Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Kanal 8'de katıldığı bir programda ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde bulundu ve vatandaşlardan gelen soruları yanıtladı.
Sıcak para ile ilgili bir soruya verdiği yanıtta Şimşek, Türkiye'de sıcak paranın çok konuşulduğunu belirterek, ''İnanılmaz adamlar atıp tutuyor köşelerinden'' dedi. Geçen yıl Türkiye'deki net portföy yatırımının, yani hisse senedi, bono vesaireye net girişin 1 milyar doların biraz üzerinde olduğunu belirten Şimşek, ''Yılbaşından bu yana Türkiye'ye net sıcak para girişi eksi. Yani net giriş yok. Çıkış var. 1 milyar 2 milyar dolar civarında bir çıkış var'' diye konuştu.
Türkiye'nin evini düzene sokması, bütçe açıklarını azaltması halinde ki kendilerinin bunu gerçekleştirdiğini belirten Şimşek, bunun ekonomiye olumlu yansıyacağını söyledi.
Şimşek, şunları kaydetti:
''Geldiğimizde bütçe açığı milli gelirin yüzde 11,5 idi. Bugün yüzde 2'nin altındadır. Yüzde 1 ile 2 arasındadır. Biz açıkları azaltmışız. Faizler düşmüş. Faiz yükü düşmüş. Yani biz bunları düşüre düşüre sıcak paraya gerek kalmayacak. Sıcak para, hiç kimse zorla (gel al şu parayı) demiyor. Madem bu kadar karlı. O zaman bizim vatandaşımız niye 100 milyar doları dövizde tutuyor. Madem hazine faizleri bu kadar yüksek o zaman bozsunlar gelsinler hazine faizine... Şu anda Türkiye'de hazine bono ve tahvillerinde yabancıların payı yüzde 12 civarında. Diyorlar ki (yabancılar gelip soyuyor). Türkiye'de hazinenin sattığı tahvil ve bonoların yüzde 88'i Türklerin, Türk firmalarının, Türk vatandaşlarının elindedir. Bizim vatandaşlarımızın, bizim bankalarımızın, bizim şirketlerimizin elindedir. Keşke açığımız olmasa, biz hiç borçlanmasak. Ama sosyal güvenlik sisteminin açığı var ve bunun temelini de 1990'lı yıllarda attılar.
Siyasi istikrar korunmazsa Türkiye'de, maalesef biz kendi kendimizi ayağımızdan vurursak, tabii ki sorun çıkarırız. Geçmişte başarmışız. 1994'de, 2001 de başarmışız. 1960'lı, 1970'li yıllarda da yapmışız.''
Hazine'nin açık olduğu için borçlandığını ve en büyük açığın da sosyal güvenlik sisteminde bulunduğunu belirten Şimşek, bu açığın da yeni çıkmadığını anlattı. Şimşek, bu yıl sosyal güvenlik sistemine aktarılan paranın 37 katrilyon lira (37 milyar YTL) olduğunu ve bunun toplam yatırım bütçesinin iki katını oluşturduğunu kaydetti. Şimşek, bu paranın emekli vatandaşların çocuklarının eğitimi ile Ar-Ge çalışmalarına ayrılması halinde Türkiye'yi kimsenin tutamayacağını belirtti.
Sosyal güvenlik açığı ile ilgili geçmiş iktidarları suçlayan Şimşek, ''Bunun köküne inmeleri lazım. Geçmişte kendi yarattıkları problemleri sahipleneceklerine ve bizden de (Allah razı olsun. Siz geliyorsunuz çözüyorsunuz bunları) diyeceklerine çıkıyorlar milletin kafasını karıştırıyorlar'' diye konuştu.
-''KEYDE HESAP KİTAP BİLE YAPMAMIŞLAR''-
Özelleştirme paralarının nereye harcandığına ilişkin bir soruya verdiği yanıtta Bakan Şimşek, iktidara geldiklerinde vatandaşlardan zorunlu tasarruf adı altında toplanıp ardından da ''çar çur edilen'' paralar bulunduğunu ve bunun tutarının 14 katrilyon lira olduğunu söyledi.
Bu parayı ödediklerini belirten Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Mesela önümüzdeki bir ay içinde inşallah Konut Edindirme Yardımı (KEY) ödemeleri var. Bunu ta 1980'li-1990'lı yıllarda toplamışlar. Şimdi ortalıkta böyle bir şey de yok. Hesap kitabı bile yapmamışlar. Kimin nereden ne alacağını. Şimdi biz vatandaşlara ödemek üzere onları toparlıyoruz vatandaşlara ödemek üzere. Yani tasfiye halindeki Emlak Bankası çalışıyor. Emlak Gayrimenkul Yatırım ortakları mesela bütün varlıklarına bakarsanız bizim şu anda yapacağımız ödemelerin ufak bir kısmı bile değil. Ne yapıyoruz. Bunları vatandaşlardan daha önce devlet almış toplamış ve uçmuş ve biz bunları ödüyoruz.''
Türkiye'nin net borcunun azaldığını, özelleştirme gelirlerin borç ödemede kullanıldığını ifade eden Şimşek,bugün özelleştirme gelirlerinin ise GAP'ta ve otoyolların bitirilmesinde kullanılacağını kaydetti.
Türk Telekom'un özelleştirilmesine ilişkin bir soru üzerine de Şimşek, Türk Telekom'un özelleştirilmesinden önce Türkiye'de genişbant internet ağının aşağı yukarı sıfır noktasında olduğunu, oysa özelleştirildikten sonra 5 milyon ev ve işyerinin genişbant internete kavuştuğunu anlattı.
Şimşek, bugün Türk Telekom'un daha fazla istihdam yarattığını, daha fazla gelir elde ettiğini ve vergi ödediğini de söyledi. 2002'de iktidara geldiklerinde THY'nin hava ulaşımında tekel olduğunu, iç hatlarda sadece THY'nin uçabildiğini belirten Şimşek, iktidara geldikten sonra bunu serbestleştirdiklerini anımsattı. Bugün petrol fiyatlarının 2002'ye oranla 6 kat yukarıda olmasına rağmen Anadolu'nun birçok şehrine 2002 fiyatlarından daha ucuza uçulabildiğini ifade eden Şimşek, rekabetin tüketicinin lehine fiyatları olumlu yönde etkilediğini söyledi
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |