Tüketici güveni, Nisan ayında, şu ana kadar ölçülebilen en düşük düzeyine indi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Merkez Bankası’nın Aralık 2003’ten bu yana ortaklaşa yürüttüğü Aylık Tüketici Eğilim Anketi’ne göre oluşturulan Tüketici Güven Endeksi, Nisan ayında yüzde 6.99 düşüşle 76.24’e geriledi. Böylece Endeks’in değeri, söz konusu anket kapsamında tüketici güveninin ölçülmeye başlandığı tarihten bu yana en düşük düzeyine inmiş oldu.
TÜİK, tüketicilerin harcama davranış ve beklentilerini değerlendiren Aylık Tüketici Eğilim Anketi ve bu ankette derlenen verilere göre oluşturulan Tüketici Güven Endeksi’nin Nisan ayı sonuçlarını açıkladı. Buna göre Mart ayında 81.96 olan Tüketici Güven Endeksi, Nisan ayında Mart’a göre yüzde 6.99 oranında 5.7 puan azalarak 76.24 değerine düştü.
Endeksin 100’den büyük olması tüketici güveninde iyimser, 100’den küçük olması kötümser duruma, 100 olması ise tüketici güveninde değişim olmadığına işaret ediyor. Endeksin büyüyüp küçülmesi, tüketici güveninin artıp azaldığını gösteriyor.
Mayıs 2006’ya kadar 100’ün üzerinde bulunan endeks, izleyen dönemde bu düzeyin altına inerken, bu yılın Şubat ayında ise ilk kez 90’ın altına inmişti. Şubat’ta 87.6’ya gerileyen endeks, Mart’ta da 81.96 olmuştu.
-BEKLENTİLERDE CİDDİ KÖTÜLEŞME
Güven endeksindeki düşüş, tüketicilerin Aylık Tüketici Eğilim Anketi ile belirlenen, mevcut ve gelecek dönem satın alma güçlerine, genel ekonomik duruma, iş bulma olanaklarına ve dayanıklı tüketim malı satın almak için dönemin uygunluğuna ilişkin değerlendirmelerindeki kötüleşmeden kaynaklandı.
Özellikle güven endeksinin bileşenlerinden, “mevcut dönem genel ekonomik durum”a ilişkin değerlendirmeleri yansıtan alt endeksin değeri Nisan’da yüzde 15.44 düşerek 60.47’ye’e kadar indi. Gelecek dönemde genel ekonomik duruma ilişkin beklentileri gösteren alt endeksin değeri de yüzde 12.14 düşerek 65.83’e indi. Gelecek dönemin dayanıklı tüketim malı satın almak için uygunluğuna ilişkin endeks yüzde 11.71, tasarruf etme olasılığına ilişkin beklenti yüzde 8, mevcut dönem satın alma gücüne ilişkin değerlendirmeye ilişkin değer yüzde 5.5, gelecek dönemde iş bulma umudunu gösteren endeks yüzde 5 düşüş kaydetti.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...