Cumhurbaşkanı Gül'ün Rusya temaslarını değerlendiren Fedyaşin, ziyaretin iki ülke arasındaki ilişkilere çok katkı sağlayacağı bakımından önemli olduğuna değindi. Rus uzman söz konusu ziyarette çok sayıda konunun ele alınacağını sözlerine ekledi.
BAZEN İKİ ÜLKE KARDEŞ OLMAYI BİLE BAŞARDI
Fedyaşin, Rus-Türk ilişkilerinin tarihin her döneminde hep özel önem taşıdığını da kaydetti. 15. yüzyılda Rus prensi 3.İvan'ın döneminde temeli atılan Rus-Türk ilişkilerinde günümüze kadar kolay olmayan bir süreçten geçtiğini belirten Rus uzman, bugün bir çok konu bakımından söz konusu ilişkilerin çok önemli olduğunun altını çizdi. Rus siyasi uzman Fedyaşin, "Prens 3. İvan döneminden bugüne kadar gelen Rus-Türk devletlerarası ilişkilerinde çoğu kez savaşmayı, barışmayı ve hatta kardeşlik bağları kurmayı başardık. Bazen kavga ettik ve sonra yakınlaştık. Kremlin ve İstanbul arasında ilişkiler tarihte sıradan bir ilişkiler olmadı." dedi.
TÜRKİYE RUSYA İLE EN FAZLA ANLAŞMA İMZALAYAN TEK NATO ÜYESİ
Rus uzman, Türkiye'nin Rusya ile en fazla anlaşma imzalayan tek NATO ülkesi olduğuna da dikkat çekti. Dostluk, ekonomik ve ticari alanlarda 2 ülke arasında 60'dan fazla anlaşma imzalanmasını vurgulayan Fedyaşin, bugün Rusya ve Türkiye nükleer enerji, petrol, doğalgaz ve başka ekonomik alanlarda işbirliği yaptığını ifade etti.
Türkiye'nin ayrıca, Avrupa ilişkilerinde "Moskova kartını" iyi oynadığını da değerlendiren Rus siyasi uzman, örnek olarak 2002 yılında Avrupa Birliği (AB) kapılarının Ankara'nın yüzüne kapatıldığı sırada Türk Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın hemen Moskova'nın yolunu tuttuğunu iddia etti. Rus uzman, "Genellikle, Türkiye Avrupa ile ilişkilerinde çok maharetle "Moskova kartını" kullanmayı başardı. Örneğin, 2002 yılında ilk kez AB kapılarının Ankara'nın yüzüne kapatılırken, Başbakan Erdoğan hemen Moskova'ya gitti. Bu tür kendi alternatif siyasi yönelim olasılığını sergilemek Ankara'nın çok işine yarıyor." dedi.