E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Orman Mühendisi Zafer Atilla'dan çiftçilere uyarı: Tehlikeli ve etkisiz yöntemlere dikkat! 

Kayseri ve çevresinde etkisini gösterecek olan soğuk hava dalgası, meyve üreticileri için büyük bir risk oluşturuyor. Türkiye'nin yakından tanıdığı Orman Mühendisi Zafer Atilla, meyve ağaçlarını korumak için çiftçilere önemli uyarılarda bulundu.

17.03.2025 - 15:52
Orman Mühendisi Zafer Atilla dan çiftçilere uyarı: Tehlikeli ve etkisiz yöntemlere dikkat!

Kayseri ve çevresinde etkisini gösterecek olan soğuk hava dalgası, meyve üreticileri için büyük bir risk oluşturuyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre, Perşembe gecesi şehir merkezinde hava sıcaklığı -5 dereceye, yüksek rakımlı ilçelerde ise -8 dereceye kadar düşecek.

Özellikle badem, erik ve kayısı gibi meyve ağaçlarının çiçek açtığı bu dönemde yaşanacak olan don olayının büyük zararlara yol açabileceğini belirten Türkiye'nin yakından tanıdığı Kayema Vakfı Genel Müdürü ve Orman Mühendisi Zafer Atilla, çiftçilerin gerekli tedbirleri alması gerektiğini vurguladı.

KORUYUCU FİLM TABAKASI YÖNTEMİ

Orman Mühendisi Zafer Atilla, soğuktan korunmak için üreticilere koruyucu film tabakası yöntemini önerdi. Bu yöntemle, ağaçların çiçekleri ve taze sürgünleri soğuktan korunabiliyor.

Atilla’nın önerdiği yönteme göre, tarım ilacı bayilerinden temin edilebilecek yayıcı yapıştırıcı madde ve Captan WP fungusit (veya muadili bir içerik) karıştırılarak ağaçlara uygulanmalı.

16 litrelik sırt pompasına yarım çay bardağı yayıcı yapıştırıcı ile bir çay bardağı Captan WP fungusit eklenmeli.
Karışım iyice çalkalanarak, dallar kuru haldeyken ağacın tüm yüzeyine püskürtülmeli.
Küçük ağaçlar için el pompası da kullanılabilir.


Bu yöntem sayesinde çiçekler ve yeni sürgünler -4 ila -5 dereceye kadar korunabiliyor. Eğer don olayları devam ederse, 3-4 gün sonra uygulama tekrarlanmalı.

BİTKİLERE ZARAR VEREBİLİR

Zafer Atilla, bazı geleneksel yöntemlerin pratikte uygulanmasının zor ve riskli olduğunu belirtterek, ‘’Çiftçilerin zaman zaman tercih ettiği sap-saman yakma yöntemi hem zahmetli hem de tehlikeli olduğu için önerilmiyor. Ayrıca sosyal medyada önerilen yağmurlama sistemiyle dallara su püskürtüp buz tabakası oluşturma yöntemi, pratikte uygulanabilir olmadığı gibi bitkilere zarar verebilir.'' açıklamalarında bulundu. 

Meyve üreticilerine önemli uyarılarda bulunan Zafer Atilla, doğanın korunması ve sürdürülebilir tarım için herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini belirterek, ‘’Kayema Vakfı olarak doğa dostu projelere destek veriyoruz. Destek olmak isteyen herkes ‘‘BAĞIŞ’‘ yazıp 3803’e göndererek fidan dikimine katkı sağlayabilir’ açıklamalarında bulundu.

Kaynak: Kayseri Anadolu Haber

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Psikolojim bozuk deyip annesinin arabasını yaktı
Adana’da bir kişi, telefon görüşmesinde psikolojim bozuk dedikten sonra ...
Kendi yaktığı ateşin içine düştü
Ordu'da Mehmet Varol (52), fındık bahçesinde temizlik amaçlı yaktığı ateşe ...
Kaç Suriyeli geri dönüş yaptı? Cevdet Yılmaz açıkladı
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Suriyelilerin gönüllü ve düzenli ...
 
İstanbul'da 'sahte içki' operasyonu: 10 gözaltı
İstanbul'da düzenlenen sahte içki operasyonunda, 10 şüpheli gözaltına ...
17 Mart 2025 burç yorumları! Ay Akrep burcunda: Yeni bir düzen zamanı
17 Mart 2025 burç yorumları! Ay Akrep burcunda: Yeni bir düzen zamanı
Giresun’da orman yangını!
Giresun’un Espiye ilçesinde dün akşam saatlerinde Gebelli Köyü yakınlarındaki ...
 
Kızılırmak'ta leylekler için yeni platformlar yerleştirildi
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ornitoloji Araştırma Merkezi ve Samsun ...
Aile kavgası baba-oğul cinayetiyle bitti
Konya'da aralarında husumet bulunan kuzenler arasında çıkan silahlı kavgada ...
İliç’teki maden faciası davası başlıyor
Erzincan’ın İliç ilçesindeki maden faciasında 9 işçinin hayatını kaybettiği ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
sınav stresi
Tedavi
Brezilya
Almazbek Atambayev
Numan Kurtulmuş
FED
GİB
Anayasa
muhsin yazıcıoğlu