E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Obama'ya Yapılan Görüşme Kesildi Dünya Ekonomilerini Yeni Bir Kaos Bekliyor... Kritik Tarih 2 Ağustos!

Dünya borsaları Yunanistan krizinin aşılması ile rahat nefes aldığını zannederken, yeni sıkıntı okyanus ötesinde patlak verdi.

24.07.2011 - 06:00
Obama ya Yapılan Görüşme Kesildi

6’lı çetenin ABD’nin borçlanma limitinin yükseltilmesiyle ilgili görüşmelerde ilerleme sağladığı sanılırken Cumhuriyetçiler, Başkan Obama ile görüşmeleri kesti. 2 Ağustos’a kadar bir çare bulunamazsa dünya ekonomilerini yeni bir kaos bekliyor.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner, federal hükümetin borçlanma limitinin yükseltilmesi konusunda ABD Başkanı Barack Obama yönetimiyle yürütülen görüşmeleri kopardığını açıkladı.

Ulusal borç limitinin yükseltilmesi ve böylece ABD’nin temerrüde düşmesinin önlenmesi için son tarih olan 2 Ağustos yaklaşırken, Obama yönetimi ile Kongre liderleri arasında sorunun çözümü amacıyla yürütülen görüşmeler bir kez daha tıkanma noktasına geldi. Oysa devreye giren Cumhuriyetçi ve Demokrat 6 senatörden oluşan 6’lı Çete, borçlanma limitleri ile ilgili sorunun çözümü konusunda hafta içinde ilerleme kaydettiklerini açıklamışlardı. Bu açıklama sonrası piyasalar rahat bir nefes almış ve ABD’deki sorunun çözüldüğü kanısına varmıştı. Dünyanın tüm ilgisi ve dikkati de Avrupa’daki krize çevrilmişti. Yunanistan’a 159 milyar euroluk yeni kurtarma planı sunan Avrupalı liderlerin jesti borsalarda yükselişle kutlanırken, bu haftaya ise ABD’deki gelişmelerin darbe vurması bekleniyor.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Boehner’ın, Beyaz Saray ile görüşmeleri sonlandırdığı yönündeki son açıklaması da işleri iyice çıkmaza soktu. Boehner, Kongre’deki Cumhuriyetçi üyelere gönderdiği mektupta, Obama ile görüşme yapmanın artık “faydasız” hale geldiğini savundu.

Köprüleri attılar

Obama’nın vergilerin artırılmasında ısrar etmesini eleştiren Boehner, “Başkan, vergilerin artırılması gerektiğinde ısrarlı. Eski bir işadamı olarak, vergilerin istihdamı yok ettiğini biliyorum” diye yazdı. Boehner, mektubunda, “Nihayetinde aynı noktada buluşamadık. Bu, kişilik farklılıklarından değil, ülkeye yönelik vizyonlarımızın farklı olmasından kaynaklandı. Bir anlaşmaya hiçbir zaman varılamadı, hatta hiçbir zaman gerçek anlamda yaklaşılmadı da. Bu nedenlerden ötürü, soruna çözüm bulma çabaları çerçevesinde Beyaz Saray ile görüşmeleri sonlandırmaya ve Senato liderleriyle diyaloğa geçmeye karar verdim” ifadelerine yer verdi.

14.3 trilyon dolar limiti vardı, tüketti

Avrupa ülkeleri gibi ABD de 2008’deki krizin etkilerini bertaraf etmek için parasal genişlemeye gitmiş ve borçlanma limitlerini de yükseltmişti. ABD’de 2011 yılı için öngörülen borçlanma limiti 14.3 trilyon dolardı ve bu Mayıs ayı sonu itibarıyla doldu. Şimdi yeni borçlanma yapılabilmesi için bu limitlerin yeniden belirlenmesi ve ek limit açılması gerekiyor. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları Standard & Poor’s ve Moody’s, ABD’nin borç limitini yükseltmede anlaşma sağlayamaması ve bütçe açığını azaltmada ilerleme kaydetmemesi halinde “AAA” olan uzun vadeli kredi notunu düşürebileceği uyarısında bulunmuştu. IMF, ABD’nin uzun vadeli kredi notunun düşmesinin, “ABD Hazine tahvillerinin küresel finansal piyasalardaki merkezi rolü gözönüne alındığında önemli küresel tepkimesi olacağına” dikkati çekti. ABD’nin geçen yıl 1.29 trilyon dolar olan bütçe açığının bu yıl 1.4 trilyon dolara çıkacağı tahmin ediliyor. ABD’nin 2009’daki bütçe açığı ise 1.41 trilyon dolardı.

VATAN’IN NOTU: Türkiye’nin gayri safi yurt için hasılası 735 milyar dolar ve ABD’nin bütçe açığı bile bu GSYH’nin iki katına ulaşıyor.)

