Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, Türkiye'de şu ana kadar yaklaşık 12 milyon abonenin numarasını başka bir operatöre taşıdığını belirterek, "Numara taşınabilirliğine tahminlerimin çok üstünde bir talep geldi ve şaşırıyorum, bu talep aynı hızla devam ediyor. Günde 30 binin üstünde numara taşınıyor." dedi.
Numara taşınabilirliği uygulamasının tüketiciye yansımasının çok olumlu olduğunu söyleyen Acarer, söz konusu gelişmeyi tüketici hakkı olarak tanımladı. "Diğer operatörlerde cazip kampanya bulan abone, numarasını değiştirmeden başka bir operatöre geçiyor. Çok yaygın bir kullanımı oldu. Birkaç etken var bunda. Öncelikle bu sistem, operatörlerimizin isteği doğrultusunda BTK'da kuruldu. Dünyanın pek çok ülkesinde bu uygulama farklı. Bunu, müstakil işletmeler, operatörler yapıyor. Türkiye'de genel istek bizim yapmamız yönündeydi, biz de kabul ettik. Düzenleyici kurum olmamıza rağmen işletmeci gibi davrandık. Sistem çok sağlıklı bir şekilde, bir Türk firması tarafından kuruldu ve diğer ülkelere de satılıyor.'' diye konuşan Başkan Acarer, operatör değiştirmenin ücretsiz olduğunu hatırlattı. Uygulama başlayalı yaklaşık 13 ay oldu, 14 aya yaklaştı. 12 milyona yakın abone numarasını taşıdı. Acarer, bu sistemin Türkiye'de başlangıçta çok tutacağını, ancak sürecin giderek yavaşlayacağını tahmin ettiğini kaydetti.
Operatörler arası aramalarda kullanılan tarifeyi tanımlayan arabağlantı ücretlerinin alt sınırında geçen hafta yaklaşık yüzde 50 oranında indirim yapıldığını hatırlatan Acarer, birkaç yıldır devam eden bu uygulamanın operatörler arası aramayı kolaylaştırdığını ifade etti. Acarer, şu görüşleri dile getirdi: "Böylece, aboneler diğer operatörleri daha rahat arama ve daha fazla konuşma imkanına kavuştu. Bu düşüşün toplam haberleşme bedeline yansıması yüzde 50 olmaz. Çünkü abonelerin kendi içindeki görüşmeleri, diğer operatörlere göre daha fazla. Yüzde 70-75 şebeke içi, yüzde 25 diğer operatörlerle görüşülüyor. Yani yüzde 25'teki yüzde 50'lik düşüşten bahsediyoruz burada. Yüzde 15-20 düşüş olarak haberleşme bedellerine yansır. Ama en önemli yansıması değişik sabit ücretli kampanyaların ortaya çıkması şeklinde olacak.'' Bilişim sektöründeki çağrı merkezleriyle ilgili başlatılan çalışmadan da bahseden Acarer, sistemin, merkez arandığında standart bir bedelle konuşma yapılması ve arayan kişinin belli bir süre içerisinde cevaplandırılması üzerine kurulacağını anlattı.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...