İnsan hayatıyla ticaret olmaz!
SAĞLIK Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü, yaşanan krize seyirci kalıyor. Biz eczacılar boyun eğmek zorunda bırakılırken, hayati ilaçları dahi piyasadan çeken firmalara sessiz kalınması kabul edilebilir değildir. Biz tüccar değil, eczacıyız. Bakanlığı harekete geçmeye çağırıyoruz.
Eczacılar, ciddi zarar etmelerine yol açan yeni uygulamayı protesto için 4 Ocak’ta kepenk kapatmıştı.
Fiyat düştü, ilaç kayboldu
TEİS Genel Başkanı Nurten Saydan, son ilaç kararnamesiyle sıkıntılı günler yaşadıklarına dikkat çekerek hayati önem arz eden bazı ilaçların indirim sonrası fiyatları düştüğü için piyasaya verilmediğini söyledi
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, yaptığı açıklamada, ilaç fiyat kararnamesinin ardından ilaç krizinin büyüdüğüne işaret ederek, bu konuda Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü’nün sessizliğinin yaşanan krizi daha da büyüteceğini söyledi. Saydan, bakanlığın yaşananlara seyirci kaldığını ifade ederek, gerek eczacıyı gerek vatandaşı rahatlatacak bir açıklama yapılmamasının endişe verici olduğunu belirtti. Saydan şunları kaydetti: “Son günlerde meslek olarak çok sıkıntılı günler yaşamaktayız. Kararnameye istinaden yapılan ilaç fiyatlarındaki düşüşlerde zararlarımızın karşılanmamasına biz eczacılar boyun eğmek ve bu şartlarda eczacılık hizmeti vermek zorunda bırakılırken, firmaların istediği karları kazanamamaları yüzünden ilaçlarını piyasadan çekmesine sessiz kalınması kabul edilebilir değildir. Örnek vermek gerekirse şu anda hayati önem taşıyan, kanser ilaçlarının bazıları, insülinler, astım ilaçları, kan sulandırıcılar, böbrek ve osteoporoz ilaçları, bazı antibiyotikler ve daha birçok ilaç piyasada bulunmamaktadır. ”
Dinçer eczacılarla görüşecek
TEİS Başkanı Saydan, adı geçen bir çok ilacın eşdeğerinin bulunmadığını ifade ederek, ilacın hayati öneme sahip olduğunu vurguladı. Market eczanelerin de kar etmedikleri takdirde ilaçları satmayacaklarını kaydeden TEİS Başkanı Saydan, “Bu yaşananlar ilacın markete satılması durumunda da halkımızın neler yaşayacağının bir göstergesi olmuştur. Eczacıların toplu sözleşme taleplerini duyurmasının ardından Çalışma Bakanı Ömer Dinçer, bugün eczacılarla görüşmeye yeşil ışık yaktı. Eczacılar ile hükümet arasında tırmanan krizde, toplu sözleşme imzalanması yönündeki adımın bu hafta içinde atılacağı belirtildi.
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Nurten Saydan, “Yakın bir zamanda hastaların ilaç bulamamaktan yakındıklarına şahit olacağız” dedi.
Bu duruma nasıl gelindi?
Bilindiği gibi Sosyal Güvenlik Kurumu’nun ilaçta tasarruf önlemleri çerçevesinde ilaç fiyatlarını indirme kararı almıştı. Eczaneler de depolarındaki ilaçlar tükenmeden bunun uygulamaya konmasına karşı çıktı. Bunun üzerine de eczaneler 1 günlük uyarı eylem yaptı. Ancak hükümetle eczaneler arasında gerilim dahada büyüdü. Hükümet, Türk Eczacıları Birliği ile anlaşmaları feshederek tek tek eczanelerle anlaşma yapacağını duyurdu. Buna eczaneler yanaşmadı. Bunun ardından Başbakan Tayyip Erdoğan, ilaçların marketlerde satılması için çalışma yaptıklarını açıkladı.(yeniçağ)
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...