NATO yetkililerinin "PKK, NATO terör listesinde yer almıyor çünkü böyle bir liste yok" yolundaki açıklamalarına, Turkiye'nin NATO nezdindeki daimi temsilciliği yetkililerinden cevap geldi.
Brüksel'de temaslarda bulunan Türk basın mensuplarına bir brifing veren Türk delegasyonu yetkilileri, terör örgütleriyle ilgili listenin, 2003 yılından sonra yayınlanmadığını doğruladılar, ancak buna karşılık terör örgütlerinden bazılarının isimlerinin ek liste yerine doğrudan doğruya ana belgede yer aldığını, bunlara terör örgütü PKK'nın da dahil bulunduğunu açıkladılar. Konuyla ilgili olarak gazetecilere bilgi veren bir Türk diplomat şunları söyledi:
"NATO, terörle mücadele konusunda başlıca forum değil.”
Ancak teşkilat, 2003 yılına kadar terör örgütleri listesi oluşturuyordu ve bu listede PKK, Hizbullah gibi örgütlerin isimleri yer alıyordu. Ancak daha sonra baş gösteren anlaşmazlık nedeniyle bu liste kaldırıldı. Bugün liste yok ama bazı terör örgütlerinin adları 'terörle mücadele belgesi' adı verilen ana belgede yer alıyor."
Belge gizli olduğu için burada yer alan örgütlerin isimlerini açıklayamayacağını ifade eden Türk diplomat, terör örgütü PKK'nin adının listede yer aldığını doğruladı ve "Bu bizim değerlendirmemize göre ek listeden daha iyidir" şeklinde konuştu. Terörle mücadele belgesinin en son 2006 yaz aylarında gözden geçirilerek yenilendiğini vurgulayan diplomat, terör örgütü PKK adının bu ana belgede de yer aldığını sözlerine ekledi.
Kaynaklar, ana belgenin normal koşullarda yılda bir kez yenilendiğini ifade ettiler. Türkiye'nin terör örgütü PKK ile mücadele konusunda NATO'dan herhangi bir talepte bulunmadığını da vurgulayan Türk diplomatları, "Türkiye, buna ittifakı ilgilendiren bir konu gözüyle bakmıyor" şeklinde konuştular.
-MART'TAN SONRA AFGANİSTAN'DA YENİ GÖREV
- NATO'nun Afganistan'da yeni görevler üstlenmeye hazırlandığına dikkat çeken Türk diplomatik kaynakları, bu bağlamda Türkiye'nin Mart ayından sonra Afganistan'a yeni birlik göndermesinin gündeme gelebilecegini de kaydettiler. Türkiye'nin, Pakistan'a NATO bünyesinde "küresel ortak" statüsü tanınmasını sağlamak üzere girişim başlattığını da kaydeden kaynaklar, bazı karşı çıkmalara rağmen diğer üyelerin de konuya ilgi gösterdiğini söylediler.
NATO'nun ittifak üyesi olmayan ülkelerle 3 tür ortaklık ilişkisi bulunuyor:
1- Avrupa-Atlantik Ortaklık Konseyi: Buna AGİT üyeleri dahil bulunuyor.
2-Akdeniz Diyaloğu Ülkeleri: Buna Cezayir, Fas, Ürdün, İsrail, Mısır, Moritanya ve Tunus dahil.
3-İstanbul İşbirliği Girişimi: Bu kapsam içerisinde Kuveyt, Bahreyn, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) yer alıyor. Umman ve Suudi Arabistan'ın da yakın gelecekte bu gruba katılması bekleniyor.
-TURKİYE'NİN DESTEKLEDİGİ ADAY ÜLKELER-
Türk diplomatik kaynakları, Gürcistan, Ukrayna gibi ülkelerin, gerekli koşulları yerine getirmeleri kaydıyla NATO'ya üye olmalarına Türkiye'nin sıcak baktığını da belirttiler. Buna karşılık, Hırvatistan, Arnavutluk ve Makedonya'nın üyelikleri hakkında 2008 yılında nihai karar alınması bekleniyor.
AA
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...