Yarın başkent Şam'da Başbakan Erdoğan'ı ağırlamaya hazırlanan Esad: Türkiye, İsrail'in Suriye'yle barış karşılığında Golan'dan çekilmeye hazır olduğunu iletti ..
Ortadoğu, tarihi günler yaşamaya hazırlanıyor... Bölge barışı için bugüne kadar atılan en büyük adımlardan birinin mimarıysa Türkiye... İsrail, Suriye'nin barış için ilk şart olarak koştuğu Golan Tepeleri'ni geri vermeye hazır olduğunu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan aracılığıyla iletti. Başbakan Erdoğan'ın yarın Suriye Devlet Başkanı Başar Esad'la başkent Şam'da yapacağı görüşmenin en önemli gündem maddesi de İsrail-Suriye barışı olacak... Salı günü Suriye lideri Esad'ı telefonla arayan Erdoğan, "İsrail, 1981'de ilhak ettiği Golan Tepeleri'ni iade etmeye hazır" dedi. Haber ilk olarak Katar'da yayımlanan El Vatan gazetesinde yer aldı.
2007'DEN BERİ SÜRÜYOR
Esad dün El Vatan'da yayımlanan röportajında, "Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, İsrail'in Suriye ile barış karşılığında Golan'dan çekilmeye hazır olduğunu iletti" ifadesini kullandı. Esad, "Türkiye, 2007 Nisan ayından bu yana arabuluculuk yapıyor. İhtiyacımız olan, Türkiye'nin arabuluculuğunda bir anlaşma zemini bulmak" dedi. Başbakanlık kaynaklarıysa, şu anda Golan Tepeleri ve müzakerelerin içeriğiyle ilgili açıklama için erken olduğunu belirtti. İsrailli yetkililer de Golan Tepeleri konusunda doğrudan bir açıklama yapmadan, "İsrail, Suriye ile barış yapmak istiyor. Görüşmelere açığız" demekle yetindi. Ancak İsrail Başbakanı Ehud Olmert'in geçen hafta Yedioth Ahronot gazetesine yaptığı "Suriye ile barış istiyoruz. Onların bizden, bizim de onlardan ne istediğimizi hepimiz biliyoruz" açıklaması İsrail'in Suriye'nin ilk şart olarak öne sürdüğü Golan Tepeleri'nden geri çekilmeye hazır olduğu şeklinde yorumlanıyor.
Barış anlaşması hemen imzalanamaz
"İSRAİL'İN barış karşılığında Golan'dan çekilmeye hazır olduğu mesajı iletmesi kuşkusuz önemli bir gelişme. Bundan iki yıl önce başlayan ve Türkiye'nin de arabuluculuk yaptığı bir barış arama teşebbüsü hem ABD'lilerin isteksizliği hem de gizliliğin kalmaması nedeniyle askıya alınmıştı. Olmert'in bu açılımı Suriye ile müzakerelerin başlamasına soğuk bakan ABD'nin engellemekten vazgeçtiği anlamına gelebilir. Bunun ötesinde Türkiye'nin bu açılımda arabulucu rolü oynaması da hiç kuşkusuz son derece önemli... Gene de hemen yarın barış antlaşması imzalanacak gibi bir havaya kapılmamak gerekir. Suriye, Golan'ın yanı sıra Lübnan'daki taleplerinin de yerine getirilmesinde ısrar ederse bu açılımdan da sonuç alınamayabilir."
* İsrail, Suriye'den, İran'dan uzaklaşmasını, "Hamas, Hizbullah, İslami Cihad" gibi örgütlerin ofislerini kapatmasını ve İsrailli Ajan Eli Cohen'in iadesini istiyor. n Golan Tepeleri çok önemli su kaynaklarına sahip. Su kıtlığı yaşanan bölgede stratejik önem taşıyor.
* 1967 İsrail-Arap Savaşı'ndan önce Golan Tepeleri Suriye'nin elindeydi. 1967'de İsrail bu bölgeyi işgal etti. 1981'de de ilhal etti. İki ülke 1967'den bu yana resmen savaş halinde... 1974'te ateşkes yapmalarına rağmen herhangi bir barış anlaşması imzalamadı.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...