Avrupa Birliği (AB) ve Almanya’dan Başbakan Davutoğlu’nun istifasının ardından işbirliğinin sürmesi mesajları geldi. Almanya Başbakanı Merkel’in sözcüsü, “Bu AB ile Türkiye arasında yapılmış bir anlaşmadır” diyerek iki taraf arasında varılan mülteci uzlaşmasına sadık kalınılmasını beklediklerini söyledi.
BAŞBAKAN Ahmet Davutoğlu’nun istifa kararı özellikle mülteci anlaşması yaptığı Avrupa Birliği ülkelerinde yankılandı. Alman basınında Başbakan Davutoğlu’nun Almanya Başbakanı Angela Merkel ve AB liderleriyle yaptığı mültecilerin geri alınmasına karşılık Türk vatandaşlarına vize muafiyeti sağlanmasını öngören anlaşmanın geçerli olup olmayacağını sorguladı.
Alman Hükümeti Sözcü Yardımcısı Georg Streiter, Merkel hükümetinin Başbakan Davutoğlu ve tüm Türk yetkililerle iyi çalıştığını, yeni Türkiye Başbakanı ile de bu iyi ve yapıcı işbirliğinin sürmesini beklediklerini söyledi. Günlük basın toplantısında konuşan Streiter, “Biz taahhütlerimizi yerine getireceğiz ve Türkiye’nin de taahhütlerini yerine getirmesini bekleyeceğiz. Bu AB ile Davutoğlu arasında bir anlaşma değil, bu AB ile Türkiye arasında bir anlaşma” diye konuştu.
'Başkanlık acil ihtiyaç'
'Başkanlık acil ihtiyaç'
Davutoğlu’nun istifa kararının kötü bir işaret olup olmadığıyla ilgili soruya sözcü, “Bu Türkiye içinde bir prosedür ve burada yorum yapmayacağım” dedi. Anlaşma çerçevesinde Türkiye, 20 Mart’tan sonra Yunanistan’a geçen tüm mültecileri geri almayı kabul etmişti. Avrupa Birliği ise Türkiye’nin geri aldığı her mülteciye karşılık bir Suriyeli mülteci alacak. Ayrıca Türkiye’ye şartları uyması halinde Türkiye vatandaşlarına haziran ayı sonu itibariyle vize serbestisi sağlanacak.
AB’DEN İLK DEĞERLENDİRME
AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Hansjörg Haber, Avrupa Birliği Komisyonu’nun Türk vatandaşlarına vize serbestisi verilmesi tavsiyesinde bulunmasından iki gün ve Davutoğlu’nun kongre kararını açıklamasından bir gün sonra, Komisyon’un raporu hakkında değerlendirmelerde bulunmak üzere dün bir grup gazeteciyle Ankara’da biraraya geldi.
Haber’e, Davutoğlu’nun kararının AB tarafında, vize serbestisi ve geri kabul anlaşmasının geleceğine dair bir kaygıya yol açıp açmadığı soruldu. Türkiye’nin vize serbestisi anlaşmasının yürürlüğe girmesi için biyometrik pasaportlar, geri kabul anlaşması ve 11 üye ülkeye vize serbestisi sağlanması dışında beş kriteri karşılaması gerektiğini anımsatan AB Temsilcisi Haber, “Mülteci anlaşması, Davutoğlu hükümetinin önerdiği bir girişimdi ve iyi bir işbirliği sağlandı. Bu anlaşmayı (Vize Serbestisi ve Geri Kabul Anlaşması) bitirebilmek için sürekliliğe ihtiyacımız var; hem teknik hem de şartların yerine getirilmesi konusundaki isteklilik anlamında. Bunu müteakip herhangi bir Türk hükümetinden bekleriz. Çünkü vize serbestisi sadece Türk yönetiminin değil, Türk kamuoyunun da bir arzusu” dedi.
hürriyet
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |