Gürhan Saygı'nın haberi...
Bu amaçla geçimini kıl keçisi yetiştiriciliğiyle sağlayanlar yörenin yapısına uygun alternatif gelir kaynaklarına yönlendirilecek. Keçi yetiştiriciliğini bırakarak bu işleri yapan 50 bin hane sahibine 2012 yılı sonuna kadar toplam 450 milyon YTL verilecek. Vali ve belediye başkanları, keçi etinin tüketilmesi için insanları teşvik edecek. Keçilerin satılması için Et Balık Kurumu, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı ile koordinasyon sağlanacak. Diyanet'ten keçi kurban edilmesinin teşvik edilmesi, Milli Savunma'dan ise keçi etinin askerî birliklerde tüketilmesi istenecek.
Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, hazırlanan planla önümüzdeki 5 yıl içinde ülkemizdeki kıl keçisi varlığının kademeli olarak yarı yarıya azaltılacağını belirtirken, böylece aşırı ve kontrolsüz keçi otlatmacılığının ormanlar üzerindeki olumsuz etkisinin giderileceğini söyledi. Planda 21,2 milyon hektar olan orman varlığının yarısının bozuk ve verimsiz olduğu ifade edilerek, bunun en önemli sebebinin aşırı ve kontrolsüz otlatma olduğu kaydedildi. Ormanların yüzde 54'ünde, meraların yüzde 64'ünde, tarım alanlarının yüzde 59'unda aktif erozyon olduğu bildirildi. Halen 20 bin 980 orman köyünde yaklaşık 6,5 milyon kıl keçisi beslendiğine işaret edilen plana göre, bu hayvanların 6,3 milyonu kıl, 200 bini tiftik (Ankara) keçisi. Keçilerin, yüzde 27,5'i Akdeniz, yüzde 19,22'si Doğu Anadolu, yüzde 17,56'sı Güneydoğu Anadolu, yüzde 14,83'ü Ege Bölgesi'nde yaşıyor. Son yıllarda nüfusu hızla azaldığı için koruma altına alınan tiftik keçilerinin yüzde 85'i ise İç Anadolu'da bulunuyor.
Köylerin taşınması gündemde
Keçilerin özellikle korunan ormanları tahrip ettiğine dikkat çekilen plan çerçevesinde, keçi sayısının 2012'de 6,5 milyondan 3 milyona düşürülmesi hedefleniyor. Uygulamaya keçi sayısı 30 binin üzerinde olan 49 ilde başlanacak. Öncelikle yetiştiricilik yapan aileler ve keçi sayısı tespit edilecek. Besleme için uygun alanlarla bu alanların otlatma kapasiteleri belirlenecek. Meralar ıslah edilecek. Yem bitkileri dikilecek. Geçimini bu hayvanlardan sağlayan köylü, başka uğraşlara yönlendirilecek. Sığırcılık, koyunculuk, arıcılık, fidancılık, meyvecilik, tavukçuluk ve sulama tesisleriyle yeni gelir kaynakları oluşturulacak.
Böceklerin verdiği zarar 'dumansız yangına' dönüştü
Orman Genel Müdürlüğü, son yıllarda ısınmayla artan orman zararlılarının en az yangınlar kadar hasara yol açtığını açıkladı. 'Arız böcekleri' adı verilen haşeratın yol açtığı tahribat, harita halinde ortaya konulurken zarar gören ağaç türleri de tespit edilerek bilgisayar ortamına aktarıldı. Ormancıların, 'dumansız yangın' olarak niteledikleri arız böcekleriyle mücadele teknikleri de çalışmada yer aldı. Orman Koruma ve Yangınla Mücadele Daire Başkanlığı'nın, orman zararlılarıyla mücadele kapsamında başlattığı hasar tespit çalışmaları tamamlandı. Orman Bilgi Sistemi (ORBİS)'ne aktarılan çalışmada, geçmiş yıllara göre bu yıl daha fazla üreyen 52 tür arız böceğinin 600 bin hektarlık alanda etkili olduğu kaydedildi. Bu yıl yangınlarda kül olan ağaç miktarının 250 bin metreküp civarında seyrettiğinin açıklandığı raporda, böcekler sebebiyle 4 milyon ağacın zarar gördüğü ve yıllık odun kaybının da 1 milyon metreküpe ulaştığı belirtildi. Ormanlara en büyük zararı ise Doğu Karadeniz'in ladin ormanları üzerinde yaşayan kabuk böceklerinin verdiği bildirildi. Orman zararlıları ve hastalıkları ile mücadelede çevreyi kirletmeyecek biyolojik yöntemlere ağırlık verilmesinin istendiği çalışmada, yeşil alanlara kuş yuvası asılması, karınca nakli gerçekleştirilmesi, yırtıcı böcek üretiminin desteklenmesi ve parazit üretimi gibi teknikler ön plana çıktı. Raporda ayrıca ormancıların zararlı böcekleri, üreme döneminde yaymış oldukları kokulardan faydalanarak yakaladıklarına yer verildi.
Zaman