan dış politika gezisi, 4 Kasım tarihindeki ABD Başkanlık seçimine dört aydan az bir süre kala gerçekleştirilmiş olacak. Obama'nın rakibi McCain ise, bir Vietnam Gazisi ve yılların Senatörü olarak, kuvvetli askeri ve dış politika geçmişiyle ön plana çıkıyor. Kamuoyu yoklamalarına göre Obama'nın dış politika deneyimine ilişkin Amerikan halkının şüpheli olduğu görülüyor. 46 yaşındaki Obama, 2005 yılından bu yana Illinois eyaletinin Demokrat Parti'den Senatörlüğünü yapıyor.
Washington Post ve ABC tarafından bu hafta yapılan bir kamuoyu yoklamasına katılanların yarısına yakını, Obama'nın dış politikada deneyimsiz olmasının, ABD başkanı olarak hizmet verme kapasitesini sınırlayabileceğine inanıyor.
Cumhuriyetçi Partili McCain ise, ''deneyimli ancak yaşlı'' eleştirileriyle karşılaşıyor ve 70'inin üzerindeki ABD başkan adayının, her biri dört yıl süren ABD başkanlığı görevini, gerekirse iki dönem, yani sekiz yıl yürütüp yürütemeyeceği tartışılıyor.
Daha önce defalarca Ortadoğu'yu ziyaret eden McCain, dış politika bilgisi ve tecrübesi avantajını kullanarak, Obama'nın, bölgeyi ziyaret etmeden, sahada olanları görmeden Irak konusunda yorumda bulunmasını eleştiriyor. Obama sadece bir kez, Ocak 2006'da Irak'a kısa bir ziyaret düzenlemişti. Obama'nın, Afganistan'da ise hiç bulunmadığına dikkat çekiliyor.
Son olarak Mart ayında Irak'ı ziyaret eden McCain'in ise 8 kez bu ülkeye gittiği biliniyor.
İlk büyük dış politika ziyaretinde Obama'nın Fransa, Almanya, İngiltere'yi de ziyaret etmesi öngörülüyor. Avrupa'da Obama, Demokrat Parti'nin adayı olarak popüler kabul ediliyor ve Obama'nın seçilmesinin, ABD Başkanı George Bush döneminde zayıflayan ABD ile Avrupa arasındaki bağları yeniden güçlendirmesine yardım edeceği görüşü savunuluyor. Obama'nın, Avrupa ülkelerini ziyaretinde, daha açık ve şeffaf bir dış politika izleyeceği yönünde mesaj vermesi bekleniyor.
Obama'nın İsrail ve Ürdün'ü de ziyareti öngörülüyor. Washington'daki yorumculara göre İsrail'i ziyaret, kendisine şüpheyle bakan bazı Yahudiler'in desteğini toplamakta fayda getirebilir. Bütün büyük Amerikan televizyon kanallarının yorumcuları, Obama'nın yüksek profil ziyaretini izlemeyi planlıyor. McCain ve onun kampanya çalışanlarının ise, Obama'nın olası hatalarını bulmaya çalışması bekleniyor. Bu ay Kolombiya ve Meksika'yı ziyaret eden ve Mart ayında da Irak'a giden McCain'in dış ziyaretleri, Obama kadar dikkat çekmemiş, ilgi toplamamıştı.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...