Bazı gözlemciler, GECF'nin Petrol İhraç eden Ülkeler Örgütü OPEC gibi bir kartele dönüşebileceğini söylüyor.
Putin de toplantıda ülkesinin örgütün genel merkezini St.Petersburg'ta kurmaya ve tam bir diplomatik statü vermeye hazır olduğunu kaydetti.
Tüketici ülkeler, GECF'nin OPEC gibi bir enerji kartele dönüşüp, üretime kota getirerek fiyatların artmasına neden olmasından kaygılı.
Bununla birlikte sektör uzmanları, doğal gaz ve petrol piyasaları arasındaki teknik farklar nedeniyle şimdilik bunun olası olmadığını vurguluyor.
Toplantıya Cezayir, Bolivya, Brunei, Mısır, Endonezya, İran, Libya, Malezya, Nijerya, Katar, Trinidad Tobago, Birleşik Arap Emirlikleri ve Venezuela katılıyor.
Ekvator Ginesi ve Norveç de toplantıda gözlemci olarak yer alıyor.
Rus yetkililer, delegelerin GECF'yi daha resmi bir oluşuma dönüştürebilecek bir taslak üzerinde uzlaşmaya çalışacaklarını söyledi.
Toplantıda ayrıca, petrol fiyatlarının düşmesinin etkileri ve gelecekte doğal gaz
üretiminin kısılması gibi konuların da ele alınması bekleniyor.
Avrupa Birliği doğalgaz tüketiminin yüzde 42'sini Rusya'dan, çoğu Ukrayna'dan geçen boru hatları üzerinden karşılıyor.
Ukrayna-Gazprom tartışması
Moskova'daki toplantı, Rusya'ın doğalgaz devi Gazprom ve Ukrayna arasındaki yeni bir kontrat anlaşmazlığının, bu kış aylarında da Avrupa'ya doğalgaz sevkiyatını sıkıntıya sokabileceği endişelerinin arttığı bir dönemde yapılıyor.
Şu anda, Gazprom ve Ukrayna'nın ödenmemiş borçlarıyla ilgili bir tartışma yaşanıyor.
Gazprom, Ukrayna'nın 2 milyar dolar doğalgaz borcu olduğunu ve bu borç ödenmediği takdirde gelecek ay sevkiyatın kesilebileceği uyarısında bulundu.
Açıklamada ayrıca, Avrupalı tüketicilere de sevkiyatla ilgili sıkıntılar yaşanabileceği uyarısı yapıldığı vurgulandı.
Gazprom Başkanı ve Başbakan Birinci Yardımcısı Viktor Zubkov "Ukrayna tarafının mevcut tutumu ve bazı adımlarının Avrupa'ya gaz sevkiyatında sıkıntı yaratması olasılık dışı değil" dedi.
Üç yıl önce benzer bir tartışma nedeniyle Rusya Ukrayna'ya doğalgaz sevkiyatını kısa bir süre kesmiş ve bu durum bazı Avrupa ülkelerini de etkilemişti.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...