Yeni yılda yapılacak zamlar, enflasyon ve büyüme emekli aylığını ve kıdemi artıracak. Aralık ayında emeklilik için başvuru yapacakların ocak ayını beklemelerinin ödemeler açısından avantajlı sayılıyor. Dilekçelerin aralıkta değil de 1 Ocak 2024'ten itibaren verilmesi emeklilere büyük kazanç sağlıyor. Bu yüzden yüksek aylık ve kıdem için zamanlamanın kritik olduğu biliniyor.
OCAKTA EMEKLİ OLANIN MAAŞINDA YÜZDE 7 ARTIŞ
Yeni yıla kısa bir süre kala SGK uzmanı Özgür Erdursun’dan emeklilik için başvuru yapacaklara maaş ve kıdem uyarısı geldi. Erdursun, 2024 Ocak ayında emeklilik müracaatında bulunanların yüzde 7 oranında daha fazla emekli maaşı alacağını belirtti.
“KIDEM TAZMİNATI TAVANI 35 BİNE ÇIKACAK”
Erdursun, aralık ayında mı yoksa ocak ayında mı emekli olmanın daha avantajlı olacağına cevap verdi.
X hesabından açıklama yapan Özgür Erdursun, şunları kaydetti:
"Daha öncede söylediğimiz gibi 2024 Ocak ayında emeklilik müracaatında bulunanlar yaklaşık %7 daha fazla emekli aylığı alacak... Kıdem Tazminatı Tavanı yaklaşık 35.000TL olacak. Emeklilik müracaatı için 2023/Aralık mı, 2024 Ocak mı diye soranlar kıdem tazminatı ve emekli aylığına göre karar versinler."
OCAKTA TÜM HESAP DEĞİŞİYOR
Emekli aylıkları ocakta açıklanacak aralık ayı enflasyonu ile kesinleşecek. Ocakta başvuranlar yüzde 4 öngörülen büyümeden de fark alacak. Ocak 2024'te başvuranların aylıkları yüzde 68'e yakın artacak. Bu durumda 1 Ocak 2024'te dilekçe verip emekli olanların aylıklarında yüzde 7'e yakın bir fark ortaya çıkacak. Öte yandan bugün itibarıyla 20 yıldır asgari ücretle çalışan emekli olması durumunda 268 bin 280 lira kıdem tazminatına hak kazanıyor. Ocak ayını beklemesi durumunda alacağı kıdem tazminatına da güncelleme ile zam gelecek. Bugün 23 bin 490 lira olan kıdem tazminatı tavanı da (yüzde 50 artış tahminine göre) 35 bin lira olacak.
BÜYÜME ZAMMI DA EKLENECEK
Emekli aylığı için her yıl büyüme oranı ve enflasyona göre bir hesap yapılarak karar verilmesi gerekiyor. Ocak ayından sonra emeklilik dilekçesi verenlerin maaşlarına TÜİK tarafından açıklanan büyüme rakamlarına göre zam da yansıyacak. Emeklinin 2023 ekonomik büyümeden kaynaklı artış eklenerek aylıkları belirlenecek.
2023 BÜYÜME TAHMİNİ YÜZDE 4,31
Ekonomistlerin 2023 yıl sonuna ilişkin büyüme beklentileri belli olmuştu. Buna göre, ekonomistler bu yılın 3. çeyreğinde Türkiye ekonomisinin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,19 büyüdüğünü tahmin ediyor. Ankete katılan ekonomistlerin 2023'ün 3. çeyreğine ilişkin büyüme beklentileri, yüzde 4,10 ile yüzde 6,00 aralığında yer aldı.
Türkiye ekonomisi, geçen yılın aynı çeyreğinde yüzde 4,1, 2023 yılının 2. çeyreğinde ise yüzde 3,8 büyüme kaydetmişti.
YENİ YILDA DİLEKÇE VERMEK HANGİ DURUMDA AVANTAJLI?
Emeklı aylığının miktarı prime esas kazanç, çalışma süresiyle birlikte dilekçe tarihine göre de değişiyor. Yüksek maaş alanlar emekliliği hak etse bile ocak ayını beklemesi avantajlı olacak. Normal şartlarda özel sektörde çalışanların en geç 31 Aralık 2023, kamuda çalışanların 14 Ocak 2024 tarihinde dilekçe vermesi gerekiyor. Yeni yıl için emeklilik dilekçesi vermek isteyenler de 2024 tarihli emeklilik için özel sektörde çalışanların 1 Ocak 2024, kamu sektöründe çalışanların da 15 Ocak 2024 tarihinden sonra aylık talebinde bulunması gerekiyor. Buna göre, büyüme, refah payı dikkate alındığında 2024 yılında emekli olanlar yüzde 10'a yakın fazla aylık alacak. Sadece aylık değil kıdem tazminatı da artacak.
YILBAŞINDAN ÖNCE Mİ, SONRA MI?
Sigortalı açısından emeklilik dilekçesinin yılbaşından önce mi, sonra mı yapılması kararı verilirken, içinde bulunulan yıla ilişkin güncelleme katsayısının yani enflasyon ve büyüme hızının, yine içinde bulunulan yılda emekli aylıklarına yapılan zam oranıyla karşılaştırılması gerekiyor. Enflasyon ve büyüme hızının, emekli aylıklarına yapılan zamdan büyük olması halinde izleyen yılbaşında, küçük olması halinde ise yılsonuna kadar emeklilik başvurusunda bulunmak avantaj sağlayabiliyor. Ancak kesin hesap için kasım ve aralık enflasyonu ile son çeyrek büyüme rakamlarının beklenmesi gerekiyor. Diğer yandan kıdem tazminatı tavanı da önemli. Çünkü mahrum kalınan aylıkla birlikte tazminat açısından da tavan nedeniyle artış olmayacaksa yeni yılı beklemek mantıklı olmaktan çıkabilir.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...