E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Putin İmam Hatip Liselerini İnceliyor 

Aralarında Rusya Başbakanı Putin'in din danışmanın da bulunduğu bir heyet, Türkiye'de imam hatip lisesi modelini inceledi.

24.12.2009 - 14:29
Putin İmam Hatip Liselerini İnceliyor

Rusya, 25 yıl sonra nüfusunun yarıdan fazlasının Müslüman olacağını düşünerek din eğitiminin altyapısı için harekete geçti

Moskova, sosyalist rejimin çöküşünden yaklaşık 20 yıl sonra 'İmam Hatip' talebi ile Ankara'nın kapısını çaldı. Giderek artan Müslüman nüfusu dikkate alan ülke, imam hatip liseleri ve ilahiyat fakültelerini model almak için Türkiye'ye resmi başvuruda bulundu. Özellikle imam hatip lisesi sistemini mercek altına alan Rusya, benzer bir modeli kendi ülkesinde de oluşturmak istiyor.

RAPOR RUSYA'DA
Rusya Bilim Kültür ve Eğitim Bakanlığı'nın resmi verilerine göre, ülke nüfusunun yüzde 20'sini oluşturan Müslümanların oranı, önümüzdeki 25 yıl içinde yüzde 51'e ulaşacak. İşte bu tablo, Rusya Hükümeti'ni harekete geçirdi ve Türkiye'deki laik din eğitiminin incelenmesi ve örnek alınması için oluşturulan bir heyet geçtiğimiz aylarda Ankara'ya gelerek resmi görüşmelerde bulundu. Konuk heyetin talebi üzerine, Türkiye'deki imam hatip lisesi uygulamasına ilişkin kapsamlı bir raporun Rusya'ya gönderildiği belirtildi.

PUTİN'İN DİN DANIŞMANI
Milli Eğitim ve Diyanet yetkilileri ile bir dizi toplantı yapan heyette, Rusya Federasyonu Devlet Başkanlığı Din Danışmanı Aleksei Grishin ve Rusya Bilim Kültür ve Eğitim Bakan Yardımcısı'nın da bulunduğu öğrenildi. Din Danışmanı Aleksei Grishin, Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in devlet başkanlığı döneminde bu göreve atanmıştı. Grishin halen Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev'in danışmanlığını yürütüyor.

100 RUS ÖĞRENCİ GELİYOR
TemaslarI sırasında Rusya'da giderek artan Müslüman nüfusun ihtiyaçlarına cevap verecek din adamı yetiştirilmek üzere ağustos ayında ikincisi kurulan Rusya İslam Üniversitesi hakkında bilgi veren Rus heyet, bu üniversiteden ve Rusya'daki çeşitli eğitim fakültelerinden mezun olan öğrencilerin, Türkiye'de din eğitiminden geçirilmeleri talebinde de bulundu.

MEB, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türk Diyanet Vakfı yetkilileri ile görüşmeler yapan konuk heyetin bu talebi Türk tarafınca kabul edildi. İki ülke arasında varılan mutabakat kapsamında, Rusya İslam Üniversitesi ve eğitim fakültesi mezunu 100 öğrenci, 2010 yılının ilk aylarında Ankara'ya gelerek Diyanet Vakfı'nda düzenlenecek kapsamlı din eğitiminden geçirilecek. Birinci grubun eğitim programının tamamlanmasının ardından yeni öğrencilerin de din eğitimi için Ankara'ya gönderileceği öğrenildi. Rus öğrencilerin yetiştirilmesi çerçevesinde, Türk Diyanet Vakfı aracılığı ile Türkiye'den de din eğitmenleri Rusya'ya gönderilecek.

Ülkedeki Müslüman ailelerin çocuklarının 'Taliban zihniyeti' ile yetişmesini istemediklerini belirten Rus yetkililer, Türkiye'nin laik bir ülke olması ve imam hatip liseleri uygulaması nedeniyle tercih edildiğini de ifade ettiler.

KABAEVA DA YARI MÜSLÜMAN
Putİn'İn jimnastikçi Alina Kabaeva'dan bir çocuğu olduğu ortaya atılmıştı. Bir haberde, Kabaeva'nın Tatar babası nedeniyle yarı Müslüman olduğu hatırlatılarak 'Putin imajına çok dikkat eder. Müslümanların sayısı 30 milyon. Yarı Müslüman güzel bir eşinin olmasından kariyeri zarar görmez' yorumunda bulunulmuştu.

YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.
Abuzer Abbas 20 Aralık 2009 Pazar 03:48

Askerlerimize saldırdığını PKK itiraf etmesine rağmen arkasında başka uyduruk örgütler ararlar... Vatandaş teröristlerin saldırısına karşı kendisini savunur, provokasyon derler... Koca papaz memleketimizde çarmıha gerildiğini söyler, dili sürçmüştür derler... Sürmemiş olsa ne olacak sayın bakanım, ne yapacaksınız papaz efendiye?

Yorumu oyla      18      10  
EZBER BOZDURAN 20 Aralık 2009 Pazar 02:15

"Türk milletinin tarihi dini tölerans üzerine inşa edilmiştir". Sahi, özde mi yoksa sözde mi? Ya Cem Evlerine çümbüş evi diye alay eden, ve de kiliselere tehdit mektupları gönderenler kimler?

Yorumu oyla      18      10  
Kızgın 20 Aralık 2009 Pazar 00:26

Sayın Davutoğlu bu açıklamayla Fener Rum Patriği'ne suni bir mertebe kazandırdı.Dışişleri Bakanlığı Rum Patrikhanesiyle ilgili tüm açıklamaları Fatih Kaymakamı'na yaptırmalı ve Patrik'e yerini hatırlatmalıdır.Fener en nihayetinde Türk devleti nezdinde herhangi bir cemaatin kilisesidir ve devlet tümüne eşit yaklaşmaktadır.Rum Kilisesi ekümenik olmadığını ve diğer apostolik kiliselerle eşit düzeyde olduğunu kabul etmek zorunda.Rum Ortodoks Kilisesinin ekümeniklik iddiası sadece siyasidir.

Yorumu oyla      18      10  
yeşilovalı 19 Aralık 2009 Cumartesi 22:23

ağlamak istiyorum ne garip durum maktül yaptım diyor bakan yok dili sürçmüştür valla bu sefer sandıkta vatandaşında eli sürtecek.

Yorumu oyla      18      10  
izmirli 19 Aralık 2009 Cumartesi 22:10

olayları çarpıtmada üzerimize yok adam sadece gazetecinin sorusuna "evet"demiş.çok demokratik(!)bir ülkeyizya bakan hemen itiraz etmiş:)))

Yorumu oyla      18      10  
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yunanistan Adına Casusluk İddiasıyla 3 Kişiye Gözaltı
MİT ve İzmir Terörle Mücadele Şubesi’nin ortak operasyonunda yakalanan ...
Çin Bir İngilizi İdam Edecek
Çin'de uyuşturucu tacirliğinden yargılanan bir İngiliz vatandaşı idam edilecek.
BM, Irkçılığa Karşı Savaş Açtı
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, yabancı düşmanlığı ...
 
Obama 1 Yılını Değerlendirdi
ABD Başkanı Barack Obama görevdeki ilk yılını Washington Post gazetesine ...
FBI Jockson'ın Sırlarını İfşa Etti
Amerikan Federal Soruşturma Bürosu (FBI), Michael Jackson ile ilgili 300 ...
Fehriye Erdal Öldürüldü mü?
Sabancı suikastinde tetiği çeken son isim olan Fehriye Erdal'ın öldürüldüğü ...
 
Tarihin En Kötü Anlaşmasından Geriye Kalan Gerçek: AB Rüyasının Sonu Geldi!
“Tarihin en kötü anlaşmasına” imza atılan İklim Zirvesi Avrupa Birliği'nin ...
Putin Dini Altyapıya El Attı
Aralarında Rusya Başbakanı Putin'in din danışmanın da bulunduğu bir heyet, ...
Suriye’den İsrail’in Arabulucu Olarak Önerdiği Sarkozy’e Veto: Kardeşim Erdoğan’ı İsterim!
İsrail'in, Suriye ile arabuluculuk için önerdiği Sarkozy'ye veto geldi. ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
borsa istanbul
Ak Parti
Torku Konyaspor
TCMB
Tayyip Erdoğan
Chelsea
burçin terzioğlu
EURO2016
Devlet Bahçeli