Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, yeni dönemde Türkiye'nin yüzde 7'nin altında büyümesinin başarısızlık olacağını söyledi. Birinci konunun ekonomi olması gerektiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, "Ayrıca yeni bir anayasadan başlayarak partiler yasası ve kamu reformunu mutlaka gerçekleştirmeliyiz." dedi.
Hisarcıklıoğlu, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) 14. meclis toplantısında konuştu.
Türkiye'nin doğru ekonomik modelle 2002-2007 yılları arasında yüzde 7'lik bir büyüme yakaladığını belirten Hisarcıklıoğlu, ''Ancak 2005'te rehavete kapıldık. 2007'de de işin sırrı çözüldü. Birbirimize düştük. Siyasi istikrarsızlık, parti kapatma davası, başörtü konusu. Ekonomiyi bıraktık. Kardeş kavgasına düştük ve işin bereketi kaçtı ve işin sihrini bozduk.'' diye konuştu.
Kriz döneminde Türkiye'de bankaların önemli derecede kar ettiğine kaydeden Hisarcıklıoğlu, ''Hem bankalar olarak kar patlaması yaşayacaksın diğer taraftan da KOBİ'lere destek olmayacaksın. Bunu anlamak mümkün değil.'' şeklinde konuştu.
Krize rağmen Türkiye'de tünelin ucundaki ışığın göründüğüne dair emarelerin bulunduğunu dile getiren Hisarcıklıoğlu, ''Protesto senet sayısında azalma var. Yine karşılıksız çek sayısında da azalmak var. Ayrıca sanayi üretiminde Ekim ayından bu yana artış söz konusu. Önümüzdeki dönemde umutlu olmamız açısından bunlar önemli.'' ifadelerini kullandı.
İşsizlik sorununa da değinen Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi: ''Bizim kendimize bir hedef almamız gerekiyor. Yeni dönemde Türkiye'nin yüzde 7'nin altındaki büyümesi başarısızlıktır. Bizim birinci konumuz ekonomi olmalıdır. Ayrıca yeni bir anayasadan başlayarak partiler yasası ve kamu reformunu mutlaka gerçekleştirmeliyiz. Şimdi size soruyorum vekil kimin vekili? Böyle bir sistem olabilir mi? Ne olur hatayı insanlarda aramayın. Sistem, vekille millet arasındaki bağı azaltmış durumda. Gelişmiş ülkelere baktığımız zaman bu bağın çok güçlü olduğunu görüyoruz. Onun için siyasi partiler yasası önemli. Kim seçerse insan ona biat eder. Ancak mevcut durum böyle devam ettiği sürece bu böyle devam eder.''