Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanı Doç. Dr. Murat Gültekin, "Ülkede yılda yaklaşık 6 bin kişinin doğrudan obezite ile ilgili kanser teşhisi aldığını görüyoruz" dedi.
Gültekin, obezitenin 10 yılda dünya genelinde salgın bir hastalık gibi artarak 21'inci yüzyılın küresel boyutta en önemli halk sağlığı sorunu haline geldiğini belirtti.
Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) 2005 yılında obezite tehlikesini görüp "Gelecek 10 yıl içerisinde gerekli önlemler alınmazsa obezite salgın gibi dünya genelinde artacaktır" uyarısında bulunduğunu anımsatan Gültekin, "Geçtiğimiz günlerde 2015 yılı istatistikleri yayınlandı ve DSÖ'nün 10 yıl önceki uyarısında haklı olduğu ortaya çıktı. Şu an dünya genelinde 2 milyara yakın insan ne yazık ki obez" diye konuştu.
Obezitenin, vücut sistemleri ve psikososyal durum üzerinde yaşattığı olumsuz etkiler dolayı pek çok sağlık problemine neden olduğunu vurgulayan Gültekin, uluslararası tıp dergisi Lancet'te yayımlanan 2 makalede dünya üzerinde görülen kanserlerin en az 500 bininin doğrudan sebebinin obezite olduğunun bildirildiğini aktardı.
Obezitenin doğrudan ve dolaylı olarak kanserin çok önemli nedenlerinden biri olduğuna dikkati çeken Gültekin, şunları söyledi:
"Aynı rakamlarının Türkiye üzerine projeksiyonunu yaptığımızda, ülkede yılda yaklaşık 6 bin kişinin doğrudan obeziteyle ilgili kanser teşhisi aldığını görüyoruz. O yüzden hem dünyada hem ülkemizde kanserle mücadelenin en önemli stratejilerinden bir tanesidir. Hakikaten dünyada obez nüfusun son 10 hatta son 40 yıl içerisindeki artışına baktığımız zaman insanlık açısından çok önemli bir epidemi ve mücadele edilmesi gereken bir nokta olduğunu ifade etmek isteriz."
Obezite kadınlarda daha çok görülüyor
Murat Gültekin, gerek sağlıklı beslenme gerekse fiziksel aktivitenin arttırılmasının, obezite gibi kanserle mücadelede de vazgeçilmez faktör olduğunu vurguladı.
Yeterli sebze ve meyve tüketimiyle günlük tuz tüketiminin azaltılmasının kanserin önlenmesinde etkili olduğunu ifade eden Gültekin, Türkiye Halk Sağlığı Kurumunca başlatılan obezite ve diyabetle mücadele programlarıyla fiziksel aktiviteyi arttırma programlarının sigarayla mücadelede olduğu gibi gelecek yıllarda önemli başarılara imza atacağına inandıklarını kaydetti.
Obezitenin erkeklere oranla kadınlarda daha çok görüldüğüne işaret eden Gültekin, şunları söyledi:
"Ülkemizdeki verilere göre 20 yaş üzeri kadınlarımızda obezite oranları yüzde 20-25'lerde. Erkeklerde bu oran biraz daha düşük. Bu dünyada da böyle. Dünyada obeziteyle doğrudan ilişkili 500 bin kanser olgusunun yaklaşık 370 bini kadınlarda, 130 bini erkeklerde gelişiyor. Türkiye'de de aynı şekilde bu rakamlara baktığımızda obeziteyle ilişkili kanserlerin kadınlarda erkeklere oranla daha fazla olduğunu görüyoruz. Erkeklerimizde kadınlara nazaran tütüne bağlı kanserler ağırlıkta. Neticede sigara kullanma alışkanlığı erkeklerde daha fazla olduğu için tütüne bağlı kanserler erkeklerde daha fazla."
Kaynak: AA
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...