Rusya Başbakanı Vladimir Putin ve Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Moskova'daki basın toplantısında insan hakları konusunda sert sözlerle tartıştılar.
Barroso, Putin ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada, görüşmede tanınmış gazeteci ve insan hakları savunucuların öldürülmesinden duydukları kaygıyı dile getirdiğini belirterek, “Sayın Medvedev'i, Avrupa kamuoyunda bazı gazetecilerin ve insan hakları savunucuların öldürüldüğü son olaylarla ilgili ciddi endişe duyulduğu konusunda bilgilendirdim” dedi.
"SANA CEVAP VEREMEYECEĞİ YERDE AÇIKLIYORSUN" TARTIŞMASI
Putin, Barroso'nun bu açıklamasına, “Bay Barroso bu konuyu Kremlin'de değerlendirdi ama Başkan Medvedev burada olmadığı için cevap veremeyeceği bu toplantıda açıkladı” şeklindeki sert sözlerle karşılık verdi.
Kendisinin de Baltık ülkelerinde Rusça konuşan azınlıkların haklarının ihlal edilmesinden rahatsız olduğunu belirten Putin, Avrupa'yı göçmenlerin haklarını ihlal etmekle suçladı.
ENERJİ KONUSUNDA RUSYA'DAN KRİZ YARATMAMASI İSTENDİ
Barroso, yaptığı konuşmada, önemli enerji kaynakları olan Rusya'dan daha fazla “güvenilirlik” beklediklerini belirterek, “Bu ilişkide da fazla güvenilirliliğe ve öngörülebilirliğe (ilişkilerin geleceğinin önceden tahmin edilebilir olması) ihtiyacımız var” dedi.
Nabucco'yu ima ederek AB'nin, eski Sovyet cumhuriyetlerindeki enerji sevkıyatını tekelinde bulunduran Rus boru hatlarına alternatif aradığını ifade eden Barroso, bunun Rusya'nın boru hatları projelerine karşı bir hat olmadığını vurguladı.
RUSYA'NIN HUKUK SİSTEMİNİ ELEŞTİRİNCE HAVA DEĞİŞTİ
Putin'in, Rusya'nın gaz ticareti kuralları konusundaki tavrında yumuşamayabileceği açıklamasının ardından, Barraso'nun Medvedev ile görüşmesinde Rusya'daki hukuk sistemine yönelik eleştirilerini ilettiğini söylemesinden sonra basın toplantısındaki hava bir anda değişti.
Vladimir Putin, Barroso'nun bu sözlerine, “Sayın Barroso'nun Başkan Medvedev ile hukuka dayalı devlet inşasını görüştüğünü şimdi öğrendim. Bay Barroso bunu Kremlin'de görüştü ama bunu Medvedev'in olmadığı ve bu yüzden hiç bir şey söyleyemeyeceği buradaki basın toplantısında açıklıyor” şeklinde müdahale etti.
RUSYA'NIN SORUNLARINI KONUŞACAKSAK, AB'NİN SORUNLARINI DA KONUŞALIM
Oturduğu sandalyeyi çevirmeye çalışan Putin, bazı AB üyesi ülkelerdeki Rusça konuşan azınlıkların haklarının ihlal edildiğini belirterek, “Biz hem Rusya hem de AB üyesi diğer ülkelerdeki sorunların tüm veçhelerini konuşmamız gerektiğine inanıyoruz” dedi.
Barroso, Putin'in bu sözleri üzerine kendisinin geçen ay bir gazeteci ve bir insan hakları savunucusu avukatın sokak ortasında öldürülmesiyle ilgili AB'nin endişelerini dile getirdiğini vurgulayarak, “İnsan hakları ve hukukun üstünlüğü ülkeler arasındaki diplomasiden daha önemli şeylerdir. Bunlar doğrudan insanlarla, vatandaşların haklarıyla ilgili şeylerdir. Ben bunun Avrupa medeniyetinin en önemli ortak değeri olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.
PUTİN: BU TARTIŞMAYI DAHA FAZLA SÜRDÜRECEK MİYİZ
Bu sözler üzerine daha çok rahatsızlandığını hissettiren Putin, “Bu tartışmayı daha sürdürecek miyiz?” diye sordu.
Basın toplantısı bu sözlerden sonra daha ılımlı bir havada devam ederken, Putin, Barroso ve beraberindeki heyette bulunan 9 AB komiserini ima ederek, “Bu Muhteşem 10'lunun daha sık ziyarette bulunmalarından memnuniyet duyacağız” şeklindeki sözleriyle son noktayı koydu.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
|
|||||
|