OBAMA: ZAMAN DOLDU

Boehner’in görüşmeleri sonlandırma kararının duyulmasının hemen ardından Beyaz Saray’da gazetecilerin karşısına çıkan ve uğradığı hayalkırıklığı her halinden belli olan Obama, borç limiti sorununa çözüm bulunması için “artık zamanın dolduğunu” söyledi.

Borçlanma limiti konusunda Boehner’e “olağanüstü adil” bir anlaşma teklifi sunduğunu, ancak Boehner’ın bunu kabul etmeyerek, müzakereleri sonlandırdığını kaydeden Obama, “Boehner’in niçin böyle bir anlaşmayı terkettiğini anlamak güç” dedi.

Kızgın bir tonla, “liderlik nerede?” diyen Obama, soruna çözüm bulma çabalarında son bir hamle olarak, Kongre’deki Cumhuriyetçi ve Demokrat liderleri, “temerrüde düşmenin nasıl önleneceğini anlatmaları için” Cumartesi sabahı Beyaz Saray’a davet ettiğini açıklayarak, “Gelecek hafta içerisinde, bu işi nasıl çözüme kavuşturmayı amaçladıkları konusunda onlardan bir cevap bekliyorum” diye konuştu.

Obama’nın açıklamalarının ardından, kendisi de bir basın toplantısı düzenleyen Boehner, borçlanma limiti konusunda Beyaz Saray’da Cumartesi sabahı yapılacak görüşmeye katılacağını bildirdi.

Boehner, Kongre’nin, borçlanma limitinin yükseltilmesi ve bütçe açığıyla mücadele konusunda gelecek hafta harekete geçeceğinden emin olduğunu da kaydetti.

Borç limiti konusundaki müzakerelerin çökmesinden Obama’yı sorumlu tutan Boehner, “Vergilerin artırılmasında ısrar ettiler. Harcamalarda kesinti yapılması ve zorlu kararların alınmasında ciddi tavır takınmayı reddettiler” diye konuştu. Boehner, Cumhuriyetçilere yakınlığıyla bilinen Fox kanalında yaptığı açıklamada da, “Obama’nın, sorunları çözmek için yapılması gerekenleri yapmak istemediğini” savundu.
vatan

YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.
Misafir 24 Temmuz 2011 Pazar 13:22

ABD nin toplam cari açığı kısmen ABD halkından ama çok daha büyük oranda diğer ülkelerin ABD yi fonlamasıyla dengelenir.Bizim gibi cari açığı yüksek ülkelerde bu mekanizmadan en çok zararla çıkanlar olur.ABD nin gizli sıkıntıları çok,Afrika ve Ortadoğuda aynı G.Amerikadaki gibi güç yitimi yaşıyor.bana göre BOP tan önemli ölçüde vazgeçmişti,Rusya ile enerji konusunda uzun vadeli orta yol bulabilirse BOP u tümüyle kaldıracak.Maliyetlerde debeleniyor.

Yorumu oyla      19      10  
Misafir 24 Temmuz 2011 Pazar 08:21

Obama Iraktan cekilmedi,beceremedi.Cok basarisiz bir baskan.

Yorumu oyla      19      10  
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kriz Propogandası Kimin İşi?
Avrupa çökerken Türkiye ayakta kalınca, faiz lobisi 'KRİZ' propagandasına ...
KOSGEB'in Desteği Fuarlarda Boş Yer Bırakmadı
KOSGEB'in, firmalara katıldıkları fuarlara yüzde 60'a kadar destek vermesi ...
Pamuğa Spekülatörlerin Eli Değdi!
Denizli Tekstil ve Giyim Sanayicileri Derneği (DETGİS) Başkanı İsa Dal, ...
 
Bankalar Gümüşü Farketti
Uluslararası piyasada fiyatı giderek artan gümüş, yatırımcısına, son günlerde ...
Harem Selamlık Ucuz Tatil
Ramazanda boş kalmamak için oda fiyatlarını yarı yarıya indiren muhafazakâr ...
KTHY'nin Batması Turizme Yaradı
Kuzey Kıbrıs turizmi, Kıbrıs Türk Hava Yolları'nın (KTHY) faaliyet göstermediği ...
 
Borç Krizi Yunanlı Reklamcıları da Zor Durumda Bıraktı
2011'in ilk altı ayında yüzde 30 küçülen reklam pazarında mali krize giren ...
Vodafone Türkiye Servis Gelirlerini %32.1 Artırarak Rekor Kırdı
Vodafone Türkiye hem servis geliri hem de aktif abone sayısında rekor ...
Gölcüklü Transit Connect 3 Yıl New York'luları Taşıyacak
New York taksi ihalesini Nissan kazandı ama Ford Otosan'a da fırsat çıktı.
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
MERSİN
ihracat
A Milli Takım
burçin terzioğlu
İthalat
Çanakkale Savaşı
Carlos Arroyo
siyanürlü mektup
Turizm Fuarı