Şemsi Bayraktar, kuraklık nedeniyle mercimek rekoltesinde bu yıl yüzde 50 kayıp beklediklerini belirterek, "Pirinçteki fiyat artışlarının mercimekte de yaşanmaması için dikkatli olalım" uyarısında bulundu. T ürkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, pirinçte yaşanan spekülatif artışların, mercimekte de yaşanabileceğine dikkat çekti ve "Pirinçte tezgahlanan oyuna gelinmemesi" uyarısında bulundu. Bu yıl özellikle Güneydoğu Anadolu bölgesinde yoğun bir kuraklığın beklendiğine işaret eden Bayraktar, "Beklenen yağışlar gerçekleşmedi. Bu yıl başta mercimek olmak üzere, bakliyat ürünleri ile tüm hububatta rekolte kayıpları bekleniyor" diye konuştu.
REKOLTEDE YÜZDE 50 DÜŞÜŞ BEKLENİYOR
Şemsi Bayraktar, hasat döneminde özellikle mercimek üretiminde yüzde 50 kayıp yaşanabileceğini belirterek, şunları söyledi: "Hububat üretiminin yüzde 30'u, mercimeğin ise yüzde 86'sı Güneydoğu Anadolu bölgesi'nden elde ediliyor. 2006'da 585 bin ton olan kırmızı mercimek rekoltesi geçen yıl yüzde 12 azalarak 508 bin ton, yeşil mercimek rekoltesi ise yüzde 38 düşerek 42 bin tondan 26 bin tona geriledi. Bu yıl, bu üretiminin yüzde 50'sini alabilirsek büyük başarı olur. Mercimekte de ithalat gündeme gelecek gibi gözüküyor." Rekolte kayıplarının spekülatörleri yine harekete geçirebileceğine vurgu yapan Bayraktar, pirinçte yaşanan fahiş artışların, mercimekte yaşanmaması için gerekli tedbirlerin bir an önce alınması gerektiğini kaydetti.
GIDA KRiZi FIRSATA DONÜSTÜRÜLEBiLiR
Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de gündeme gelen gıdadaki fiyat artışlarını değerlendiren Pankobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, çözümün daha çok üretmekten ve daha çok üretmenin yollarını bulmaktan geçtiğini ifade etti. Gelecekte ülkemizin açlık korkusu yaşamaması için gıda krizinin bir fırsata dönüştürülmesi gerektiğini vurgulayan Recep Konuk, "Öncelikle üretimin en önemli maliyet kalemleri olan mazot, gübre, ilaç, tohum, elektrik ve sulama bedelleri dünya ile aynı düzeye çekilerek Türk tarımının rekabet gücü artırılmalı”dedi.
GIDA FIRSATCILARI iCiN iHBAR HATTI
Tüketici Hakları Merkezi (TÜ-MER) Başkanı Ömer Keser, tüketicilerin, temel gıda maddelerinde fiyat artışlarına neden olan 'fırsatçıları' TÜ-MER bünyesinde kurulan İhbar Hattı'nın ihbarhatti@ tumer.org adlı elektronik posta adresine ihbar edebileceklerini bildirdi. Keser, başta pirinç olmak üzere birçok gıda maddesi üzerinde yapılan 'fahiş' fiyat artışlarına tepki göstermek amacıyla tüketicileri, fiyatlar normale dönene kadar pirinç ve bulgur satın almamaya ve alternatiflerini kullanmaya davet ettiklerini hatırlattı. Çağrının, toplumun her kesiminde yankı bulduğunu ifade eden Keser, "Özellikle bakkal ve marketlerde pirinç alışverişlerinde gözle görülür bir azalmanın yaşandığının" vatandaş ve esnaflar tarafından derneğe ulaştırılan haberler arasında yer aldığını bildirdi.
ARTIS BELiRSiZLiKTEN KAYNAKLANIYOR
Akdeniz Hububat Bakliyat ve Yağlı Tohumlar ıhracatçılar Birliği Başkanı Mahmut Arslan, pirinç fiyatlarındaki yükselişin 'stokçudan değil, belirsizlikten kaynaklandığını' savundu. Pirinçte belirsizlik ortamının arz-talep dengesini bozduğunu belirten Aslan, "Hükümetin 'pirinci ucuzlatacağız' şeklinde açıklamalar yapınca, tüccar ithalatçıdan mal alımını durdurdu" diye konuştu. Aslan, "TMO, kilosu 1,50 YTL'den piyasaya pirinç sürmeyi planlarken, ithalatçıdan 1,90 YTL'den mal almaz" dedi. Öte yandan, Pirinç Değirmencileri Derneği, spekülasyonları yanıtlayacak. Açıklamada, "Fiyatlardaki artış haberleri pirinç üreticilerini atağa geçirdi. Pirinç Değirmencileri Derneği Başkanı Turgay Yetiş konuyla ilgili perşembe günü ayrıntı bilgi verecek" denildi.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...