Ege Zeytin Zeytinyağı İhracatçıları Birliği (EZZİB), rekoltede yüzde 20 düşüşe yol açan zeytin sineği ile mücadele için çalışma başlattı.
Birlik, geçen günlerde “ENTOMATIC- Zeytin Sineği Zararlısı ile Mücadelede Yeni Otomatik Entegre Sistem Projesi” için Avrupa Birliği ile sözleşme imzaladı. Zeytin sineği zararlısı ve mücadele sırasında kullanılan yeni bir tuzak teknolojisiyle rekolteye verilen hasarın önüne geçilmesi amaçlanıyor. Projeleri hakkında bilgi veren EZZİB Başkanı Gürkan Renklidağ, “Zeytincilik sektöründe şu anki dünya ihracatı 3,2 milyar dolar. Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılında ülke olarak tek başımıza ihracat hedefimizse 3,8 milyar dolar. 2023 hedefimize ulaşmak, pazarı genişleterek sektörümüzün rekabet gücünü artırmak amacıyla sanayileşmemizin, araştırma geliştirme ve inovasyon çalışmalarına ağırlık vermesi gerektiğinin farkındayız. Bu bilinçle zeytincilik sektörünün büyük sorunu zeytin sineği zararlısının yol açtığı tahribatı sıfıra indirmek için proje geliştirdik.” dedi.
‘REKOLTENİN YÜZDE 20'Sİ ZARAR GÖRÜYOR’
Zeytin sineğinin sebep olduğu zararlardan dolayı her yıl zeytin ve zeytinyağı rekoltesinin yaklaşık yüzde 20’sinin kaybolduğuna dikkat çeken Renklidağ, şöyle devam etti: “Bu soruna bir çözüm bulmak amacıyla Avrupa Birliği 7. Çerçeve Programı tarafından desteklenen, 3 milyon euro bütçeli bir araştırma geliştirme projesi hazırladık. Sinek küçük ama sektörümüze büyük zarar veriyor. Bu zararın önüne geçmek için İspanya, Almanya, Yunanistan, Portekiz, Fransa ve Belçika’dan önemli araştırma enstitüleri ve kurumlarla kurduğumuz ortaklık yapısıyla sorunun çözümüne yönelik bir teknoloji geliştirmeyi amaçladık. Proje sonucunda zeytin sineği zararlısından kaynaklanan hasarı yarı yarıya azaltmayı, böylelikle ürün kalitesini ve rekolteyi artırmayı hedefliyoruz.”
Günümüzde çoğunlukla elle sayıma dayalı, zararlı tespitine yönelik tuzaklar kullanıldığını belirten Renklidağ, insan gücü ve tahmine dayalı bu sistemler sebebiyle yanlış ya da aşırı zirai ilaç kullanımının, olumsuz çevre etkisi oluştururken ürüne de zarar verebildiğini vurguladı. Renklidağ, “Bu durumun önüne geçmek için otomatik tanıma, sayma ve karar verme sisteminden oluşan yeni bir tuzak teknolojisi geliştiriyoruz. Ortaklarımız ve üreticilerimizle birlikte zeytincilik sektöründe rekabet gücümüzü, ihracatımızı ve kârlılığımızı artırmak için yaptığımız çalışmalarımıza devam edeceğiz.” dedi.
cihan
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...